Eén zak heeft een inhoud van 6 coquilles, wat komt op een gewicht van (circa) 250 gram. De coquilles zijn afkomstig uit Amerika. Het voordeel van de coquilles is dat deze vis een zeer zachte maar toch stevige structuur heeft, waardoor het bereiden eenvoudig is.
Verse coquilles zonder schelp of koraal, vers geïmporteerd uit Canada (ong. 25-30 gram per stuk).
Met drie coquilles per persoon heb je een perfecte basis voor een heerlijk voorgerecht. Sint-jakobsvruchten vind je reeds gekuist in de supermarkt, of kan je in zijn geheel bestellen bij de visboer. Je kan aan hem vragen om ze te kuisen, of het zelf doen.
Zijn coquilles gezond? Coquilles bevatten weinig calorieën en verzadigd vet en vormen een goede bron van de voedingsstoffen vitamine B2, B12, omega-3 vetten, en de mineralen jodium, fosfor en seleen. Vitamine B2 en B12 spelen een rol bij onder andere de energiehuishouding en het verminderen van vermoeidheid.
De beste schelpen zijn gedoken coquilles. Bij deze methode gaan duikers te water en rapen ze de coquilles van de bodem. Er wordt een elastiekje of clip om de schelp gedaan om de schelp gesloten te houden, hierdoor houdt het zijn vocht vast en blijft de coquille langer vers.
Verse sint-jacobsvruchten kan je twee tot drie dagen in de koelkast bewaren. Bewaar ze tussen twee vellen keukenpapier. Zo blijven ze droog en kan je ze makkelijk bakken of in fijne plakjes snijden.
Je kunt verse vis invriezen (gemiddeld op -15°C) mits het gevacumeerd is. Doordat de vis of filet luchtdicht verpakt is, blijft de kwaliteit gewaarborgd. Je kunt de vis 3 maanden bewaren in de vriezer.
De coquille, ook bekend als Sint Jacobsschelp, is met zijn fraai gevormde roze-achtige waaierschelp van 10 centimeter doorsnee een opvallende verschijning. Het zachte ronde visvlees dat de schelp bevat is al eeuwenlang een delicatesse.
Zo ontdooit de vis te snel en dit tast de smaak en textuur aan van de vis.
Laat de coquilles gedurende 24 uur in de koelkast ontdooien.
Ze moeten koud maar zeker niet bevroren zijn. Diepgevroren coquilles kunnen een rubberachtige en taaie textuur krijgen als ze voordat ze helemaal ontdooid zijn worden gekookt.
Bevroren coquilles zijn minder duur en kunnen vers smaken als je ze op de juiste manier klaarmaakt. Wanneer je de coquilles ontdooid hebt kun je ze braden of bakken om een heerlijke maaltijd te maken waar je zeker van zult genieten.
Het korte antwoord is: ja, je kan een sint-jakobsschelp rauw eten. Sterker nog, een rauwe, ultraverse coquille is waarschijnlijk een van de lekkerste dingen die bestaan, met een ongekende natuurlijke zoetheid en malsheid. Maarrr: hoe vers het exemplaar is, zal alles uitmaken wat smaak en beleving betreft.
Ontdooi uw bevroren sint-jakobsschelpen door ze te plaatsen in de koelkast om 's nachts te ontdooien. Als je ze snel wilt ontdooien, doe de bevroren coquilles dan in een plastic zak en leg ze in koud stromend water.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De vis heeft een afwijkende geur en een doffe kleur. Eet geen vis die er raar uitziet of vreemd ruikt.
Het seizoen duurt van 1 oktober tot 15 mei. De visserij, en ook de periode waarin gevist mag worden, is aan strenge regels gebonden. Het is verboden om schelpen van minder dan 11 cm op te vissen.
De spier van de coquille is het lekkerste gedeelte. Ook zit er nog een oranje zakje in de schelp. Dit is het kuit van de schelp (het koraal). Deze kun je eventueel gebruiken om een vissaus op smaak te brengen.
Coquilles is door zijn aparte smaak en structuur heel goed te combineren met wijn. Eigenlijk drink je coquilles altijd met een witte wijn, zoals een chardonnay of een sauvignon blanc. Rode wijn, Rosé wijn en mousserende wijn passen minder goed bij deze scheldieren.
Schaal- en schelpdieren, zoals kreeft, oesters en mosselen, zijn officieel geen vissen, maar tellen in de Schijf van Vijf mee als een wekelijkse portie (magere) vis.
Het ligt voor de hand, schelpdieren leven in hun eigen schelp. Voorbeelden zijn mosselen, oesters, Sint-Jakobsschelpen en kokkels. Ook inktvissen (met een inwendige schelp) behoren tot de schelpdieren. Schaaldieren zijn gelede dieren omringd door een min of meer harde schaal.
Tijdens de kerstdagen gingen ze door heel Nederland bij de viswinkels weer als warme broodjes over de toonbank: de razend populaire sint-jakobsschelpen, ook wel coquilles of voluit coquilles Saint Jacques genoemd.
Gebruik je mes om de coquille voorzichtig los te snijden van de onderkant. Doe dit zo voorzichtig mogelijk, zodat je de coquille niet beschadigt. Haal de coquille uit de schelp en verwijder het membraan. Je hebt als het goed is nu alleen nog de coquille zelf en een oranje zakje, ook wel het koraal genoemd.