Het water dat je gebruikt om je handen te wassen, douchen of het toilet door te trekken, komt in het afvoerputje terecht. Onder je huis liggen allemaal leidingen waardoor het water van het afvoerputje naar het riool stroomt. Vanuit het riool wordt het water naar een rioolwaterzuiveringsinstallatie gepompt.
Alle Nederlanders samen zorgen dagelijks voor 2 miljard liter vuil water dat door het riool wordt gespoeld. En dat is nog zónder regenwater. Als het rioolwater niet wordt schoongemaakt, stroomt alle poep en plas de beken in.
Als er nog geen riolering ligt in de straat of je zuivert zelf je afvalwater met een IBA, dan loos je het afvalwater ter plaatse in een gracht, waterloop of in de bodem. In alle andere gevallen wordt het afvalwater opgevangen in een riool.
De gemeentelijke rioleringen monden uit in grote collectoren. Die voeren grote hoeveelheden afvalwater af naar een rioolwaterzuiveringsstation. In de zuiveringsstations wordt het afvalwater in verschillende stappen biologisch gezuiverd totdat de kwaliteit voldoende is om het te lozen in een waterloop.
Dit douchewater gaat direct via de afvoer naar de riolering, waarmee veel warmte verloren gaat. Om een idee te krijgen hoeveel warmte er zo wordt verspild moet u zich eens proberen voor te stellen hoeveel tijd en gas u op uw fornuis nodig zou hebben om 6 emmers met 10 Liter koud water te warmen tot 40 graden.
Dit gebeurt door middel van ultraviolet licht (UV). Als laatste gaat het water door actief-koolfilters, die ervoor zorgen dat alle geur-, kleur- en smaakstoffen verdwijnen. Hierna doden we de bacteriën die op het actief kool groeien en zorgen we voor de juiste pH-waarde. In de zomer doseren we ook zuurstof.
Douchewater heeft een temperatuur van ongeveer 36°C. Schoon drinkwater een temperatuur van 10°C. Door dit temperatuurverschil is het mogelijk om het douchewater te hergebruiken voor het opwarmen van koud drinkwater.
Een septische put is niet verplicht in elke gemeente. Een regenput is verplicht voor nieuwbouwwoningen of grondig renovaties.
Het klinkt een beetje vies, drinkwater maken van rioolwater. Maar het kán wel, en het gebeurt ook. Het grootste deel van ons drinkwater komt van grond- of oppervlakte water. Maar dat wordt langzaam schaars en dus moet op den duur rioolwater gerecycled worden tot drinkwater.
Een vetvanger is een speciale constructie die bevordert dat olie- en vetdruppels samenvloeien en gescheiden worden van water. Olie en vet zijn lichter dan water zodat deze stoffen na verloop van tijd op het water gaan drijven wanneer het afvalwater zich traag voortbeweegt.
Het afvoeren van hemelwater via het vuilwaterriool heeft een negatieve invloed op de goede werking van de rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi). Hemelwater, zoals regen, moet bij voorkeur lokaal in het milieu terechtkomen.
In de grote waterkringloop verdampt het water in zeeën en rivieren door de warmte van de zon. De waterdamp komt in de lucht en vormt een wolk. Als er genoeg damp in een wolk zit, gaat het regenen en valt het water weer terug op de aarde.
Dit gebeurt door water in een zogenaamde geiser, in dunne buisjes over heel veel gasvlammetjes te leiden. Dit lijkt op water warm maken met een fluitketel op het gasfornuis. Vaak worden beide manieren in huis gecombineerd, in de keuken een klein boilertje, en het douchewater komt van een geiser.
Even naar het toilet
Gastro-enterologen (maag-darm wetenschappers) vertellen in Live Science dat alles goed zit als je tussen de drie keer per dag en drie keer per week een grote boodschap doet.
Vroege dumping – 10-20 minuten na een maaltijd:
Vocht verplaatst zich snel naar de darm, gevolgd door vast (vaak zoet) voedsel. Hierdoor wordt er veel vocht vanuit de bloedbaan naar de darm aangetrokken en ontstaat er (osmotische) diarree.
Maar is er een ideaal moment van de dag voor dit speciale bezoekje aan het toilet? 'De meeste mensen zullen het bezoekje in de ochtend afleggen', zegt gastro-enteroloog Kenneth Koch. Dat komt doordat je dunne darm tijdens het slapen aan het werkt gaat om het voedsel van de dag ervoor te verwerken.
De handigste manier van water zuiveren is natuurlijk water koken in een pannetje op een gasbrander, die je daarom tijdens een survivaltrip indien mogelijk bij je moet hebben. Probeer het water uit een zo helder mogelijke bron te halen. Daarna kook je het ongeveer twee minuten.
Het membraam filter en de werking
U kunt met dit filter vele concentraties slechte stoffen zuiveren. Het filter zuivert het regenwater tot op fijnheid van 0,02 mcr. Hier verwijderd niet alleen hele kleine stofdeeltjes, maar ook bacteriën zoals Legionella, E-coli, Pseudomonas en Protozoa.
Opsporing met een sonar en camera
Wanneer wij onderzoeken of je een put in huis hebt, doen we dit met een speciaal sonarapparaat. Deze sonar bevestigen we meestal aan een ontstoppingsdarm, die vervolgens door de afvoer geleid wordt.
Het water van toiletten, lavabo's, keukens, douches en dergelijke spoelt door de afvoerbuizen in een septische put of meteen rechtstreeks in de riolering. Septische putten hebben een biologische werking en een afvoer dat het afvalwater rechtstreeks naar de riolering spoelt.
Ja! Een septische put kan inderdaad zijn limieten bereiken. Wat de symptomen van een te volle put zijn, leer je in dit kort, maar verhelderend artikel.
Maar dat klopt niet, want grijs water is de term voor het water dat afkomstig is van douchen en wassen. Het is slechts licht verontreinigd en daarom heel geschikt om nog een keer te gebruiken. Bijvoorbeeld voor toiletspoeling, wasmachine, schoonmaak en buitengebruik.
Grijswater van het douchen of afwassen kun je prima in de tuin gebruiken, door het op te vangen in een emmer. Of gebruik het badwater door een kant van een tuinslang in het bad te leggen en de andere kant naar buiten.
Grijs water hergebruiken
Ongeveer 50-80% van al het afvalwater in een huishouden is grijs water. Gezuiverd grijs water is te hergebruiken. Bijvoorbeeld om het toilet mee door te spoelen of om de tuin en het gazon mee te besproeien, vooral in droge tijden. Hier bespaar je flink wat drinkwater mee.
Kan hier het water ook opraken? Gelukkig hoeven wij ons in Nederland, ook bij een tijdelijk watertekort op tropische dagen, geen zorgen te maken over de drinkwatervoorraad. Het water dat vandaag uit de kraan komt is honderden, soms wel duizenden jaren geleden gevallen als regen.