Als je kind is weggelopen en je wilt graag hulp, kun je contact opnemen met de jeugdgezondheidszorg bij jou in de buurt. Zij kunnen je doorverwijzen naar geschikte hulp.
Het is belangrijk om zelf na te gaan of de vermissing ernstig is. Een kind dat net een uurtje vermist wordt terwijl het buiten was gaan spelen, komt vaak vanzelf terug. Maar bij alle andere gevallen mag de ouder direct 112 bellen.
Opzettelijk weglopen
Kinderen lopen wel eens weg omdat ze boos zijn of ergens naartoe willen waar ze van jou niet mogen komen. Het weglopen zelf kun je dan niet tegenhouden. Wel kun je je kind zo snel mogelijk proberen terug te vinden. Praat er met je kind over waarom het is weggelopen.
Wanneer dit niets uithaalt schakelen de meeste mensen de politie in. Deze zal trachten uit te zoeken waar het kind is of verblijft, en of het terug naar de ouders kan of wil.
Jongeren lopen ook weg uit een voorziening omdat ze opnieuw in hun gezin willen zijn. Vaak zijn deze jongeren geplaatst wegens een moeilijke familiale situatie, maar blijven ze toch zo gehecht aan hun ouders dat ze er weer naartoe willen.
Als kinderen niet meer thuis kunnen wonen, voor korte of langere tijd, dan zijn er verschillende mogelijkheden. Een pleeggezin, een gezinshuis, een leef- of behandelgroep, een gesloten plaatsing of een crisisopvang. Lees op deze pagina meer over deze verschillende vormen en over wat de beste plek voor een kind is.
Je hebt nare ervaringen vanuit het verleden waardoor je uit angst het probleem liever vermijdt dan onder ogen ziet. Je kent een vorm van uitstelgedrag. Je bent conflictvermijdend. Je bent bang voor kritiek of je bent bang voor afwijzing.
Nee. Weglopen is niet strafbaar. De politie zal je dus niet arresteren.
Vrijwillige of gedwongen uithuisplaatsing
Een kind kan uit huis worden geplaatst als: het kind wordt verwaarloosd of mishandeld. de ouders te ziek zijn om het kind te verzorgen. er vaak ruzie is tussen ouder(s).
Weglopen is niet strafbaar. De politie kan jou niet arresteren, want volgens de wet doe je niets verkeerd. Je ouders, legale voogd(en) of de jeugdrechter beslissen wel over je woonplaats tot je 18e verjaardag. Zonder hun toestemming mag je, als minderjarige, niet zomaar ergens anders wonen.
Als je kind niet meer naar jou toe wil
Op het moment dat jij de ouder bent waar het kind niet meer naar toe wil gaan, zoek dan contact met de andere ouder. Probeer samen tot een oplossing te komen, eventueel met een mediator erbij. In bijna alle gevallen heb je recht op omgang met je kind!
Hoe laat ze thuis moeten komen varieert, maar uit de J/M Ouders-enquête komt per leeftijdsgroep wel een grote gemene deler naar voren. Zo is één uur voor de meeste veertien- en vijftienjarigen een heel acceptabele tijd en gaan oudere tieners minstens tot twee á drie uur uit (zie tabel).
Momenteel zijn nog altijd 797 mensen onrustwekkend vermist. In 2021 is de Cel Vermiste Personen, onder leiding van de parketten en in samenwerking met het Disaster Victim Identification Team, gestart met 'Operatie Kerkhof'.
Een meerderjarig kind mag zonder meer uit huis worden gezet, omdat je als ouder dan niet meer het gezag over je kind hebt. Je onderhoudsplicht blijft echter wel bestaan (uitzonderingen daargelaten) tot je kind 21 jaar wordt.
Bij uithuiszetting moet iemand zijn huis verlaten na een besluit van de rechter, of soms van de burgemeester. Dit wordt ook wel ontruiming genoemd. Uithuiszetting kan gebeuren als iemand de huur niet betaalt of overlast veroorzaakt. Zoek snel hulp en houd goed contact met de verhuurder.
Echtgenoten en geregistreerde partners moeten elkaar onderhouden. Ook na de scheiding. Ouders hebben die plicht voor hun kinderen tot 21 jaar.
Met zorgen over problemen in uw gezin kunt u bij de huisarts terecht. Ook als jongere kun je een afspraak maken om te praten over problemen. De dingen waar u met uw huisarts over praat, mag uw huisarts niet zomaar doorvertellen aan anderen.
Weglopen is niet strafbaar. De politie zal je dus niet arresteren. Maar als minderjarige mag je niet zomaar zelf kiezen waar je woont. Daarom zal de politie je zoeken, om zeker te zijn dat je veilig bent.
Conflictvermijdend zijn betekent dat jij bewust of onbewust bepaalde personen, interacties en omstandigheden uit de weg gaat, omdat je bang bent voor de mogelijk negatieve gevolgen. Die gevolgen kunnen variëren van een stevige woordenwisseling tot een permanent beschadigde relatie.
Je bent 'meerderjarig'. Je kan zelf beslissen of je ergens anders gaat wonen. Je hebt geen toestemming meer nodig van je ouders of van een jeugdrechter.
Heeft u geen huis of dreigt u dakloos te worden? Dan kunt u terecht bij de maatschappelijke opvang voor een tijdelijke verblijfplek. Deze opvang biedt ook zorg, begeleiding en praktische hulp.
Vanaf 18 jaar kan je alleen gaan wonen. Dan ben je meerderjarig. Je kan zelf beslissen of je ergens anders gaat wonen.
Neem contact op met de politie: ☎ 016/ 639930 (na de kantooruren: bel 112) en meldt het probleem Zeg dat je de vermissing van mevrouw/mijnheer onrustwekkend vindt, namelijk dat je de persoon niet kan vinden en dat je schrik hebt dat hij/zij zonder begeleiding naar buiten is gegaan.