Als de houten vloer erg ongelijk is, kunt u het beste egalisatie korrels gebruiken. Dat korrels die u op de vloer doet en uitsmeert. De egalisatie korrels zorgen voor een stabiele ondergrond. Hierop kan u vervolgens ondervloer platen leggen die dan voldoende vlak liggen om laminaat op te leggen.
Houten vloer egaliseren met korrels of vlokken
Breng een plastic laag aan op de vloer en zet twee ijkpunten, twee balken op de juiste hoogte waterpas zodat het gebied hiertussen kan opgevuld worden met de egalisatie korrels. Zet rondom wand isolatie stroken, dit is nodig voor ontkoppeling tussen want en platen.
Voor het egaliseren van een vloer rekent de professional een prijs per m2. Een betonvloer egaliseren kost gemiddeld tussen de 10 en 25 euro per m2. De prijs van een houten vloer egaliseren bedraagt gemiddeld tussen de 45 en 75 euro per m2.
Bij een scheeflopende vloer – met een niveauverschil van 0,5 cm of meer – moet je de vloer eerst egaliseren met behulp van egalisatiekorrels of egalisatiemortel. Bij het plaatsen van een nieuwe vloer, kan het belangrijk zijn een vochtbestendige ondervloer te plaatsen.
Wanneer de oneffenheden niet te groot zijn, kunnen ondervloerplaten voor laminaat afdoende zijn. De beste manier om een oneffen vloer te egaliseren is het gebruik van een zelf nivellerend middel of egalisatiekorrels. Deze producten zullen u een stabiele en effen ondergrond geven waarop u uw laminaat kunt leggen.
Om een mooie laminaatvloer te kunnen leggen, is het noodzakelijk dat de ondervloer mooi glad en even is. In sommige gevallen is het nodig om de ondervloer te egaliseren. Na het egaliseren is de vloer geschikt voor het laten leggen van het nieuwe (klik)laminaat.
De gemiddelde droogtijd van egaline voordat deze genoeg is uitgehard voor de afwerkvloer ligt tussen de 12 en 48 uur. De meeste vloeren zijn na ongeveer vier uur beloopbaar. De droogtijd hangt af van het soort egaline, de ondervloer, ventilatie en de dikte van de egaline vloer.
Egaliseren klinkt moeilijk en zal daarom vaak uitbesteed worden. Wanneer je dit uitbesteed zijn er kosten mee gemoeid, je moet immers mensen (of een bedrijf) inhuren om jouw ondervloer te egaliseren.
Kun je zelf de vloer egaliseren? Ja, dat kan. Het uitvlakken en egaliseren van een ongelijke betonvloer is alleen niet zo makkelijk als het lijkt. Je hebt er wel wat ervaring voor nodig en kennis van de juiste materialen.
Het extra egaliseren kan op twee manieren gebeuren. Namelijk in één keer een dubbele laag smeren. Of we komen twee keer langs om de vloer te egaliseren. We proberen altijd de eerste optie.
Voor het egaliseren dient de ondervloer leeg, schoon, droog en vetvrij te zijn. Dat wil zeggen dat eventuele resten van stucwerk, spachtelputz of andere pukkels of vlekken van de vloer af zijn gestoken en dat de vloer goed is gezogen. Ook de kantjes moeten goed gezogen worden.
Wanneer bij reparaties in dikke lagen de gewenste vlakheid niet wordt bereikt of de vereiste laagdikte groter is als 10 mm, kan een tweede laag worden aangebracht. Dit kan pas na 24 uur droging van de eerste laag.
Tot hoeveel cm kun je egaliseren? Over het algemeen is het gangbaar tot 30 millimeter te egaliseren. Voor alle vloeren hoger dan 30 millimeter kun je het best een ander bouwmateriaal dan egaline of egalisatiemortel gebruiken. Hoeveel egalisatiemortel je nodig hebt, hangt af van de laagdikte.
Smeer de vloer in met vloerprimer om de zuiging te verminderen en de hechting te verbeteren. Het laatste stof wordt gebonden en de egalisatie zal uiteindelijk bij de verwerking beter vloeien. Gebruik hiervoor een zachte bezem of handveger. Het primeren is een essentieel onderdeel om een goede en vlakke vloer te maken.
Wij hanteren een tarief van €23,95 per m2 inclusief egaliseren en verlijmen. Dit geldt voor alle normale PVC-stroken met houtlook en tegelmotief.
Het is vrij eenvoudig te berekenen hoeveel egaline je nodig hebt om een vloer te egaliseren. De meeste soorten egaline zitten op een verbruik van 1.5 kilogram per één millimeter laag dikte per vierkante meter.
Wat is het verschil tussen egaline en egalisatiemortel? Egaline is vloeibaar en egalisatiemortel kan zowel een vloeibaar als smeerbaar product zijn. Daarnaast is egaline doorgaans voor dunne lagen en heeft egaline een korte droogtijd.
Dit doe je met een korrel die de vloer niet beschadigt maar wel matteert. We spreken dan meestal over een fijne korrel. Goede resultaten zien we met schuurpapier korrel 120 of 160. Zodra het oppervlak er enigszins mat of dof gaat uitzien, heb je meestal voldoende geschuurd.
Egaline wordt na het aanbrengen heel hard en hecht zich vast aan de ondergrond. Het laagje egaline maakt de ondergrond op die manier heel vlak en glad, zodat deze daarna afgewerkt kan worden met een nieuwe vloerbedekking zoals tegels, pvc, laminaat of parket. Toch is egaline als afwerkvloer ook heel geschikt.
Je vloer egaliseren doe je met een egaliseermiddel. Egaline bijvoorbeeld, een soort vloeibaar cement dat uit kunststoffen bestaat. Men gebruikt het bij zowel zandcement als anhydriet ondervloeren. Egaline is verkrijgbaar als een poeder, waar je water aan toevoegt.
Kies een matte afwerking
In veel matte producten zit een lichte korrel, die niet alleen de glans weghaalt, maar ook zorgt voor een anti-slip effect. Met de matte lakken wordt het hout dus minder glad. Speciaal voor trappen is er een anti-slip trappenlak, deze is ook in zijdeglans variant te krijgen.
In veel gevallen is een primer, ook wel hechtlaag genoemd, absoluut noodzakelijk. In de praktijk wordt een primer meestal aangebracht bij een nieuwe betonvloer. Deze is namelijk nog niet behandeld en is vaak te poreus om de vloercoating direct aan te brengen. Een hechtlaag is dus voor nieuwe vloeren zeker aangeraden.