Er is sprake van datingfraude wanneer iemand een nieuwe liefde (m/v) leert kennen en vervolgens door hem of haar wordt opgelicht. In het contact, meestal gelegd via een datingsite of social media, doet de nieuwe liefde zich voor als iemand anders en probeert het slachtoffer op slinkse wijze geld afhandig te maken.
In de meeste gevallen kunt u bellen met de politie op 0900-8844 of naar het politiebureau gaan. In sommige gevallen zult u zich elders moeten melden. U kunt zich opgelicht voelen terwijl dat voor de wet geen oplichting is. Als u daarover twijfelt, bel dan 0900 - 8844 (belkosten).
Wat is vriendschapsfraude? Vriendschapsfraude kan verschillende vormen aannemen, maar het principe blijft hetzelfde. Ben je op zoek naar een partner, vriend of luisterend oor via internet? Wees dan alert voor oplichters die je vertrouwen proberen te winnen, gewiekst inspelen op je emoties en werken op je gemoed.
Dit is een vorm van oplichting waar men hartverscheurende berichten over natuurrampen, ernstig zieke kinderen of andere ontvangt waarbij gevraagd wordt een gulle bijdrage te doneren aan een onbekende organisatie. Oplichters maken hierbij gebruik van het medeleven van mensen en spelen vaak in op de actualiteit.
Denk hierbij aan persoonlijke gegevens als je woonadres, namen van familieleden en hun adressen, strafblad, etc. Hackers kunnen deze gegevens gebruiken om je te chanteren, stalken of voor identiteitsdiefstal.
Wat gebeurt er na de melding of aangifte? Het slachtoffer kan bij zijn aangifte doorgeven dat hij op de hoogte wil blijven van de voortgang. Zoals het opsporen en aanhouden van de dader door de politie en wat het Openbaar Ministerie (OM) gaat doen. Het slachtoffer kan de voortgang via het slachtofferloket volgen.
De geldezels draaien op voor de schade en ze worden strafrechtelijk vervolgd. Met als gevolg een forse schuld met bijbehorende afbetalingsregeling en een strafblad. Verder kunnen ze acht jaar lang geen gebruik maken van de financiële diensten van banken.
Tegenstrijdigheden herkennen. Wees voorzichtig als er een verschil in leeftijd is, waarbij jij de oudere persoon bent. Criminelen op datingsites richten zich meestal op mensen die ouder zijn dan zij. Een mannelijke oplichter richt zich doorgaans op vrouwen van middelbare leeftijd, vijftigers of zestigers.
Echte nummers, foute boel
Ze maken gebruik van spoofing: slachtoffers zien op hun telefoonscherm een ander nummer. Wie dat belt komt bij particulieren, bedrijven of bij instanties terecht, die van niks weten.
Een `Scammer` (Oplichter) wordt gedefinieerd als iemand die mensen oplicht en verleidt in versturen van geld, persoonlijke informatie of andere waardevolle bezittingen. Hierbij maken de `Scammers` gebruik van illegale of immorele methoden om hun slachtoffers op te lichten.
Op een online datingsite kom je veel meer potentiële partners tegen dan in je offline wereld. 3. Op datingsites kan je ontzettend goed filteren op waar je naar opzoek bent. Zo kan je aangeven in welke leeftijdsgroep je wilt zoeken, hoe hoog iemand opgeleid moet zijn, of je het erg vindt als hij rookt en nog veel meer.
'Bonkers' zijn met andere woorden mensen die toegang hebben tot online bankgegevens van anderen en op zoek zijn naar manieren om de virtuele valuta om te zetten in con- tant geld. Het cashen van dit geld gebeurt door zogenaamde 'geld- ezels' (Leukfeldt 2014, p. 239-241).
Ze willen dat geld wegsluizen. Dat doen ze bijvoorbeeld door jou een bedrag te betalen met de afspraak dat ze hun geld op jouw rekening laten storten. Later pinnen ze dat geld van jouw rekening af. Omdat het via jouw rekening gebeurt, werk jij mee aan een criminele organisatie en ben jij ook strafbaar.
Met alleen je IBAN nummer en je adres kan iemand nog geen geld van je rekening halen of geld overboeken van jouw naar zijn/haar rekening. Daarvoor heb je nog altijd een toegangscode of verificatiecode nodig of een identiteitsbewijs.
er is geen bewijs of onvoldoende bewijs. het belang van de aangifte is te klein. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een gestolen fiets. er is al te veel tijd verstreken sinds het strafbare feit is gepleegd.
Door aangifte te doen laat je de politie weten dat er een misdrijf is gepleegd. Zij kunnen dan een onderzoek starten naar het strafbare feit. Dit is nodig om de dader te vinden. Ook heb je meer kans op schadevergoeding als je aangifte doet.
U krijgt te horen dat anderen gebeld worden vanaf uw nummer maar u weet zelf van niets. Iemand anders misbruikt dus hoogstwaarschijnlijk uw nummer, meestal met kwade bedoelingen. Dit verschijnsel wordt spoofing genoemd. Bij spoofing met telefoonnummers nemen de oplichters een ander telefoonnummer aan.
Het was al een bekende scam, oplichterstruc, maar er is toch iets nieuws aan de hand. Tot nu toe was het verhaal: je wordt gebeld, je neemt niet op maar belt het nummer terug en dat kost heel veel geld. Nooit doen dus. Of eerst even het nummer googelen, dat het niet toevallig het nummer van je tante in Marokko is.
Spoofing betekent fopperij. Dit is een vorm van oplichting die onder andere telefonisch, per e-mail of via sms kan plaatsvinden. Iemand doet zich daarbij voor als een voor jou bekend persoon, bedrijf of organisatie. Je krijgt bijvoorbeeld iemand aan de lijn die zich voordoet als medewerker van een bedrijf.
Waarom je niet té lang moet wachten met afspreken. Je weet nu dat je het beste in ongeveer drie weken na jullie eerste contact kunt afspreken. Maar vind je het toch nog spannend om je online date in het echt te gaan ontmoeten, of heb je het gevoel dat je toch nog wat langer de tijd nodig hebt om diegene te leren kennen ...
Volgens datingcoach Diana Dorell is het zeker mogelijk om een connectie te hebben met iemand die je online hebt ontmoet of nog nooit in het echt hebt gezien. “Het is mogelijk een sterke emotionele band en zelfs een spirituele band te vormen met iemand die je nog nooit in real-life hebt ontmoet.