De type B aardlekschakelaar heb je in een 1 fase uitvoering en in een 3 fase uitvoering: Klik hier voor de type B aardlekschakelaar.
Wij adviseren voor een 3-fase groepenkast bij toepassing van een 2P+2N fornuisgroep, indien deze op twee afzonderlijke fasen wordt aangesloten, deze te beveiligen achter één 4-polige 3P+N aardlekschakelaar.
3 fase laadstation:
Bij het gebruik van 3 fase laadstations zonder interne DC beveiliging voor auto's adviseert Laadpaal24 om een aardlekschakelaar type B van Chint (63A en 400V) in de groepenkast te installeren. Wanneer je laadstations met interne DC beveiliging voor auto's gebruikt heb je geen type B nodig.
Aardlek Automaat B 300mA (3 fase) 16/20/25 Ampere.
De Chint aardlekautomaat 3-fase is geschikt voor driefase omvormers die een maximale uitgangsstroom tot 40 ampère hebben. De Chint aardlekautomaat 3-fase is geschikt voor meterkasten met een dinrail.
Het is niet verplicht om een inductie kookplaat te beveiligen achter een aardlekschakelaar, echter adviseren wij dit wel altijd te doen. Een inductie kookplaat t/m 7400 Watt aangesloten op een 3-fase groepenkast kan worden aangesloten op 2 x 1-fase of op 2 aparte fasen.
De meest gebruikte automaat voor zonnepanelen aansluiten is 16 A B-karakteristiek.
Er geldt een maximaal aantal installatieautomaten (groepen) die achter de Aardlek mogen. Er mogen maximaal vier groepen worden beveiligd door één aardlekschakelaar.
Het is in het algemeen aan te raden om een aardlekbeveiliging van 30 mA toe te passen.
De hoofdaansluiting is namelijk altijd minimaal 1 x 25A. In de groepenkast plaatsen wij dan een aardlekautomaat van 20 Ampère. Omvormers tot 10A mag u op een vrije groep van 16A aansluiten. Omvormers tot 12A mag u op een vrije groep van 20A aansluiten.
Alhoewel in sommige situaties niet verplicht is, is ons advies om de installatieautomaat van een laadpaal altijd achter een aardlekschakelaar van 30mA te zetten. Een aardlekschakelaar type A kosten een paar tientjes en een aardlekschakelaar type B kost iets meer dan 100 euro.
Elk laadpunt moet afzonderlijk beveiligd worden met een automaat, aangepast aan het type toestel en bekabeling, en met een aardlekschakelaar 30mA. Deze aardlekschakelaar is van het type B. Het AREI verplicht vooraan de installatie een aardlekschakelaar type A.
ANTWOORD: Volgens de NEN1010 mogen er MAXIMAAL 4 groepen achter één aardlekschakelaar 30mA. TOELICHTING: Bij een te hoge lekstroom wordt de aardlekschakelaar aangesproken. Wanneer je 5 of meer eindgroepen hebt is de som van de maximale acceptabele lekstroom zo hoog, dat deze waarde de schakelaar kan doen afslaan.
Een perilex heeft namelijk 5 pinnen. Om de 3 fase fornuisgroep (3P+N) aan te sluiten heb je altijd een krachtgroep (3x230V) nodig. Deze kun je door een installatieautomaat met een "losse" aardlekschakelaar beveiligen, of met een kracht aardlekautomaat (standaard 3 fase kookgroep aardlekautomaat).
U kunt perilex aansluiten op een 1-, 2- en 3-fase aansluiting. Het is afhankelijk van de noodzaak van krachtstroom, welke aansluiting u in uw woning nodig heeft voor het gebruik van de perilex stekker. Wanneer u krachtstroom gebruikt voor een sauna of inductiekookplaat, heeft u een 3-fase aansluiting nodig.
Een (meestal XVB kabel 3G6mm) en een automaat van 32 A wordt gebruikt voor de elektrische kookplaat. In de regel worden lichtkringen en stopcontacten afzonderlijk afgezekerd. Er Moet een bedrading van 2.5 mm² worden gebruikt. Er mogen zowel stopcontacten als verlichtingspunten worden aangesloten op dezelfde kring.
De hoogte van het aangesloten vermogen van de zonnepanelen bepaalt hoe groot de diameter van de kabel moet zijn. Meestal wordt in Nederland een kabel met een dikte van 4 mm2 gebruikt. Ook de kabel van de omvormer naar de meterkast is bij voorkeur korter dan 20 meter, om dezelfde reden.
Zonnepanelen aparte groep
Wanneer u minder dan 5000 Wp aan zonnepanelen wilt plaatsen, kunt u de omvormer altijd zonder problemen aansluiten op uw meterkast. Gaat u meer dan 4500 Wp aan zonnepanelen plaatsen?Dan moet er een extra groep voor uw zonnepanelen worden aangelegd.
Per aardlekschakelaar (2-polig) mogen er maximaal vier groepen worden aangesloten. Wanneer u een groepenkast bestelt, moet u rekening houden met het feit dat de installatiegroepen gelijkmatig verdeeld zijn over de aardlekschakelaars én dat u maximaal vier groepen aansluit op een aardlekschakelaar.
Hoeveel groepen mogen maximaal in een groepenkast? Het aantal groepen in een 1 fase groepenkast is maximaal 12 groepen. Jouw type aansluiting kun je bijvoorbeeld nazien op de kilowattuurmeter. Vaak staat op de meter of het een 1 fase of een 3-fase meter betreft.
Controle aardlekschakelaar
Voor de bescherming van mensen dienen aardlekschakelaars van 30 mA worden toegepast. Ook is het type AC niet meer toegestaan omdat deze alleen op sinusvormige lekstromen reageert.
Voor groepen welke alleen een specifiek toestel voeden is aardlekbeveiliging niet verplicht, dus groep 5 (wasdroger) en 6 (vaatwasser) kan zo. Contactdozen voor algemeen gebruik moeten echter wel altijd achter een 30mA aardlekschakelaar!
Hoewel de meeste moderne omvormers voorzien zijn van een interne aardlekbeveiliging, is het altijd aan te raden om een aanvullende aardlekschakelaar te monteren.
Een remautomaat zorgt er dus voor dat wanneer je meer dan 40 Ampère zou afnemen, terwijl je groepenkast hier niet geschikt voor is, de installatie wordt afgeschakeld. De kans dat je (op een bepaald moment) meer dan 40 Ampère afneemt is heel klein.
Vrijwel alle fabrikanten van zonnepanelen gebruiken 4mm² bekabeling. Dit is ook logisch, aangezien de stroom van de zonnepanelen vrij laag is in verhouding tot deze kabeldikte.