Uw auto kan er eenvoudig weer als nieuw uitzien door de bovenste laklaag met een behandeling te herstellen, ofwel: de auto polijsten. Hiervoor wordt een polijstmachine en polijstpasta gebruikt. De machine en pasta wrijven het vuil los en egaliseren het oppervlak zonder de bovenste laklaag te beschadigen.
Als je lak er bijvoorbeeld dof uitziet en slechts lichte waskrassen heeft, kan polijsten misschien al een goede oplossing zijn. Iets complexere lakschades kunnen meestal plaatselijk hersteld worden door spotrepair. Bij grotere lakschades, zal het beschadigde onderdeel opnieuw gespoten kunnen worden.
Voor normaal schadeherstel
Voor de kleine schadegevallen duurt een gemiddeld schadeherstel 2 tot 3 dagen. De grotere schadegevallen handelen we vaak af in 3 tot 5 dagen.
Om een diepe kras in de lak goed te behandelen heb je diverse middelen nodig; diverse soorten schuurpapier om de ondergrond klaar te maken voor behandeling, een ontvetter en microvezeldoek, een primer of filler, en uiteraard de juiste kleur lakstift of spuitbus.
Kras op auto verzekering
Als u een Allrisk autoverzekering heeft, wordt lakschade wel vergoed. Als de dader van de lakschade bekend is, verhaalt de verzekeraar de schade zelf op de tegenpartij. U hoeft hier zelf niets voor te doen. Als de dader onbekend is, keert de verzekeraar ook gewoon een vergoeding uit.
De beste methode om kleine krasjes uit de autolak te halen is tandpasta. Doe een beetje tandpasta op een doekje en wrijf licht over de kras. Poets het daarna uit en herhaal de methode. Let op, dit werkt alleen bij oppervlakkige krassen, niet als de kras door de lak is gegaan.
Om een diepe kras goed aan te kunnen pakken heb je diverse middelen nodig; diverse soorten schuurpapier om de ondergrond klaar te maken voor behandeling, een ontvetter en microvezeldoek, een primer of filler, een spuitbus of lakstift met de juiste kleur autolak en eventueel een blanke lak.
Anders doe je ook zo maar wat, maar weet je niet waarom je dit eigenlijk doet. In het kort zijn de meest voorkomende dingen die de lak kunnen beschadigen, vuiligheid op de auto, weersomstandigheden zoals hagel, scherpe objecten, vogelpoep, steentje op de weg en UV straling.
Wat kost spotrepair? De kosten van spotrepair draagt bij aan de staat van de kras, de grote, de diepte, de plaats (zichtplaats) en het eventuele meerwerk voor de- en montage. Gemiddeld kan je een spotrepair van niet groter dan een A4 formaat reparatieplek, zonder (de)montage, een rekening verwachten vanaf €175,00.
De kosten variëren tussen de 1200 en 3500 euro, afhankelijk van de grootte van je auto en het soort folie. Voor een compacte middenklasser als de VW Golf moet je denken aan ongeveer 1800 euro.
Wat is lakschade herstellen? Lakschade herstellen, bij ons ook wel spotrepair genoemd, is het herstellen van kleine krasjes of deukjes in uw auto. Dit is niet te verwarren met het spuiten van uw auto. Lakschade herstellen is specifiek het repareren van kleine schades op uw auto.
Hoe werkt het? Bij deze methode hoef je het onderdeel niet eerst te demonteren. In plaats daarvan verwarm je het gedeukte onderdeel met kokend water, dan wel een föhn of een heteluchtpistool. Als het plastic soepel genoeg is, zet je de zuignap van de ontstopper op de gedeukte plek en trek je de deuk terug.
Het beste antwoord
Hallo Werk, Als het puur om het spuiten gaat is het vanaf 150 euro Dit is dan voor een uniekleur zonder blanke lak. Bij metallic en parelmoer kleuren moet je rekenen op 200 á 250 euro.
Brandstoffen, zoals benzine, motorolie, remvloeistof en diesel, kunnen schade aan de lak veroorzaken.
Azijn, afwasmiddel en allesreiniger zijn niet geschikt om je auto te wassen. Het zijn over zijn over het algemeen 'agressieve' schoonmaakmiddelen waardoor je de bestaande wax of sealant laag kan beschadigen. Gebruik dus nooit een standaard huishoud schoonmaakmiddel zoals allesreiniger, afwasmiddel of zeep.
Weersomstandigheden: In de winter kan de lak beschadigen als gevolg van aanraking met strooizout. Maar ook in de zomer kan er lakschade ontstaan als gevolg van de weersomstandigheden. Zo kan de autolak vervagen door felle zon en zomerstormen kunnen schurende zanddeeltjes tegen uw auto werpen.
Een kras in de lak van een auto gaat niet weg als je die behandelt met tandpasta of WD40. Daarvoor waarschuwt Focwa. De brancheorganisatie Focwa reageert op het eerder deze week verschenen artikel 'Met deze huis- tuin- en keukenmiddeltjes verwijder je snel krassen in autolak' in het Algemeen Dagblad.
Heel simpel! Maak de kras nat met je vinger door middel van speeksel of water. Als de kras verdwijnt wanneer hij nat is dan kun je bijna altijd de kras volledig wegpoetsen met een polijstmiddel.
Let op, je kunt hiervoor het beste witte tandpasta gebruiken, het liefst waar zuiveringszout in zit. Gebruik in ieder geval geen geltandpasta. Stap 4: Leg het doekje met de klodder tandpasta op de kras en wrijf 30 seconden lang met cirkelbewegingen over de plek. Stap 5: Bekijk het resultaat.
Tandpasta tegen krassen
Maar ook tegen krassen in glazen is het een zeer effectief middel. Het is in dit geval belangrijk om een witte tandpasta te gebruiken, dus geen gel. En bij voorkeur één met zuiveringszout. Maak het glas schoon met water en een doekje en laat het goed drogen.
Een kras of krasjes kunnen door middel van polijsten verwijderd worden. Door te polijsten met een speciale poetsmachine en polijstpasta in diverse gradaties wordt een klein laagje van de lak geschuurd.