Wat moet u doen bij kortsluiting door water in het stopcontact? Haal gelijk de stekker van het verlengsnoer uit het stopcontact. Vervolgens moet u de zekering vervangen en schakelt u de apparaten weer aan. Nadat u dat gedaan heeft is het noodzakelijk om de contactdoos van het verlengsnoer goed droog en schoon te maken.
Wanneer mensen blootgesteld worden aan water met een elektrische lading, kan dit dodelijke gevolgen hebben. Vocht is daarnaast één van de grootste oorzaken van een kortsluiting. Geregeld komt het voor dat de stroom in een woning uitgeschakeld wordt wanneer de elektra in aanraking komt met vocht.
Stekkerdozen kunnen oververhit raken, en daardoor bepaalde stoffen laten ontbranden. De meeste mensen kennen de gevaren van stekkerdozen, weten dat het brandgevaar oplevert, maar halen de stekker niet uit het stopcontact.
In de meeste gevallen is kortsluiting het gevolg van een storing van elektrische apparatuur óf het gebruik van een kapotte stekker. Als de voeding niet meer in orde is, dan ontstaat er storing in de toevoer. De bron van stopcontact kortsluiting is vaak te achterhalen in de meterkast.
Stekkerdozen hebben helaas niet het eeuwige leven. Vroeg of laat liggen de draden bloot bij de stekker of piept er wat koperkleurig draad uit. Blijft u beschadigde stekkerdozen gewoon gebruiken, dan is de kans op kortsluiting groot. Reden genoeg om stroomverdelers met mankementen niet meer te gebruiken dus.
Alle apparaten met een stekker zijn brandgevaarlijk
Eigenlijk zijn alle elektrische apparaten tot op zekere hoogte brandgevaarlijk. Zo staan wasdrogers bekend als het apparaat dat de meeste binnenbranden veroorzaakt. Maar ook tosti-ijzers, tv's en laptops kunnen een brand veroorzaken.
Als je de schakelaar van de stekkerdoos uit zet dan wordt er geen stroom meer verbruikt. Dit is dus zeker een goede oplossing om stroom te besparen. Als de stekkerdoos aan staat verbruikt die zelf stroom om het LED-lampje in de schakelaar te laten branden, maar dit kost verwaarloosbaar weinig energie.
Wat moet u doen bij kortsluiting door water in het stopcontact? Haal gelijk de stekker van het verlengsnoer uit het stopcontact. Vervolgens moet u de zekering vervangen en schakelt u de apparaten weer aan. Nadat u dat gedaan heeft is het noodzakelijk om de contactdoos van het verlengsnoer goed droog en schoon te maken.
Het gevaar van waterschade in de meterkast
Een vochtprobleem zal de kans op kortsluiting namelijk aanzienlijk vergroten. Hierdoor loop je het risico dat jouw elektrische apparaten niet meer zullen functioneren. De gevolgen zouden ook erger kunnen zijn. Kortsluiting kan namelijk ook brand veroorzaken.
Zelf de kortsluiting opsporen kan door alle stekkers op één groep los te halen, de groepsschakelaar weer aan te zetten en één voor één de stekkers weer in het contact te steken. Wanneer de stop doorslaat weet u door welk apparaat de kortsluiting veroorzaakt wordt.
Kan ik een oplader alsmaar in het stopcontact laten zitten? Als er geen apparaat meer op is aangesloten, kun je de oplader beter loshalen. Als de oplader in het stopcontact blijft zitten, verbruikt hij nog steeds wat energie. Dit noemen we ook wel sluipverbruik.
Over het algemeen zijn telefoon opladers veilig en is het risico op vlammen zo klein dat het geen reden tot bezorgdheid zou moeten zijn. Echter, elk elektronisch apparaat in je huis kan vlamvatten, ook telefoonopladers. Het is daarom van belang dat je goed om gaat met je oplader.
Schakel alle elektrische apparaten/lichtpunten binnen de betreffende groep uit door de stekkers uit de stopcontacten te halen. Vervang de doorgeslagen stop of schakel de installatie- of aardlekautomaat weer in. Schakel tot slot alle apparaten/lichtpunten één voor één weer in.
Stroomdraden hebben een isolatielaag die kan beschadigen door bijvoorbeeld water, warmte en stof. Als één of meer kabels elkaar raken (bijvoorbeeld omdat de isolatielaag stuk is) ontstaat er kortsluiting. Dan wordt de stroomsterkte te hoog, de draden te warm, en zo kan er brand ontstaan.
Dit doet u door alle apparatuur uit te schakelen en de gesprongen stop in de meterkast te vervangen. Vervolgens kunt u de apparaten stuk voor stuk inschakelen om te zien wanneer de stop opnieuw uit de meterkast springt. Nu kunt u het apparaat wat de bron van de kortsluiting is vervangen om het probleem op te lossen.
Water is een goede geleider voor elektrische stroom. Op de plek waar de stroom het lichaam in- en uitgaat, ontstaat in korte tijd ontzettend veel hitte. "Zoveel, dat ook binnen in het lichaam brandwonden kunnen ontstaan."
In Frankrijk is een 45-jarige vrouw die in bad zat om het leven gekomen door elektrocutie. Alles wijst erop dat ze haar gsm in bad liet vallen terwijl die aan het opladen was. De voorbije maanden waren er al verschillende gelijkaardige dodelijke ongevallen.
Defecte bedrading kan een rol spelen wanneer stopcontacten slecht worden, vooral wanneer teruggestoken bedrading (een kortere weg voor het vastzetten van draden) losse verbindingen, uitval van stopcontacten en extra gevaren veroorzaakt.
Of er is een kortsluiting (die niet genoeg stroom trekt om eruit de stoppen door te doen slaan), of er zit ergens een slecht kontakt, waardoor vonken ontstaan. In beide gevallen is het resultaat dat om te beginnen dat de isolatie wegfikt, maar als je pech hebt, meer.
Stekkers en stopcontacten die verbranden en/of door hitte smelten is een probleem dat vaker voorkomt dan gedacht. Vaak is een overgangsweerstand de oorzaak van dit probleem. Een overgangsweerstand is een extra weerstand die ontstaat wanneer twee materialen zich met elkaar verbinden.
Elk huishouden heeft wel een aantal flinke stroomvreters. Van veel apparaten weten we dat ze veel stroom verbruiken, maar er zijn ook stiekeme stroomvreters. Een aantal voorbeelden die vaak genoemd worden zijn een miniboiler, een uitgebreide decoder of wat dacht u van een slecht geisoleerde kokend waterkraan.
Stroomverbruik in standby
In de 'gewone' standby-stand gebruikt een tv heel weinig stroom, namelijk maximaal 0,5 Watt (dat is 3,6 kWh per jaar).
Hoeveel uw sluipverbruik van stroom gemiddeld is, hangt af van het aantal elektronische apparaten die u in huis heeft. Daarnaast heeft niet elk elektronisch apparaat sluipverbruik. Volgens Milieu Centraal zou een huishouden zo'n 450 kWh sluipverbruik aan stroom, gemiddeld per jaar hebben. Dit staat gelijk aan € 221,45.