Als u meer kans heeft om een bot te breken, krijgt u vitamine D en kalk (als u te weinig melkproducten gebruikt). Bij veel botontkalking of een ingezakte wervel krijgt u soms ook de medicijnen alendronaat of risedronaat. Bewegen, gezond eten en 15 tot 30 minuten per dag buiten in het daglicht zijn, blijven belangrijk.
Rustige bewegingen waarbij de botten gelijkmatig worden belast en de kans op blessures klein is, zijn echter uitstekend. Bij voorkeur kiest u bewegingen zoals wandelen, traplopen, tuinieren, hardlopen of tennis. Deze vormen van beweging maken uw botten steviger; regelmatig bewegen houdt de botten langer sterk.
Bewegen stimuleert de botaanmaak. Daarnaast zorgt een actief leven er ook voor dat uw reactiesnelheid en evenwicht op peil blijven waardoor u minder snel valt. kom regelmatig in daglicht. Daglicht stimuleert de aanmaak van vitamine D dat nodig is voor sterke botten.
Beweeg elke dag minimaal een half uur: wandelen, fietsen, hardlopen of een andere sport. Doe ook een paar keer per week oefeningen die botten en spieren versterken. Vitamine D en kalk zijn ook belangrijk.
Het proces van breukgenezing (herstel van een botbreuk) duurt over het algemeen, onder normale omstandigheden ongeveer 6 tot 8 weken. Dit kan langer duren als het om een bot gaat dat een zwaar gewicht moet dragen. Ook bij oudere mensen duurt dit proces langer. Bij kinderen genezen botten juist vaak sneller.
Gezond eten helpt je lichaam om de botbreuk sneller te doen herstellen. Vooral calcium is een belangrijke voedingsstof: dit is namelijk de bouwstof voor je botten. Volwassenen hebben gemiddeld een inname van 1000 mg calcium per dag nodig. Calcium vind je in zuivelproducten, groenten, noten en zaden.
Suikers zijn wellicht de grootste veroorzaker van de toename van botontkalking op jonge leeftijd. Teveel zout en kant-en-klaar producten en/of maaltijden. Zout verhoogt de uitscheiding van calcium en mineralen via de nieren.
Ook dagelijkse activiteiten kunnen bijdragen aan botversterking, zoals wandelen en traplopen. Deze activiteiten zijn ook geschikt voor mensen die last hebben van hun botten.
Zuivelproducten zoals yoghurt, kwark en karnemelk zijn belangrijk voor de gezondheid van onze botten. Dat komt doordat in zuivelproducten de voedingsstoffen calcium en eiwitten zitten.
Osteoporose is een chronische aandoening die niet volledig te genezen valt.
Osteoporose betekent letterlijk poreus of broos bot. De botten zijn broos doordat er te weinig mineralen, voornamelijk calcium (kalk), in de botten zitten. Bot is levend weefsel. Ons leven lang wordt er bot aangemaakt en bot afgebroken.
Een gezond voedingspatroon ( zie voedingscentrum) bevat eigenlijk alle noodzakelijke stoffen. Maar als je botten al wat zwakker zijn, kan extra aandacht voor calcium en Vitamine D en mogelijk magnesium nuttig zijn. Haal dit bij voorkeur uit gezonde voeding, eventueel aangevuld met een supplement.
Advies. Kies voor de behandeling van osteoporose in eerste instantie uit de bisfosfonaten alendroninezuur en risedroninezuur in combinatie met colecalciferol (vitamine D3) en, afhankelijk van de dagelijkse inname van de patiënt, calcium. Na een recente heupfractuur heeft een behandeling met zoledroninezuur de voorkeur.
Als fruitfanaat kan u kiezen voor een abrikoos (90mg calcium per 100g) of een appel (50mg per 100g). Dadels bevatten ook veel calcium (70mg per 100g), kiwi (38mg per 100g), pruimen (45mg per 100g).
Welke bewegingsactiviteiten kan ik doen? Sporten waarbij je je eigen gewicht draagt en die dus je botten belasten, zijn zeer goed voor mensen met osteoporose; denk hierbij aan wandelen, fietsen, tennissen of tuinieren. Ook het trainen van conditie en spierkracht is bevorderlijk voor de lenigheid en de behendigheid.
Aan het einde van het leven bedraagt bij een gemiddelde levensverwachting het totale verlies aan botdichtheid ongeveer 45% voor de vrouw en gemiddeld 25% voor de man. Dit is dus een indrukwekkend fysiologisch verlies, met name bij vrouwen.
Op een gegeven moment kan de botdichtheid zo laag worden dat je spreekt van osteoporose. Je hebt dan meer kans op botbreuken. Het is niet mogelijk om van osteoporose te genezen. Daarom is het belangrijk in de jeugd te zorgen voor een sterke botopbouw en op oudere leeftijd de botontkalking zo veel mogelijk te vertragen.
Botten zijn levend weefsel. Ze groeien snel als je jong bent en vernieuwen zichzelf als ze breken. Botten hebben een kern die beenmerg heet en zachter is dan het buitenste deel van het bot.
Op latere leeftijd krijgt bijna iedereen te maken met osteoporose. Het komt bij vrouwen vaker voor dan bij mannen, vooral na de overgang. Ook jonge mensen kunnen osteoporose krijgen. Botontkalking hoort bij het ouder worden, maar kan ook andere oorzaken hebben.
Botkanker ontstaat vanuit het bot of kraakbeen. Jaarlijks krijgen ongeveer 175 mensen botkanker. Het kan op alle leeftijden voorkomen, ook bij kinderen. Er zijn verschillende soorten botkanker.