Vaak kun je dan beter met pijnstillers stoppen. Kijk samen wat je nog meer kunt doen tegen de pijn. Bezig zijn met andere dingen, bewegen en ontspannen kunnen helpen om minder last te hebben van de pijn.
Door afleiding, beweging en (sociale) activiteiten is er kans dat je je beter voelt en minder last van de pijn hebt. Samen met je huisarts kun je een plan maken hoe je actief kunt blijven ondanks de pijn. Ook een fysiotherapeut of psycholoog kan je hierbij helpen.
Als je een pijnprikkel voelt, voel je deze met de sensorische zenuwen.Deze sturen dan een signalen door naar de hersenen.De hersenen sturen dan signalen terug naar de spieren om te bewegen (bijvoorbeeld je hand wegtrekken van een kokende waterketel). Pijn begint dus bij de zenuwen.
Het brein kan een intern pijnsysteem uitzetten. Dit pijnstillend systeem heet Centrale pijninhibitie. Doordat het zenuwstelsel bij iemand met chronische pijn gevoeliger is voor prikkels heeft pijnmedicatie vaak weinig effect op de pijn.
Bij hypochondrie denkt u vaak dat u een erge ziekte heeft. U let steeds op uw lichaam en voelt daardoor van alles. Bij klachten die iedereen wel eens heeft, denkt u meteen dat u erg ziek bent. Bijvoorbeeld bij een steek, jeuk of kramp.
Na een tijdje worden de pauzes tussen de weeën korter. De weeën worden dan krachtiger en doen meer pijn. Tot slot krijg je persweeën, die vooral vlak voor de geboorte pijn kunnen doen. Als je baby geboren is, houden de weeën op.
Voor pijn heeft je lichaam speciale sensoren in de zenuwuiteinden. Je hersenen geven een betekenis aan het signaal dat binnenkomt en beslissen of je daadwerkelijk pijn voelt of niet. Het hele signaal tot aan je hersenen is dus nog geen pijn.
Bij huilen komen er 'endorfinen' vrij.Dat zijn hormonen die ervoor zorgen dat de pijn in je hoofd iets verzacht.
Pijn heeft een belangrijke functie in het lichaam van ieder mens, het waarschuwt ons bij (dreigende) schade aan ons lichaam. Pijn zorgt ervoor dat we maatregelen nemen en ervoor zorgen dat ons lichaam op tijd kan herstellen.
Acute pijn is pijn die ontstaat na een operatie of een ongeval (door de beschadiging van een weefsel) en kan twee tot drie maanden blijven duren. Als acute pijn niet op tijd en juist behandeld wordt, kan ze veranderen in chronische pijn (pijn die langer dan 3 maanden aanhoudt).
Nageboorte: nadat je baby is geboren, moet de geboorte van de placenta plaatsvinden. Dit wordt ook wel de nageboorte genoemd. Enkele minuten tot een half uur na de bevalling zal je vanzelf nageboorteweeën voelen, waarmee je eens of een paar keer krachtig kunt persen om je placenta geboren te laten worden.
Een bevalling kan prima zonder pijnbestrijding. Je kunt zelf veel doen om de weeën op te vangen, Je krijgt ruim voor de bevalling informatie van ons over hoe je zelf met de weeën om kan gaan en hoe je ze goed kunt opvangen. Bijvoorbeeld door in bad te gaan, afleiding te zoeken of op je ademhaling te letten.
Het hoofdje van de baby zit laag, en de druk tegen het laatste randje baarmoedermond en de onderrug kan heftig zijn. Terwijl je lichaam hard werkt om de laatste centimeters van de baarmoedermond te openen, bereidt het zich ook vast voor op de persfase.
Hieruit bleek dat bij een pijnlijke ervaring, die minder hard aankomt dan verwacht, de hersengebieden geactiveerd worden die betrokken zijn bij opluchting en plezier. De proefpersonen ervaarden dus deels een gevoel van opluchting en plezier, groter dan het gevoel van pijn.
Chronische pijn komt doordat zenuwen en hersenen overgevoelig zijn geworden. En pijnstillers hebben daar geen invloed op. Pijnstillers helpen alleen bij pijn met een duidelijke oorzaak, zoals een wond, ontsteking of ziekte. Of als chronische pijn voor een deel een duidelijke oorzaak heeft.
Nociceptieve pijn is de meest voorkomende soort pijn. Deze ontstaat door (snij)wonden, druk, verbranding en ontsteking. Deze pijn ontstaat door prikkeling van de huidreceptoren of nociceptoren.
Jezelf verwonden voelt voor sommige mensen fijn. Het werkt tijdelijk en daarom kan het ook verslavend zijn. Een andere reden waarom het verslavend werkt, is omdat je lichaam hormonen aanmaakt tegen de pijn: endorfine. Omdat je lichaam daaraan went, moet je jezelf steeds meer en vaker pijn doen.
Lichamelijke én psychische factoren
De aanhoudende pijn kan dan 'psychisch' zijn, maar dat is niet automatisch het geval. Omdat chronische pijn lichamelijke én psychische factoren kan hebben, wordt het gezien als een complex probleem. Voorbeelden van chronische pijn zijn bindweefselspierpijn (fibromyalgie) en whiplash.
Een op de 3 tot 5 mensen heeft chronische pijn. In Nederland zijn er dus meer dan 3,2 miljoen mensen met pijnklachten. Hoeveel pijn iemand heeft verschilt per persoon. Sommige mensen hebben zoveel last van hun pijnklachten, dat hulp nodig is.
Een zenuwblokkade is een pijnbehandeling die er voor zorgt dat de pijnprikkel die u ervaart niet meer wordt doorgegeven aan de hersenen. Met een proefblokkade achterhalen we eerst welke zenuw de pijnprikkel doorgeeft. Daarna komt u terug voor een zenuwblokkade.
Langdurige pijn kan overgaan, of sterk verbeteren, maar dit zal per persoon verschillend zijn. Het belangrijkste om te weten is dat langdurige pijn vaak in stand wordt gehouden door diverse factoren.