Wanneer uw regenwater bruin begint te kleuren en het regenwater stinkt dan is het dringend tijd om uw regenwaterput te reinigen. Vaak kan door werkzaamheden grond of aarde in de regenput terecht komen. Dan laat u best uw regenwaterput uitzuigen en reinigen vooraleer uw regenwater stinkt.
Stinkt het regenwater? Dan laat je de regenwaterput best reinigen. Als je deze niet schoonmaakt, kan je regenbuis verstopt geraken en het water besmet worden met bacteriën. Hoe, hoe vaak en wanneer je je regenwaterput best reinigt, ontdek je hier.
“Als bladeren of ander organisch materiaal in de regenwaterput te- rechtkomen, beginnen die te rotten, en dat stinkt. Dat gebeurt meestal in de herfst als de bladeren vallen en vooral bij woningen die omringd zijn door bomen. De verrotte bladeren zinken naar de bodem van de regenwaterput en vormen daar een sliblaag.
Geurhinder door vervuilde regenput
Onderaan je regenput vormt zich een dikke sliblaag vol met bacteriën en gassen. Deze vervuiling geeft niet alleen geurhinder maar is ook gevaarlijk voor mens en dier. Het komt er dus op aan om je regenput op regelmatige basis te reinigen. Bij voorkeur voor je stank ervaart.
Om regenwater te filteren heb je specifieke waterfilters nodig. Het water dat je hiermee filtert, is bedoeld om bijvoorbeeld het toilet door te spoelen, voor wasmachinegebruik, tuinirrigatie en om je tuin te sproeien. Daar heb je immers geen drinkwater voor nodig.
- Nafilteren van het regenwater (een filter tussen regenwater en pomp en/of tussen pomp en leiding of kraan) haalt de kleine vuildeeltjes uit het regenwater. - Nafiltering van regenwater maakt het mogelijk je regenwater te gebruiken voor de wasmachine.
Probeer om twee soorten zand te gebruiken: fijn zand en grof zand. Strooi eerst het fijne zand bovenop de actieve kool. Doe vervolgens het grove zand in de fles, bovenop het fijne zand. Zo zal het water door meer lagen moeten stromen, waardoor het schoner zal worden.
De regenton stinkt
dat via het dak / dakgoot de regenton in gaat, zorgt voor een rottingsproces. Deze bacteriën zorgen voor de geur op het moment dat ze het organische afval gaan afbreken.
Om regenwater drinkbaar te maken, moet je het regenwater eerst zuiveren. Een geschikt proces is bijvoorbeeld membraanfiltratie. Dit wordt ook gedaan door sommige drinkwaterbedrijven om drinkwater te maken van oppervlaktewater.
Regenwater is veilig om mee te poetsen of de auto te wassen. Maar het is niet gezond genoeg om te drinken. Ook je wassen met regenwater kan je ziek maken. Daarvoor gebruik je het beter niet.
Regenwaterfilter vervangen
Hoe vaak het reinigen of vervangen van de regenwaterfilters dient te gebeuren, hangt af van hoeveel regenwater je verbruikt. Algemeen raden we aan om dit zeker om de 6 à 10 maanden te doen, maar staar je hier zeker niet op blind.
Als aan deze voorwaarden niet voldaan is, kan het regenwater bederven en slecht gaan ruiken. Dit is het geval in regenputten in plastiek of in metaal.
Toch is regenwater niet altijd aan te raden voor de wasmachine. Het is niet drinkbaar en niet altijd even zuiver. Terwijl regen uit de lucht valt, van het dak naar de regenwaterput loopt en door de leidingen vloeit, kan het immers verontreinigd raken met bijvoorbeeld metalen en organische stoffen.
Voor een regenwaterinstallatie met betonnen reservoir betaal je in totaal dus tussen de 2.000 en 4.650 euro. Voor een met een kunststof regenwaterreservoir ligt de prijs tussen 2.900 en 6.000 euro. Vergeet niet dat het transport en de installatiekosten hier nog moeten bijgeteld worden.
Een regenwaterput reinigen. Door regenwater te gebruiken om bijvoorbeeld het toilet door te spoelen en de tuin te sproeien, kan je tot maar liefst 50% besparen op je waterfactuur. Een degelijke installatie is natuurlijk wel een must om het regenwater maximaal te kunnen recupereren.
Regenwater bevat verschillende verontreinigingen en mag niet gebruikt worden om te drinken, te koken of voor de vaatwasmachine. Dit komt vooral doordat regenwater vaak via vuile daken of dakgoten in een gesloten ton terecht komt. Om regenwater drinkbaar te maken, dien je het eerst grondig te zuiveren.
nieuws Regenwater is veilig om het toilet door te spoelen, te poetsen, om de was te doen, de tuin te besproeien of de auto te wassen. Maar het is niet gezond genoeg om te drinken. Gebruik het daarom zeker niet in de keuken, en ook niet om je tanden te poetsen of te douchen.
"In principe is regenwater het schoonste water wat we hebben. Het is water wat verdampt op zee en door de lucht in wolken over het land komt", legt Buntsma uit. Het water kan wel vervuilende stoffen opnemen.
Voor het schoonmaken kun je gewoon een stevige borstel, schoon water en eventueel wat afwasmiddel gebruiken. Het is altijd aan te raden om een deksel er op te houden. Dit voorkomt dat muggen eitjes in het water gaan leggen en dat bladeren van buitenaf in de ton kunnen waaien.
Als onderhoud kun je een maal per jaar de regenton reinigen met een harde borstel om afvalresten te verwijderen. De regenton kun je goed beschermen met gekookte lijnzaadolie, een natuurlijk houtverduurzaming product. Een aansluiting op de regenpijp kan eenvoudig met een pvc-regenautomaat of een zinken overloop.
Het water in een regenton kan inderdaad een broedplaats worden voor muggenlarven. Zorg daarom voor een goed sluitend deksel op de regenton. Een deksel wordt meestal standaard bijgeleverd. Verder schijnt een handje houtskool in een stoffen zakje dat je in de ton hangt, te helpen.
De handigste manier van water zuiveren is natuurlijk water koken in een pannetje op een gasbrander, die je daarom tijdens een survivaltrip indien mogelijk bij je moet hebben. Probeer het water uit een zo helder mogelijke bron te halen. Daarna kook je het ongeveer twee minuten.
Regenwater gebruiken om van te drinken, te koken, te douchen of te baden? Dat raden we ten zeerste af. Regenwater kan besmet zijn met bacteriën. Het water dat je hiervoor gebruikt, moet voldoen aan de wettelijke normen voor drinkwater.
Thuis het leidingwater zuiveren
De gemakkelijkste en goedkoopste manier om thuis water te zuiveren, is door het kraanwater te filteren. Je maakt hierbij gebruik van bijvoorbeeld een waterfilterkan van ZeroWater. De 5-trapsfilter van ZeroWater filtert alle vaste opgeloste stoffen uit het water.