Als je lang in het ziekenhuis moet blijven, kan dat best saai worden. Gelukkig zijn er veel dingen die je kunt doen om verveling tegen te gaan. Richt je omgeving in zoals je wilt - Neem posters, kussens, foto's en die teddybeer die je vanaf je vijfde hebt mee: als jij je maar thuis voelt.
Grote kans dat je met meerdere mensen op een zaal ligt (zowel bij mannen als vrouwen), dus vergeet je nachtkleding niet. En comfortabele kleding en schoenen voor overdag, zodat je wat rond kunt lopen. Ondergoed uiteraard, en toiletartikelen, (lees)bril, kunstgebit en alle andere dingen die je dagelijks nodig hebt.
het verblijf als patiënt in een ziekenhuis, hospitalisatie
Voorbeeld: `Is het aantal ziekenhuisopnames toe- of afgenomen?` Bron: WikiWoordenboek. Huisarts of specialist kunnen tot de conclusie komen dat het noodzakelijk is dat u in een ziekenhuis wordt opgenomen.
U komt in het ziekenhuis voor een onderzoek, behandeling of een eenvoudige operatie. Uw opname kan een uur duren, maar ook een hele dag. Voor de dagopname heeft u een gesprek met uw arts gehad. Hij of zij heeft met u besproken wat er tijdens de dagopname gaat gebeuren.
Voor de operatie krijgt u een operatiejasje aan. U krijgt een papieren onderbroek aan, in veel gevallen mag u ook uw eigen onderbroek aanhouden. Als het nodig is, wordt u vlak voor de operatie geschoren op de plaats waar geopereerd wordt. Voor de operatie moet u sieraden zoals een horloge, ringen en armbanden afdoen.
Dit neemt u mee naar uw dagbehandeling
Extra ondergoed; Slippers of pantoffels; Eventueel makkelijk zittende kleding; Boek, tijdschrift of iets anders om mee te ontspannen.
Het is 5 dagen van 10 tot 16 uur of drie dagen van 10 tot 16 uur en dat 12 weken lang.
Doe het thuis de eerste 24 uur na de operatie rustig aan. Zorg dat u voldoende pijnstillers in huis hebt zoals paracetamol, ibuprofen of diclofenac. Houdt u zich verder goed aan de instructies die u krijgt van de arts die u heeft geopereerd.
Je komt dan naar het dagziekenhuis voor een dagopname. Zorg voor gemakkelijke kledij en breng iets te lezen mee. Bij een dagopname is er geen maaltijd gepland. Uiteraard kan je zelf iets te eten meebrengen.
Bij het bijkomen uit de anesthesie zien we soms onrust, labiele emoties en prikkelbaarheid. Dat is meestal goed op te vangen of te behandelen en is vaak van korte duur. Op de dag na de ingreep horen we nogal eens klachten van spierpijn, keelpijn, vermoeidheid, hoofdpijn of duizeligheid, naast natuurlijk napijn.
De eerste weken zult u waarschijnlijk minder vaak ontlasting hebben. Dit komt door een verandering in uw leef- en eetpatroon. Verminderde eetlust, veel rusten en weinig beweging vertragen de stoelgang. Indien u langer dan vier dagen geen ontlasting hebt gehad, neem dan contact op met uw huisarts.
De gangbare regel is dat u niet meer mag eten vanaf middernacht als uw operatie gepland is voor de volgende ochtend. Drinken van water, koffie en thee zonder melk, niet-koolzuurhoudende vloeistoffen en energiedranken, en ook fruitsap zonder pulp (bijv. appelsap) mag tot 2 uur vóór de start van de anesthesie.
Ademhaling. Soms is het nodig om uw ademhaling tijdens de ingreep over te kunnen nemen. Daarom plaatsen we vaak voordat de operatie begint een beademingsbuis (plastic buisje) in uw keel.
Naast de welbekende witte jas is er een brede waaier wat allemaal onder OK kleding oftewel operatiekleding valt. Zo is er zorgkleding zoals broeken voor de zorg, een zorgjas of een zorgpolo. We noemen het in de praktijk bijvoorbeeld medische bedrijfskleding, ziekenhuiskleding of kleding voor zorgprofessionals.
Steeds meer operaties worden in dagbehandeling gedaan. Dat betekent dat u, als u goed herstelt na uw ingreep, dezelfde dag weer naar huis kunt. In Hoorn bevindt het 'Dagcentrum volwassenen' zich op de tweede verdieping van het ziekenhuis (neem lift A).
Bij operaties van 2 uur of langer krijgt u altijd een katheter, omdat iemand onder narcose of een ruggenprik niet kan plassen. Een katheter voorkomt dan dat de blaas te vol wordt. We plaatsen de katheter pas nadat u onder narcose bent of een ruggenprik hebt gekregen.
Gastro-enterologen (maag-darm wetenschappers) vertellen in Live Science dat alles goed zit als je tussen de drie keer per dag en drie keer per week een grote boodschap doet.
Eet iets met vezels
'Vezelrijke voedingsmiddelen met een hoog watergehalte, zoals rauwe wortels, appels met de schil en avocado's wekken ontlasting op. Dat zijn allemaal geweldige bronnen van vezels om je darmen in beweging te krijgen,' zegt Christine Lee, MD, gastro-enteroloog bij Cleveland Clinic.
“Aan het begin van de narcose geven we altijd wat extra zuurstof, zodat we rustig de beademingsbuis kunnen inbrengen. Hetzelfde gebeurt aan het eind. Dan heeft de patiënt een buffertje bij het wakker worden.”
Net voordat u onder narcose gaat, krijgt u een kapje met zuurstof voorgehouden. Dit ruikt een beetje naar plastic.
Beweging heeft veel voordelen en kan je herstel versnellen. Begin daarom de dag van je operatie goed, en zorg ervoor, als dat mogelijk is, dat je al voor de operatie wat beweging hebt gehad. Voor je herstel heb je voldoende spierkracht en een goede conditie nodig.
Bij de opname moet het ziekenhuis je een opnameverklaring voorleggen. Op dit document duid je je kamerkeuze aan en staat heel wat belangrijke informatie over het financiële aspect van de opname. Lees de opnameverklaring aandachtig en onderteken ze niet achteloos. Het ziekenhuis kan je een voorschot vragen.