Eten blijft hangen (passageklachten)
De meest voorkomende klacht bij slokdarmkanker is het gevoel dat eten blijft hangen of niet goed zakt. Dit heet ook wel passageklachten. Een tumor in de slokdarm kan ervoor zorgen dat eten kan blijven hangen of blijven steken.
Niet goed zakken van eten is de meest voorkomende klacht bij achalasie. Mensen kunnen wel goed het voedsel uit de mond naar de slokdarm slikken, maar dan blijft het ergens achter het borstbeen steken. Opvallend bij achalasie is dat het gaat om zowel vaste als vloeibare kost.
Klachten en symptomen:
Klachten kunnen zijn: een beklemmend gevoel achter het borstbeen, het gevoel dat het eten blijft 'steken' of niet verder wil zakken in combinatie met pijn, opvliegers, misselijkheid en het opgeven van (dik)slijm of het 'hapje eten'.
vermijd droge en harde voedingsmiddelen zoals rauwe groenten; vermijd sterke kruiden of specerijen zoals peper, mosterd, sambal en knoflook; neem als tussendoortje vruchtenmoes, vla of crème, pap, enzovoort; ga niet neerliggen en buk niet voorover onmiddellijk na de maaltijd.
De plakkerige textuur van honing speelt hier een belangrijke rol. De honing vermengt zich na consumptie met het maagzuur. Hierdoor neemt diens agressiviteit iets af. Honing kan helpen om ontstekingen in de slokdarm te verminderen.
U voelt pijn of u heeft een drukkend of branderig gevoel. U kunt het voelen achter uw borstbeen of boven in uw buik. De pijn kan ook naar uw rug gaan.
Over het algemeen ontstaat een vastloper gelijk of kort na het eten. Dumping treedt meestal 15-30 minuten na de maaltijd op. Misselijkheid is een lastige klacht met veel mogelijke oorzaken. De oorzaken zijn onder andere te snel eten en te veel eten.
een vastloper heeft meer desastreuse gevolgen, een warmloper kan het vastlopen van de zuiger in de cilinderwand veroorzaken, maar een vastloper kan ook ontstaan door bijvoorbeeld slechte krukaslagers of een ander mechanisch mankement.
Vooral suiker- en vetrijke producten zullen klachten geven nadat ze onverteerd in de dunne darm terechtkomen. Dumping kan als bijwerkingen optreden bij een operatie waarbij de maag wordt aangepast (verkleind) of verwijderd bijvoorbeeld bij overgewicht of bij kanker.
Voedingsmiddelen die de maag tot rust brengen, zoals yoghurt, melk, gekookte spinazie, wortelen en aardappelen, kunnen helpen. Een efficiënt huismiddeltje tegen maagzuur is te slapen met uw bovenlichaam iets hoger, zodat het maagzuur niet in de slokdarm kan vloeien.
Drink veel kraanwater, in kleine slokjes gedurende de dag. Water verdunt het maagzuur en laat het de goede kant op stromen. Drink geen grote glazen, een overvolle maag leidt juist weer tot oprispingen van zuur.
Het advies bij slokdarmspasmen is stress en spanningen zoveel mogelijk te vermijden. Ook het eten of drinken van zeer warme of zeer koude voeding en/of dranken kun je beter vermijden. Daarnaast is het belangrijk dat je rustig eet en goed kauwt.
Voedingsmiddelen die de aanmaak van maagzuur bevorderen of zorgen voor ontspanning van de onderste sluitspier van de slokdarm worden best vermeden. Denk aan vette of sterk gekruide voeding, cafeïne, chocolade, koolzuurhoudende dranken, pepermunt ... Roken of alcohol drinken wordt afgeraden.
Afwijkingen in uw neus kunnen een passagestoornis veroorzaken. Dit houdt in dat het u meer moeite kost om goed door uw neus te ademen. U kunt het gevoel hebben dat uw neus verstopt is. De meest voorkomende afwijking is een scheefstand van uw neustussenschot.
Overmatig boeren laten wordt veroorzaakt door het inslikken van te veel lucht of voedsel dat te lang in de maag blijft zitten. Bijkomende klachten kunnen zijn: misselijkheid, een opgeblazen gevoel en rommelingen in de maag. Als je last hebt van constant boeren is het goed om naar de huisarts te gaan.
De cilinder beweegt daardoor niet meer op en neer in het cilindergat. Daardoor komt de krukas van het voertuig niet meer in beweging en staat het voertuig stil. Een vastloper zorgt er dus voor dat een mechanisch proces tot stilstand komt.
Tijdens een warmloper worden de zuiger en cilinder op een zodanig hoge temperatuur gebracht dat de metalen aan elkaar gaan proberen vast te hechten. De zuiger en ringen zetten uit en plakken dan tegen de cilinder wand. De grootste boosdoener bij een warmloper is dus een te hoge temperatuur.
Bij warmlopers gaat t meestal langsamer en/of kun je zelfs door blijven rijden (vermogens verlies en een boel geschuur uit je cilinder). Na een vastloper is je zuiger/cilinder kapot en met een beetje pech ook de krukas. bij een warmloper is het vaak nog wel te redden.
Cilinder is waarschijnlijk ook rot naar een warmloper. Laten honen en een nieuwe zuiger is een verstandig idee. Meestal kost dat al weer meer dan een nieuwe Dr AC cilinderkit. Tjah en luchtgekoelde opgevoerde motoren worden nu eenmaal erg heet bij wat hoger toerental.
Dumping kan zich op verschillende manieren uiten
Dit varieert van vermoeidheid, veelvuldig gapen en een licht gevoel in het hoofd tot zweten, trillen, misselijkheid, een opgeblazen gevoel, diarree, hevig braken en een sterk gevoel van niet-welbevinden.
Vroege en late dumping
Klachten ontstaan binnen een half uur na de maaltijd. Je kunt last krijgen van een opgeblazen gevoel, hartkloppingen, diarree, misselijkheid, hoofdpijn, buikpijn, vermoeidheid of buikkrampen. Bij late dumping is je lichaam nog niet klaar voor de voedselresten.
Cola bevat de stof fosforzuur en die stof werkt in potentie antibacterieel, maar er is niet bewezen dat het bij cola dan ook zo werkt. Daarnaast wordt koolzuur als reden gegeven dat het helpt, omdat mensen er vaak van moeten boeren.
De voornaamste klacht bij een slokdarmontsteking is moeite hebben met slikken. Slikken van vast maar ook van vloeibaar voedsel en zelfs water of speeksel kan pijnlijk zijn. Deze pijn kan branderig maar ook drukkend aanvoelen. Soms straalt de pijn uit naar de rug of de schouderbladen.
Volwassenen (incl. ouderen) Aanbevolen begindosering 60 mg 1×/dag, vervolgens individueel aanpassen, in het algemeen 20–120 mg per dag en de behandeling voortzetten zolang dit klinisch noodzakelijk is. Doseringen boven 80 mg per dag in 2 doses innemen.