Het kan heel goed dat de voorweeën na een aantal uren weer afzakken. De bevalling zet dan nog niet door. Het helpt om een warme douche/bad te nemen, je baarmoeder ontspant en de pijn zakt dan sneller af. Ook paracetamol en een warme kruik kunnen helpen de pijn sneller te laten zakken.
Oorzaken van het niet vorderen van de ontsluiting:
onvoldoende weeënactiviteit. De weeën zijn niet sterk genoeg, of komen niet vaak genoeg; het voorliggende deel (hoofdje of stuit) drukken niet goed om de ontsluitingsring (bijvoorbeeld bij niet ingedaald hoofd) wanverhouding tussen het hoofdje en het bekken.
Er kan nog enige twijfel bestaan of de weeën wel echt gaan doorzetten. Je kunt dan het beste proberen te ontspannen en een warme douche/bad of kruik nemen. Zijn het voorweeën, dan zullen ze afzakken.
Als de weeën 1 uur lang regelmatig komen (elke 3-4 minuten), krachtig zijn en ongeveer 1 minuut aanhouden, kan je ons bellen. Je moet ons bellen als de weeën elke 2-3 minuten komen. Ben je al een keer bevallen, bel dan als de weeën om de 5 minuten komen. Vooral het laatste deel van een tweede bevalling kan snel gaan.
Onregelmatige korte weeën elke 4 – 7 minuten, die 30 – 50sec aanhouden. Deze weeën zorgen ervoor dat de baarmoedermond verstrijkt, zacht wordt en 1 – 3cm ontsluit.
Zolang de weeën nog goed te doen zijn is het verstandig je nog af te leiden, probeer een klusje te verzinnen, maak een wandelingetje of probeer (in ieder geval tussen de weeën door) te slapen of rusten. Door de afleiding kan het baringsproces zich in alle rust ontwikkelen. Je zult merken dat je beter kunt ontspannen.
Aan het eind van het eerste stadium komt er elke twee uur? een wee, die ongeveer een minuut aanhoudt. Deze fase kan lang duren. Twee dagen is zelfs niet abnormaal.
Tot 24 weken
Niet alle vrouwen voelen dagelijks leven in hun buik. Als je na 24 weken jouw baby nog niet gevoeld hebt, neem dan contact op met je verloskundige of gynaecoloog. Hij of zij luistert naar de harttonen van je kind. Je krijgt een afspraak voor een echo.
Wanneer je de eerste echte wee krijgt, is moeilijk te zeggen. Je hebt meestal eerst voorweeën, die overgaan in ontsluitingsweeën. Bij de een gebeurt dit na een uur, bij de ander na een dag.
De latente fase, waarin de weeën zo om de 4 à 5 minuten komen, gaat vanzelf over in de actieve fase, waarin de weeën elkaar steeds sneller opvolgen en steeds heviger worden. De weeën komen nu om de 2 à 3 minuten en duren een volle minuut.
Als je ontspannen bent, je veilig voelt en je over kunt geven aan hetgeen er gebeurt maakt je lijf meer oxytocine aan. Hierdoor krijg je betere weeën en ontsluit je sneller. Doordat je meer oxytocine aanmaakt gaat je lichaam ook meer endorfine (lichaamseigen morfine) produceren.
Een verticale houding (lopen, staan, zitten) en het wisselen van houding helpt mee om de ontsluiting sneller te laten verlopen. Dit komt omdat bij een verticale houding het hoofdje van de baby optimaal op de baarmoedermond drukt.
Om ontsluiting te krijgen heb je krampen of weeën nodig. Dat heeft voornamelijk met hormonen te maken in plaats van met bewegen. Het is wel zo dat als je eenmaal krampen of weeën hebt, het supergoed is om te blijven bewegen omdat het ervoor kan zorgen dat de ontsluiting daardoor sneller verloopt.
De eerste uren van de bevalling beweegt de baby vaak tussen de weeën door. Dit kan pijnlijk zijn. Het bewegen van het kindje maakt het je soms moeilijk om te ontspannen. Warme handen op de buik maken het kindje rustig.
Als je al een keer bevallen bent, ontsluit je vaak gemakkelijker dan de eerste keer. Je kunt al weken van tevoren 2-3 cm ontsluiting hebben zonder dat je echt weeën hebt, vaak heb je wel last gehad van voorweeën.
De meeste bevallingen beginnen overigens met deze weeën terwijl bij ongeveer 15% van de vrouwen eerst de vliezen breken. Je hebt in deze fase korte krampen die elkaar soms snel opvolgen (ongeveer elke 5 minuten), maar meestal zit er nog aardig wat tijd tussen (elke 10 minuten).
Bij echte weeën wordt de pijn steeds iets erger. Een voorwee heeft geen duidelijke opbouw in pijn, terwijl een echte wee stijgt naar een hoogtepunt om daarna weer af te zwakken. Een voorwee duurt meestal iets korter (ongeveer 30 tot 40 seconden) dan een echte ontsluitingswee (meestal minimaal een minuut).
Fase 2, ontsluitingsweeën 3 to 9 cm, de actieve fase
In deze fase nemen de weeën in kracht toe. Ze komen steeds vaker, zo elke 3 tot 5 minuten en duren een volle minuut. Bij je eerste kindje komt de ontsluiting nu pas goed op gang. De actieve fase begint bij zo'n 3-4 cm ontsluiting.
In ongeveer 90-95% van de gevallen komt dit doordat de baby anders is gaan liggen of doordat de moeder het erg druk heeft gehad. Maar bij een klein deel werkt de moederkoek (placenta) niet helemaal goed en kunnen er wel problemen ontstaan.
De beweeglijkheid van jouw baby zegt iets over zijn conditie. Daarom is het belangrijk dat je het beweegpatroon van je baby goed leert kennen. Als je baby minder of anders beweegt dan je gewend bent, kan dit een signaal zijn dat er iets verandert in de conditie van je baby.
Het kan zijn dat vrouwen symptomen ervaren van een miskraam zoals bloedverlies en/of buikpijn. Het kan ook zijn dat er een standaard echo wordt gemaakt en dat dan blijkt dat het vruchtje niet (meer) leeft. Er zijn verschillende manieren om een miskraam te behandelen; afwachten, medicijnen of een curettage.
De bevalling begint niet altijd met weeën. Ook komen niet altijd de weeën meteen op gang na het breken van de vliezen. Wel is de kans groot dat je weeën krijgt de komende dagen. Er wordt nu dan ook afgewacht of de bevalling zich vanzelf aandient.
Bevalling opwekken door te bewegen
Probeer bijvoorbeeld iedere dag een stukje te wandelen. Ook oefeningen als draaien met je heupen en een paar squats zijn een idee. Zo creëer je meer ruimte in je bekken en kan de zwaartekracht meehelpen.
In de actieve fase vordert de ontsluiting gemiddeld een centimeter per uur. Op het moment dat de weeën elke 4 tot 5 minuten komen, een minuut aanhouden, voor een uur lang, bel je naar de diensttelefoon. De dienstdoende verloskundige komt bij jullie langs om te kijken hoe het gaat.
Dadels hebben een samenstelling die het effect van oxytocine nabootsen.Dit hormoon hebben vrouwen nodig om een zwangerschap te starten. Verder is aan de bovenstaande punten te zien dat dadels erg gezond zijn. Dadels zijn dus voor en tijdens de zwangerschap een goede vrucht om te eten.