Hoe wordt een sterretje gerepareerd? Na het schoonmaken van de beschadiging wordt er onder hoge druk een kleine hoeveelheid heldere kunsthars in het sterretje aangebracht. Deze hars wordt daarna onder invloed van UV-licht uitgehard, waardoor de autoruit zijn oorspronkelijke sterkte weer terug krijgt.
Blijft een sterretje zichtbaar na reparatie? Dat kan, sommige sterretjes blijven zichtbaar na reparatie. Maar ook dan is de ruit weer op volle sterkte.
Met een klein sterretje in je autoruit kan je in principe gewoon blijven rijden maar het is wel verstandig om de inslag snel te laten herstellen. Doe je dit niet, dan kan het sterretje doorscheuren door schokken en temperatuurverschillen. Als het sterretje doorgebarsten is, wordt een vervanging noodzakelijk.
Past het hele sterretje eronder? Dan kunnen we de ster in de voorruit van je auto repareren tegen minimale kosten. Over het algemeen geldt dat je zonder verzekering 45 euro voor een enkele sterbreuk en 65 euro voor een dubbele sterbreuk kwijt bent.
In de meeste gevallen geen reparatiekosten voor u. Dit wordt meestal door uw verzekeringsmaatschappij vergoed. U dient wel het eigen risico te betalen (afhankelijk van uw polisvoorwaarden). Een HPX4®-ruitreparatie kost € 94,10.
Ruitschade is niet gedekt met een WA-verzekering. Maar meestal kun je ruitschade wel zonder gevolgen claimen op de beperkt cascodekking (WA+-verzekering). Dit geldt ook voor ruitschade door relletjes, brandschade, schade door diefstal en joyriding.
Reparatie meestal gratis! Bij de meeste verzekerings- en leasemaatschappijen geldt geen eigen risico op de reparatie van autoruitschade. Maak vrijblijvend een afspraak via onze website. Na het maken van de afspraak controleren wij voor u hoe u bent verzekerd.
Binnen 1 uur kunt u weer met een gerepareerde voorruit op pad. Een sterretje repareren is sneller dan een hele voorruit vervangen. Bij Carglass®repareren we een sterretje in de voorruit in minder dan 1 uur. Voor reparatie kunt u bijna altijd direct geholpen worden op onze vestigingen.
Barsten in de voorruit worden vooral groter bij grote temperatuurverschillen. Is het bijzonder warm buiten en zet u de airco vol aan, dan zorgt het temperatuurverschil voor spanning op het autoglas dat reeds verzwakt is. Het gevolg: de barst scheurt verder.
Krassen mogen niet breder zijn dan 5 millimeter. Doorzichtige verkleuringen of sterretjes mogen een diameter hebben van maximaal 2 centimeter. Ondoorzichtige beschadigingen moeten kleiner dan 1 centimeter diameter zijn.
Experts raden aan er niet te lang mee door te rijden. In het geval van een scheur vervangen ruitspecialisten vaak de gehele ruit. Sterretjes komen ongeveer even vaak voor als scheuren. Is het sterretje kleiner dan een 2-euromuntstuk dan is het vaak prima te repareren.
Wettelijk is het toegestaan met een barst in uw voorruit de weg op te gaan. Maar, is de barst zodanig dat uw zicht wordt beperkt en is de schade meer dan 20 millimeter groot, dan is het verboden om door te rijden. Het is ook erg gevaarlijk om door te rijden met een barst in uw voorruit.
Wat kost een autoruit vervangen? De kosten voor het vervangen van je voorruit kunnen erg uiteenlopen. Er zijn zelfs garages die twee keer zoveel vragen als andere garages. Meestal liggen de voorruit vervangen kosten ergens tussen de 200 en 400 euro.
Als je een barst in de voorruit hebt kan je in sommige gevallen gewoon doorrijden. Alhoewel de constructie van de voorruit verzwakt, springt deze meestal niet spontaan uit elkaar.
Laat ruitschade aan uw auto dus zo snel mogelijk repareren. Controleer wel altijd even bij welke schadeherstelbedrijven uw verzekeraar is aangesloten. Bij een aangesloten herstelbedrijf hoeft u het bedrag niet voor te schieten en heeft vaak ook recht op vervangend vervoer.
Veelgestelde vragen over Autoruitschade
Carglass® vervangt iedere autoruit ongeacht merk, model of bouwjaar van de auto. Hoe lang duurt een ruitvervanging? Een ruitvervanging duurt ongeveer 2 uur (inclusief 60 min. droogtijd), afhankelijk van het merk en model van uw auto en het type ruit.
Door de wind kunnen ramen en deuren open waaien en kapotslaan. Doe ze daarom dicht en op slot. Als het stormt zijn er vaak ook andere extreme weersomstandigheden, zoals regen en hagel. Door alles te sluiten, kan er ook geen waterschade ontstaan.
Hoe ontstaat autoruitschade? Schade aan je autoruit kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld door steenslag, vandalisme of door een inbraak. Maar bestaande, kleine autoruitschade kan ook verergeren doordat een sterretje uitgroeit tot een barst. Dat gebeurt vaak bij plotselinge temperatuurverschillen.
In tegenstelling tot andere materialen, zoals metaal, is glas een slechte warmtegeleider. Glas voert warmte erg slecht af wanneer er bijvoorbeeld een warmtebron (zoals een kachel) vlak naast staat. Omdat het glas de warmte niet gelijkmatig verdeeld, kunnen er breuken ontstaan.
Voor autoruiten geldt dat het gemiddelde schadebedrag op ongeveer 250 euro ligt. Een reparatie van een autoruit kost veel geld, maar wanneer de barst in de ruit dusdanig ernstig is dat de ruit vervangen moet worden, lopen de kosten nóg hoger op.
Autoruit polijsten doet u met glass polish en een polijstmachine. Door de voorruit te polijsten kunt u autoruit krassen verwijderen. Naast het krassen in de autoruit verwijderen, kunt u ook doffe aanslag, verwering en steenslag weg polijsten.
Een medewerker gooit boorzuur en bariumnitraat in een mengvat. Het bariumnitraat oxideert snel en geeft het sterretje zuurstof om te branden. Het boorzuur stabiliseert het mengsel.
Voor onze administratie hebben we een aantal boorddocumenten nodig. Breng daarom altijd je inschrijvingsbewijs en verzekeringskaart mee. Je inschrijvingsbewijs noemen we ook weleens het kentekenbewijs. Het is een grijs- en geelkleurig document dat bewijst dat je je auto inschreef bij de DIV.
U vraagt zich af of het gebruikelijk is, dat ruitschade aan uw auto van invloed is op uw schadevrije jaren. Ruitschade van een auto wordt alleen door de verzekeraar vergoed, indien de auto WA+ (beperkt casco) of casco (all-risk) is verzekerd. Ruitschade heeft geen invloed op uw schadevrije jaren.
Sinds 1 juli 2020 is er sprake van een 'witte kaart'. De Council of Bureaux heeft besloten dat de nationale bureaus van autoverzekeraars mogen toestaan dat deze nu wit is. In Nederland is wit nu ook de aangewezen kleur. De groene kaarten die werden afgedrukt vóór 1 juli 2020 blijven geldig tot de vervaldag.