Heb jij het snel te warm in bed? Kies dan voor een matras waarvan de afdeklaag bestaat uit gelschuim of koudschuim. Gelschuim werkt verkoelend en ventilerend, koudschuim zorgt voor een goede verluchting en een optimale vochtafvoer. Daarnaast adviseren wij om een binnenkern van pocketveren te kiezen.
Creëer extra ruimte tussen uw matras door 2 hoeslakens om uw matras te doen. Deze tweede laag zorgt ervoor dat er extra vocht opgenomen wordt. Hierdoor komt er minder vocht in uw matras en voelt uw bed niet zo klam aan. Kies hierbij wel voor een ademend materiaal zoals katoen.
Molton hoeslakens: Om je matras te beschermen en tegelijkertijd een koeler slaapoppervlak te bieden, is een molton hoeslaken een goede keuze. Het Y-Not Molton Hoeslaken is gemaakt van zacht en ademend katoen en zorgt voor een optimale vochtregulatie.
Polyether en Latex zijn de warmste type matrassen en koudschuim matrassen en pocketveer matrassen zijn de koelste type matrassen.
De ideale slaapkamertemperatuur is gemiddeld zo'n 18 graden. Maar ook specifiek over het materiaal waarop u slaapt kan warmte veroorzaken. Ongeveer 70% van de warmte komt van boven, en 30% komt vanuit het matras. Vooral over traagschuim horen we vaak dat het als warm ervaren wordt.
Het beste kun je dan kiezen voor een matras die zich snel aan je lichaamstemperatuur aanpast. Wij adviseren matrassen met een afdeklaag van latex of visco. Latex is relatief warm en ventileert minder goed, visco is thermo-elastisch en wordt zachter en warmer als het in aanraking komt met lichaamswarmte.
Het beste recept tegen vocht en huisstofmijt is frisse lucht. Zet je raam elke dag een uurtje open om je matras en je slaapkamer te luchten. Zo voorkom je een muffe slaaplucht en zorg je ervoor dat je matras droog blijft. En droog betekent minder aantrekkelijk voor bacteriën en schimmels.
Koudschuim matras
Dit schuimt bestaat van nature uit een open celstructuur. Deze structuur zorgt ervoor dat het materiaal goed ventileert en vocht opneemt. Een koudschuim matras voelt dan ook niet warm aan. Tevens komt bij koudschuim matrassen haast geen kuilvorming voor en biedt een lange levensduur en hoog comfort.
Vul een kruik met ijskoud water en leg die in je bed.Plaats je ventilator strategisch, naast een open raam. Zo wordt er in plaats van warme lucht, koele lucht van buiten de kamer ingeblazen. Heb je geen ventilator, hang dan een vochtig laken voor het open raam.
Nachtzweten kan dus verschillende oorzaken hebben, zoals een te warme omgeving of nachtkledij, lichamelijke inspanning, voeding, medicijnen, hormoonschommelingen of en onderliggende ziekte. Hoewel de meeste onschuldig zijn, is het toch belangrijk om bij aanhoudende klachten contact op te nemen met je huisarts.
Een koudschuim topper is het koelst en het best ventilerend.
Bamboe bedlinnen is uiterst geschikt voor een koele en frisse nacht. Het materiaal biedt comfort in de warme zomermaanden. Bamboe beddengoed beschikt over uitstekende luchtcirculatie en absorbeert vocht nog beter dan katoen. Het materiaal waarborgt een koele nacht.
Dekbedovertrek en hoeslaken
Voor de warme nachten zijn de katoenen exemplaren een goede keuze, omdat ze wat koeler aan blijven voelen dankzij goede ventilatie en vochtopname. Ook bamboe en tencel geven een licht verkoelend effect.
Matras schoonmaken met azijn
Naast baking soda kun je je matras ook schoonmaken met azijn. Maak wat schoonmaakazijn aan met water (1 deel warm water en 1 deel azijn). Maak hiermee een doek vochtig en wrijf ermee over het matras. Laat goed drogen en klaar ben je.
1 Een koel hoeslaken
Outlast zorgt voor een aangename verkoeling van je matras of topper. Bij aanraking voelt het hoeslaken direct koel aan. Warmte wordt opgeslagen in de Outlast-Moleculen en zorgt voor een constante aangename temperatuur waardoor je makkelijker inslaapt en significant minder transpireert.
De best ademende matrassen zijn pocketveer matrassen. Pocketveer matrassen zijn namelijk hol van binnen, wat ervoor zorgt dat het zweet snel verspreid en opdroogt. Daarnaast raden we je natuurlijk ook aan om ademende beddengoed te nemen. Katoenen beddengoed neemt erg goed vocht op.
De meest voorkomende klachten van een slecht matras zijn rug-, nek- en schouderklachten. Een te hard matras geeft niet genoeg mee op plaatsen waar het lichaam meer druk uitoefent: bij de heupen en schouders. Een zacht of doorgezakt matras geeft daar juist weer teveel mee.
Koudschuim is een wat steviger materiaal en dus veerkrachtiger dan traagschuim, ook als het matras warmer wordt wanneer er iemand op ligt te slapen. Traagschuimmatrassen worden dan juist wat zachter, omdat het schuim als het ware een mal maakt van de slaper. Het voordeel? Die slaper heeft dan geen last van drukpunten.
Hecht je bijvoorbeeld veel waarde aan een licht en soepel matras? Dan is pocketvering de beste keuze voor jou. Heb je het snel warm en transpireer je 's nachts veel, kies dan voor een matras met koudschuim.
Riolering Problemen: Problemen met de riolering of onvoldoende ontluchting kunnen eveneens onaangename geuren in de slaapkamer veroorzaken. Vochtproblemen: Voortdurende vochtproblemen in de muren, vloeren of plafonds kunnen leiden tot schimmelvorming en een onaangename geur.
Nieuwe materialen hebben ook een bepaalde geur. We adviseren om de matras te luchten om geurtjes kwijt te raken. Als je de matras uitpakt kan je er direct op slapen. Houd er rekening mee dat het tot 72 uur kan duren totdat de matras het volledige comfort geeft.
Voor een goed matrasonderhoud, is het belangrijk je matras vier maal per jaar in de lengte te draaien. Zo komt het voeteneinde aan het hoofdeinde te liggen. En omgekeerd. Door je matras te draaien, wordt het gewicht van de slaper over de matras verdeeld en voorkom je kuilvorming.