Een netvliesloslating wordt bijna altijd behandeld met een operatie. Hiervoor zijn twee technieken ontwikkeld: een bandje rond het oog (cerclage en plombe) en een glasvochtoperatie (vitrectomie). Welke techniek wordt gebruikt wordt van tevoren door de chirurg bepaald.
Een netvliesoperatie is de enige behandeling voor netvliesloslating. Het is belangrijk dat een netvliesloslating meteen wordt behandeld. Niet behandelen leidt tot slechtziendheid of zelfs blindheid van het oog.
Het losgelaten deel van het netvlies kan niet goed meer functioneren omdat het los ligt. De patiënt zal een donkere wazige vlek gaat zien.Deze donkere vlek begint meestal aan de randen van het gezichtsveld (zie folder op deze website stoornissen in de waarneming).
Behandeling netvliesloslating met vitrectomie. De behandeling van een netvliesloslating is operatief. We zullen in geval van een netvliesloslating bijna altijd een operatie adviseren omdat een netvliesloslating niet vanzelf herstelt en zeer vaak leidt tot blindheid.
Om te zien of glasvocht en netvlies in orde zijn dient onderzoek door een oogarts plaats te vinden. Soms begint een netvliesloslating zonder vlekjes en flitsen, maar merkt men een uitval in het gezichtsveld (een 'gordijn zien' 'schaduw zien' of 'over een muur moeten kijken').
Als door het scheurtje oogvocht stroomt onder het netvlies ontstaat een netvliesloslating. Dit gaat sneller als iemand het hoofd schudt en langzamer als iemand op bed gaat liggen. Als het netvlies loslaat ontstaat op die plaats een vlek in beeld.Als ook de gele vlek loslaat verdwijnt het scherpe zien.
Het kan op elke leeftijd optreden, maar bij ouderen is het risico groter. Bijzienden of mensen met netvliesloslating in de familie lopen meer risico. Ook na een staaroperatie is het risico toegenomen. Wanneer een netvliesloslating niet wordt behandeld kan het leiden tot slecht zien of blindheid.
Om scherp te zien is het nodig dat lichtstralen uit de buitenwereld precies op het netvlies van het oog samenvallen. Bij het normale oog zorgt de breking van het licht door het hoornvlies en de lens ervoor, dat bij het zien in de verte op het netvlies een scherp beeld ontstaat.
De zwelling rondom het oog kan ongeveer 10 dagen duren. Het oog kan vier tot zes weken rood blijven en u heeft de eerste weken meestal het gevoel alsof er een zandkorrel in uw oog zit.
De meest voorkomende oorzaak is veroudering. Bijziende (bril met min-sterkte) mensen hebben meer aanleg om troebelingen in het glasvocht te krijgen. Ook bij een ontsteking in het oog (uveïtis) kunnen bewegende vlekjes worden gezien en bij suikerziekte kan bloed in het glasvocht komen wat als vlekjes wordt waargenomen.
De klachten die kunnen passen bij een netvliesloslating en waarmee men zich dan ook direct moet wenden tot de arts, zijn: Plotseling ontstaan of toename van veel troebelingen of vlekken. Lichtflitsen (alsof een TL-lamp aan en uit gaat, alsof het onweert).
Het netvlies vormt de binnenbekleding van het oog. Het is een lichtgevoelige laag waarmee u beelden waarneemt. Deze beelden worden omgezet in elektrische signalen en deze signalen geeft de oogzenuw door aan de hersenen. Als er schade is aan een oogzenuw kan dit meestal niet meer genezen.
De hechtingen lossen na enige tijd vanzelf op. De roodheid en irritatie verdwijnen na verloop van tijd, dit kan enkele maanden duren. Pijnlijk oog en hoofdpijn Na de netvliesoperatie kunt u hoofdpijn hebben. Dit trekt meestal vanzelf weg.
Bel direct de huisarts of huisartsenpost als u opeens niet goed ziet. U ziet bijvoorbeeld opeens een donkere vlek of u mist een deel van uw beeld. Het kan komen door een beroerte of netvliesloslating in het oog. De huisarts onderzoekt waardoor het komt.
Als u vlekjes in of voor uw oog/ogen ziet bewegen, is dat vaak het gevolg van troebelingen in het glasvocht. Glasvocht is een gelei die de ruimte tussen de ooglens en het netvlies opvult. Het plotseling zien van vlekjes kan samengaan met het zien van lichtflitsen.
Door een glasvochtloslating kan er aan het netvlies getrokken worden, waardoor je lichtflitsen kunt zien. Dit kan evolueren tot een netvliesloslating, waarbij er een schaduw zal verschijnen in het gezichtsveld, als een soort 'gordijn' waardoor je een deel van je zicht mist.
Tijdens een netvliesoperatie brengt de chirurg een siliconenbandje (cerclage) aan rondom het oog van ongeveer 2 millimeter breed. Dit bandje blijft in principe permanent in het oog zitten. Als er vocht onder het netvlies zit, wordt dit verwijderd door van buitenaf een gaatje in de oogbol te prikken.
Enkele dagen na de ingreep is het oog meestal voldoende genezen om uw dagelijkse activiteiten te hervatten. Voor een goed herstel is het naleven van de gestelde leefregels van belang.
Voldoende zink zorgt voor een goede conditie van het oog, helpt het oog scherp te blijven zien en is van belang voor het functioneren van het oog. Zink kan je vinden in rood vlees, schaaldieren, eieren, soja, gevogelte, vis etc. Vitamine B2 speelt een grote rol in de zuurstofvoorziening van het oog.
In de meeste gevallen wordt wazig zien veroorzaakt door een verslechtering van je ooglenzen. De meest voorkomende afwijkingen die wazigheid van het gezichtsvermogen kunnen veroorzaken zijn verziendheid en bijziendheid. Het wazig zien ontstaat dan geleidelijk.
Wanneer er licht op het netvlies valt, wekken de staafjes en kegeltjes elektrische signalen op die zorgen voor prikkelingen in de zenuwcellen waarmee ze verbonden zijn. Deze signalen gaan door de oogzenuw naar de hersenen.
Bel direct de huisarts of huisartsenpost als u lichtflitsen ziet. Lichtflitsen kunnen komen door glasvochtloslating of een scheur in het netvlies. Het kan zijn dat u met spoed naar de oogarts moet. Ook bij migraine kunt u lichtflitsen zien.
Een glasvochtloslating kan meestal geen kwaad.Maar soms is dit het begin van problemen met het netvlies.
Omdat het glasachtig lichaam zich lostrekt van het netvlies, kan het glasvocht trekken aan het netvlies. Dit gaat gepaard met lichtflitsen, alsof iemand een foto maakt. Bij de meeste mensen verdwijnen de vlekken en troebelingen vanzelf doordat ze onderin het oog wegzakken of omdat ze oplossen. Dit duurt enkele maanden.