Wanneer jouw hond last heeft van omgekeerd niezen is het belangrijk om het dier rustig te houden. Aai jouw hond daarom zachtjes over zijn nek en kop en probeer het dier te kalmeren. Wanneer een hond slikt stopt het omgekeerd niezen vaak.
Reverse sneezing wordt veroorzaakt door irritatie van de keelholte en het neusslijmvlies, maar kan ook veroorzaakt worden indien de hond een relatief lang zacht verhemelte heeft. Bij reverse sneezing ontstaat een spasme van de keelspieren waardoor de keelholte gedeeltelijk afgesloten wordt.
Til uw hond met zijn rug tegen uw borst, sla uw armen om zijn buik, maak een vuist en druk krachtig net achter de ribben, richting zijn hoofd. Herhaal dit een paar keer mocht dat nodig zijn. Wanneer u het probleem verholpen hebt, is het aan te raden alsnog naar de dierenarts te gaan.
Wanneer uw hond lijdt aan hyperventilatie, dan kan u een hyperventilatie aanval vermijden door uw handen voor zijn neus te houden. Op die manier wordt de hond verplicht om door zijn muil te ademen en zal u de hyperventilatie van uw hond onder controle krijgen.
Een hond kan gaan hijgen of zwaar gaan ademen doordat het lichaam te weinig zuurstof krijgt. Een hond met problemen met de zuurstofvoorziening zal ook sneller ademen in rust, dus als de hond slaapt. Normaliter ademt een hond in rust minder dan 30 maal per minuut (ongeacht de grootte van de hond).
Gedragingen die kunnen duiden op pijn
Verwijzen naar een pijnlijke plek: wanneer een hond pijn heeft op een bepaalde plek gaat hij deze plek vaak herhaaldelijk likken, bijten of krabben. Vooral bij acute pijn wordt dat veel gezien. Daarnaast probeert hij het pijnlijke (lichaams-)deel te verstoppen.
Sloomheid, een verminderd uithoudingsvermogen, hoesten, benauwdheid, een bolle buik en flauwtes kunnen wijzen op een hartprobleem. Omdat al deze klachten ook andere oorzaken kunnen hebben, moet verder onderzoek uitwijzen of het nodig is om (dure) hartmedicijnen te geven.
Reverse sneezing, of omgekeerd niezen, wordt ook wel paroxysmale ademhaling genoemd. Normaal gesproken wordt er tijdens het niezen snel lucht naar buiten geblazen via de neus. Bij reverse sneezing zuigt een hond de lucht, zoals de naam al doet vermoeden, snel naar binnen via de neus.
Gedragsprobleem: als een hond vreemde bewegingen maakt of vreemd gedrag vertoont, zoals het in de lucht happen en staart jagen, kan er niet alleen sprake zijn van de eerder genoemde atypische focale epilepsie, maar kan het ook gaan om een gedragsprobleem.
Besmettelijke hondenhoest (kennelhoest) is de meest voorkomende oorzaak van plots hoesten bij de hond. Je hond is dan meestal niet ziek en eet en drinkt nog gewoon goed. Soms zie je dat je hond dan ook veelvuldig zijn keel schraapt/kokhalst en wit slijm opgeeft. Je hond kan ook iets vast hebben zitten in zijn keel.
De voornaamste reden dat honden likken is plezier. Je hond heeft het naar zijn zin of ontmoet nieuwe mensen die met hem willen spelen. Wanneer een hond je gezicht, handen of voeten likt bij thuiskomt, is het erg waarschijnlijk dat hij blij is dat je thuis bent. “Welkom thuis en geef mij aandacht!”.
Aanhoudend braken, bloed in het braaksel of kokhalzen wijzen erop dat je er iets niet goed is met je hond. Het kan zijn dat je hond iets verkeerds heeft gegeten (vergiftigd voedsel of voedsel wat over datum is), of dat er iets niet goed zit in zijn maag-darmkanaal. Kokhalzen kan wijzen op een maagtorsie.
In milde gevallen is het voornaamste symptoom een luide hoest. In wat ernstigere gevallen kan je hond koorts hebben, lusteloos zijn en weinig trek hebben Verkoudheden en hoest gaan meestal vanzelf weer weg, maar je kunt ze sneller verhelpen door: Korter met je hond naar buiten te gaan en hem lekker te laten rusten.
Binnen korte tijd wordt hij ziek. Hij kan nog enkele weken blijven kuchen. Maar als uw hond gezond de struiken in gaat en er hoestend of proestend weer uit komt, heeft hij zich mogelijk verslikt en is er een vreemd voorwerp in zijn luchtpijp terecht gekomen.
De hond heeft het benauwd, maakt de hals lang en ademt met korte, krampachtige bewegingen. Hij produceert daarbij rochelende of snurkende geluiden. Bij extreme benauwdheid zie je de hond zelfs 'neusvleugelen', hierbij spert de hond zijn neusvleugels wijd open om zoveel mogelijk lucht te krijgen.
Gekke grommende geluidjes/ kreunen
Ken je dat? Je gaat jouw hond aaien op haar buik of rug ofzo en ze gaat helemaal grommende geluidjes maken en kreunen. Niet agressief grommen, maar van plezier! Dit is het teken van opperste genot.
Honden snurken om dezelfde reden als mensen: vanwege een geblokkeerde of vernauwde neusdoorgang. Deze obstructie kan een aantal oorzaken hebben, zoals allergieën of aandoeningen van de luchtwegen, obesitas of de vorm van de snuit. Buldoggen weten van wanten als het om snurken gaat. En dat ligt aan hun korte snuit.
Als u vermoedt dat uw hond iets in de keel heeft, is het raadzaam om naar de dierenarts te gaan. Bij geringe klachten kunt u wachten tot de eerste werkdag. Bij benauwdheid en als de hond veel last heeft van het voorwerp, kunt u beter met spoed naar de dierenarts gaan.
Hoe klinkt kennelhoest
Kennelhoest klinkt als een droge, harde kuch waarbij het lijkt alsof de hond iets in de keel heeft zitten. De hoestbuien duren soms erg lang en resulteren mogelijk ook in kokhalzen of zelf braken.
Wanneer een hond moe en slaperig is en zich eens lekker uitrekt, zien we vaak dat hij/zij geeuwt. Net als bij mensen is dit een teken van ontspanning. Maar, ook in de compleet tegenovergestelde situatie, namelijk stress, zal een hond vaak gaan gapen.
Gestreste honden kunnen, zoals gestresseerde mensen, verwijde pupillen hebben of snel gaan knipperen met de ogen. Ze kunnen hun ogen wijd openen en meer sclera (wit) tonen dan normaal, waardoor ze een geschrokken uiterlijk krijgen. Oren die over het algemeen ontspannen of alert zijn, worden tegen het hoofd gedrukt.
Hartruis bij een jonge hond kan heel onschuldig zijn en vanzelf weer weggaan. Soms heeft een pup met hartruis wel behandeling nodig. Bij veel kleine honden van middelbare leeftijd wordt een ontdekte hartruis bijna altijd veroorzaakt door een lekkage van de kleppen in het hart.
Ook bij hartechografie variëren de kosten per dierenartspraktijk. Gemiddeld moet je bij een hartecho wel uitgaan van een bedrag rond de 125 euro. Het kan gebeuren dat er tijdens een routine onderzoek bij je hond een hartruis wordt geconstateerd.
Pimobendan is een inotrope stof (hartstimulans) die de samentrekking van de hartspier versterkt en zorgt voor verwijding van de bloedvaten die bloed van en naar het hart transporteren, waardoor het hart minder hard hoeft te werken.