Eet veel groente en fruit en vermijd producten met snelle koolhydraten zoals fastfood, frisdrank en energiedrankjes. Het kost je lichaam te veel moeite om ze te verwerken, waardoor je eerder vermoeid raakt.
Na een zware maaltijd is het normaal dat je je een beetje moe voelt. Meestal duurt dit 15 tot 30 minuten. Eten stimuleert een gedeelte van het autonome zenuwstelsel en zorgt ervoor dat onze hartslag en ademhaling vertragen en dat alle energie naar de organen gaat die bijdragen aan het verwerken van voeding.
Om het voedsel te verteren wordt wel gezegd dat er na het eten extra bloed richting de darmen gaat. Hierdoor gaat er minder bloed richting de hersenen, waardoor er een slaperig gevoel optreedt.
Door te drinken tijdens het eten kauw je minder en maak je minder speeksel aan. De enzymen in het speeksel zetten de spijsvertering op gang en maken een gladde 'brei' van ons eten. Door minder (goed) te kauwen zou dit proces dus deels mislukken.
Eet zo veel mogelijk onbewerkt voedsel en zo min mogelijk suikers. Wanneer je koolhydraten eet, check de GL en of het vezelrijk is. Vezels zorgen ervoor dat de bloedsuikerspiegel minder snel stijgt en zorgen voor een verzadigd gevoel.
After dinner betekent natuurlijk gewoon het lekkerst voor het laatst bewaren. Als afsluiter van je diner of later op de avond verwen jij jezelf en je gast(en) met een heerlijke drank.
Veel mensen worden erg moe na het eten van brood. Dit zou wel eens kunnen komen doordat, veel mensen het niet weten maar, zij overgevoelig zijn voor gluten of zelfs een glutenintolerantie ofwel de aandoening 'Coeliaki' hebben.
Neem op een inkakmoment dus een kopje verse muntthee of ga voor een kauwgompje. Heb je ook meteen een frisse adem. Win-win! Waarschijnlijk sta je hier 's ochtends niet om te springen, maar je doet er goed aan om bladgroenten – als bijvoorbeeld: spinazie of boerenkool – in te passen in je ontbijt of in je lunch.
Als het tijd is om te luchen kies dan iets lichts. Eten kan er namelijk voor zorgen dat je bloedsuikerspiegel gaat schommelen. Daarvan krijg je inkakkers.
Een depressieve of chagrijnige stemming kan dagen blijven hangen. Bij veel en vaak gebruik kan het zelfs maanden duren. Sommige mensen hebben overigens nooit last van een dip.
Cocaïne & de dip
Na afloop van het gebruik ontstaat een tekort aan deze stoffen. Het lichaam heeft tijd nodig om de verbruikte voorraad aan te vullen. Het tijdelijke tekort aan vooral dopamine en NE is de oorzaak van de dip die veel gebruikers 24 - 48 uur na gebruik voelen.
Voorbeelden van neurotransmitters zijn serotonine, dopamine en noradrenaline. Wanneer je te weinig van deze neurotransmitters over hebt, heeft je lichaam even tijd nodig om ze weer aan te maken. Tot die tijd kun je last krijgen van de naweeën van de drugs.
Fruit als toetje
Door het na de hoofdmaaltijd te eten zou het op die maaltijd gaan 'rotten'. Volgens het Voedingscentrum is dit niet waar, het lichaam gaat efficiënt om met de vertering van voedsel. Ook bevat fruit veel vitamines en mineralen. En dat draagt bij aan een gezonde en gevarieerde maaltijd.
Drink je bijvoorbeeld een glas water op de lege maag, dan kan je lichaam al binnen vijf minuten het water absorberen. Als je een glas water drinkt nadat je hebt gegeten, duurt de absorptie langer, wat kan oplopen tot een paar uur.
Wandelen na het eten goed voor je spijsvertering
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat wandelen na het eten inderdaad diverse positieve effecten op je gezondheid heeft. Zo stimuleert een wandeling na een maaltijd bijvoorbeeld je spijsvertering, doordat lopen je darmen activeert.
Slaap en ontspan voldoende. Altijd moe wakker worden heeft vaak te maken met een gebrek aan kwalitatief goede slaap. Dat komt in veel gevallen door stress, waardoor het niet lukt om je voor het slapen gaan echt goed te ontspannen. Ruim daarom meer tijd voor ontspanning in, bijvoorbeeld in de vorm van yoga of meditatie.
Heb je zin om na het eten even lekker weg te dutten? Dat is niet verstandig! Je lichaam neemt voedingstoffen namelijk beter op als je rechtovereind zit. Als je geneigd bent om na het eten te gaan liggen, kun je last krijgen van oprispend maagzuur.
Narcolepsie is een zeldzame ziekte waarbij u overdag vaak plotseling in slaap valt. Overdag bent u bijna altijd slaperig, ook als u genoeg geslapen heeft. 's Nachts wordt u regelmatig even wakker. Narcolepsie begint meestal tussen de leeftijd van 15 en 35 jaar.