Wanneer je een slachtoffer van verdrinking ziet en wilt helpen, aarzel dan geen moment en bel direct met het alarmnummer 112. Hoewel de neiging om zelf in het water te springen om de persoon in kwestie te redden waarschijnlijk groot is, kun je dat beter niet doen als je zelf niet getraind ben in reddingszwemmen.
Wat te doen in las je twijfelt? Als een kind per ongeluk een slok water binnenkrijgt hoef je niet onmiddellijk te panikeren. Toch blijf je best op je hoede of er in de volgende uren geen ademhalingsmoeilijkheden opduiken. Ga in dat geval naar een dokter, zeker als het kind aan astma lijdt.
Late verdrinking, eigenlijk een complicatie aan de longen, kan gebeuren tot zes uur nadat iemand uit het water is gehaald. Vaak zijn jonge kinderen slachtoffer. Even kopje onder kan genoeg zijn. Het begint vaak met je niet lekker voelen, hoesten, pijn bij het ademhalen en benauwdheid, zegt Bierens.
Een uitgestelde verdrinking noemen we ook wel een secundaire verdrinking. Een kind overleeft een verdrinking, maar raakt later buiten bewustzijn.
Je kunt niet verdrinken in drijfzand
De dichtheid van drijfzand is, net als dat van zout water, groter dan water. Je blijft er dus makkelijk in drijven. Je benen zakken door hun hoge dichtheid misschien wel naar beneden, maar door de luchtinhoud van je longen blijf je gewoon dobberen.
Dit zijn signalen die erop kunnen wijzen dat je kind water in zijn longen heeft gekregen: hij blijft hoesten tot lang na de bijna-verdrinking.hij is erg vermoeid of lamlendig. Dit kan tot 24 nadat je kind onder water is geweest optreden.
Een hoeveelheid water komt in de longen terecht, waardoor de longblaasjes beschadigd raken. Er ontstaat dan een zuurstoftekort in het lichaam. Als de hersenen een tijdje onvoldoende zuurstof krijgen, zal de persoon het bewustzijn verliezen.
Zodoende worden bij drenkelingen altijd gestart met vijf initiële beademingen en worden vervolgens borstcompressies met beademingen gecombineerd. Doel hiervan is om het ontstane zuurstoftekort terug te dringen. Tijdens redding in het water kan (indien getraind) al gestart worden met het geven van beademingen.
Het zijn eigenlijk geen algen of wieren, maar bacteriën. Ze leven van licht, koolstofdioxide en voedingsstoffen in het water. Als veel voedingsstoffen in het water zitten, het aanhoudend warm is (20-30°C) en water niet goed doorstroomt, kan dat een blauwalgbloei veroorzaken.
Een menselijk lichaam met water in de longen zinkt. Naarmate het lichaam ontbindt, ontwikkelen de bacteriën daarin gassen die het lijk terugsturen naar het wateroppervlak. Als een mens verdrinkt of een lijk in het water wordt gegooid, zal het lichaam in eerste instantie naar de bodem zinken als een baksteen.
Begin met de reanimatie: de borstcompressies
Druk het borstbeen loodrecht 5 tot 6 centimeter in.Geef 30 borstcompressies in een tempo van 100 tot 120 keer per minuut. Het kan helpen om hardop te tellen.
Zuurstoftekort in het bloed leidt na enkele minuten tot verlies van het bewustzijn en zeer snel tot het uitvallen van vitale organen, met name de hersenen. Er volgt onherstelbare hersenbeschadiging, en vervolgens de dood.
Hoewel het een enge ervaring is, is drijfzand niet meteen gevaarlijk. Je kunt er niet in kopje-onder gaan, omdat jij minder weegt dan het drijfzand.
Want in drijfzand kun je niet kopje-onder gaan, zoals een hoogleraar in Delft aantoonde toen hij een student in de smurrie liet zakken. Toch zorgt drijfzand wel degelijk voor gevaar.
De meeste slachtoffers waren mannen, ouderen en mensen met een migratieachtergrond. Het aantal verdrinkingsdoden daalt voor het tweede jaar op rij: in 2021 kwamen 80 mensen door verdrinking om het leven, in 2020 waren dat er 107. Dat jaar was het aantal juist flink gestegen: in 2019 verdronken 76 Nederlanders.
De lichamen gaan binnen ongeveer een week naar boven drijven bij een temperatuur van 20 graden. In de zomer zal dit sneller gaan; 3 tot 4 dagen. In de winter gaat het veel langer duren; weken tot zelfs maanden.
De afgelopen tien jaar kwamen in Nederland jaarlijks gemiddeld 86 inwoners om het leven door accidentele verdrinking. Bijna de helft van hen (45 procent) is zestig jaar of ouder, 8 procent jonger dan tien jaar. In 2022 verdronken 12 minder vrouwen dan in 2021 (9 tegen 21), en 5 meer mannen (64 tegen 59).
Wanneer je in koud water valt en je kan er niet onmiddellijk uit, dan gaat je lichaam door 4 verschillende fases die elk tot de dood kunnen leiden. De meeste mensen die verdrinken in koud water sterven in de eerste 2-3 minuten na contact.
Bewegen in het water versnelt afkoeling van het lichaam ook. In water van 10 – 15 graden kan een persoon ongeveer zes uur overleven, in water met een temperatuur van onder de 1.5 graden is dit nog maar 45 minuten.
Het gebruiken van hulpmiddelen zoals zwemvleugels en het aanpassen van de omgeving zijn daarnaast effectief in het voorkomen van verdrinkingen. Vanaf ongeveer 4,5/5 jaar is het verstandig om te starten met zwemles. Maar ook na het behalen van het zwemdiploma is een kind nog niet volledig waterveilig.
Secondary drowning doet zich voor doordat er water in de longen is gekomen en de longblaasjes hierdoor beschadigd zijn. Er ontstaat dan een ontstekingsreactie waardoor de longen minder zuurstof kunnen opnemen. Dit heeft benauwdheid, vermoeidheid en zuurstoftekort in de hersenen tot gevolg.