Gun je tanden rust Elke keer als je iets eet of een suikerhoudende of zure drank drinkt, vallen zuren je gebit aan. Zuren tasten je tandglazuur aan en zijn verantwoordelijk voor het ontstaan van gaatjes. Als je daarna een uur lang niets meer eet of drinkt, kan je glazuur weer herstellen.
Calcium en Vitamine D
Calcium is essentieel voor de opbouw en het behoud van sterke tanden. Het helpt bij het versterken van het tandglazuur en het behoud van de structuur van tanden. Vitamine D is cruciaal omdat het helpt bij de opname van calcium en fosfor, wat nodig is voor sterke botten en tanden.
De suikers, het koolzuur en de kleurstoffen zijn een gevaarlijke combinatie voor je tanden en kiezen. Frisdranken zitten overvol met suikers, deze suikers zijn erg schadelijk voor het gebit. Het koolzuur is een aanslag op het tandglazuur.
De bacteriën in de tandplak zetten suikers (bijvoorbeeld uit snoep, koek, frisdrank en fruit) en zetmeel (bijvoorbeeld uit aardappels, pasta, brood of crackers) in de mond om in zuren. Die zuren veroorzaken gaatjes (cariës) in het gebit.
Je kunt gele tanden voorkomen door geen suikerhoudende snacks te eten en zure drankjes als frisdrank en wijn te laten staan. De zuren uit dit voedsel kunnen je glazuur aantasten, maar als je na het eten gewoon water of melk drinkt kan dit de gevolgen tegengaan.
Wil je wittere tanden hebben? Maak je geen zorgen: als het glazuur alleen oppervlakkig verkleurd is, is dat niet onomkeerbaar. Je kunt de kleur van je tanden thuis verbeteren met behulp van een 'thuisbehandeling'.
Het beste kun je gele tanden voorkomen met goede mondverzorging. Al verkleurde tanden kun je poetsen met een witmakende tandpasta. Pas echter op dat je geen sterk schurende producten gebruikt, omdat die het tandglazuur kunnen beschadigen.
Tandbederf wordt voor een groot deel beïnvloed door voeding en gebitsverzorging. Suikers, te veel eetmomenten of een slechte mondhygiëne zijn vaak de boosdoeners.Maar ook erfelijkheid heeft invloed op de vatbaarheid van de tanden voor gaatjes. Zowel kinderen als volwassenen kunnen gaatjes krijgen.
Zodra er zich een gaatje gevormd heeft, kan tandbederf niet meer uit zichzelf genezen. Een bezoek aan de tandarts is dan noodzakelijk. De tandarts kiest de behandeling in functie van de ontwikkelingsfase waarin de aandoening zich bevindt.
Gun je tanden rust
Zuren tasten je tandglazuur aan en zijn verantwoordelijk voor het ontstaan van gaatjes. Als je daarna een uur lang niets meer eet of drinkt, kan je glazuur weer herstellen. Een stukje kaas eten, of een glas water of melk drinken na het eten helpt ook. De zuren verdwijnen zo sneller uit je mond.
Eiwitrijke voedselproducten zijn een ideale bron van fosfor. Dit is op calcium het één na meest voorkomende mineraal in ons lichaam. Dankzij vitamine D dienen calcium en fosfor voor de opbouw van sterke botten en onze tanden. Naast bonen, eieren en rood vlees is ook vis een goede bron van eiwitten en van ijzer.
Bananen. Bananen zijn niet alleen heerlijk maar bevatten ook gezonde mineralen en vitaminen zoals magnesium, kalium en mangaan. Dit zijn stoffen die ervoor zorgen dat je tanden sterker worden. Let er wel op dat ook bananen zuren en (fruit)suikers bevatten, dus eet ze met mate.
Nee, tandglazuur groeit niet aan. Eventuele schade aan het glazuur kun je dus niet terugdraaien. Wel kun je jouw tandglazuur sterker maken door fluoridehoudende tandpasta te gebruiken. Ook raden we aan om veel water en thee te drinken, omdat je hierdoor het zuur regelmatig wegspoelt.
Kan tandglazuur worden hersteld? Hoewel het tandglazuur een sterke stof is, is het ook een levenloze stof. Zodra het tandglazuur erosie vertoont of beschadigd raakt, kan het niet opnieuw worden aangemaakt. Daarom is het belangrijk dat je het goed beschermt.
Water, koffie en gewone thee zonder suiker zijn niet schadelijk voor je gebit. Het zuur tast namelijk het tandglazuur aan. De borstel en de tandpasta hebben een schurende werking. Als je direct na het eten of drinken van zuur je tanden poetst, kun je het tandglazuur gemakkelijk wegpoetsen.
Als gaatjes niet op tijd behandeld worden, kan het tandbederf steeds verder gaan, waardoor de bacteriën de zenuw in de tand of kies bereiken en er een ontsteking aan de wortel kan ontstaan. Wanneer deze zenuw is aangetast moet deze verwijderd worden door middel van een wortelkanaalbehandeling.
Gaatjes in tanden wegpoetsen is vrijwel onmogelijk. Alleen wanneer het een flinterdun en beginnend gaatje betreft, wil dit met fluoridetandpasta nog wel eens herstellen. In de meeste gevallen kunt u het beste meteen een afspraak bij de tandarts maken.
Als gaatjes niet of te laat behandeld worden kunnen aangetaste tanden dermate slecht worden dat ze (telkens) afbreken en zelfs op den duur verwijderd moeten worden. Ook is het mogelijk dat de gevoelige zenuwen in de tand afsterven of dat de wortelpunten gaan ontsteken.
Als een gaatje heel klein is en het alleen in het buitenste glazuurlaagje zit, kan het volstaan om met een goede fluoridehoudende tandpasta te poetsen en goed te flossen, stokeren of rageren. Het gaatje zal niet verdwijnen, maar het proces van het groter worden van het gaatje zal stoppen.
Het gaat de goeie richting uit met de mondgezondheid. In vergelijking met vroeger zijn er meer mensen met een gezond (melk)gebit. In 2001 hadden 5 jarigen gemiddeld 4 gaatjes, nu (2017) gemiddeld 1 gaatje. Maar op latere leeftijd (11, 17, 23) is de mondgezondheid gestagneerd of verslechterd.
Donkere vlekken op de tanden worden vaak veroorzaakt door voeding.Sommige dranken en voedingsmiddelen bevatten bestanddelen die het glazuur na verloop van tijd doen verkleuren. Hiertoe behoren rode wijn, koffie, thee, snoep en voedingsmiddelen met chemische kleurstoffen, fruitsappen met kleurstoffen en zoethout.
Daarnaast is bekend dat vruchten als aardbeien zouden helpen met wittere tanden. Ook sinaasappelschil of bananenschil wordt ervoor gebruikt. Alhoewel het je tanden witter kan maken, bevat fruit ook fruitzuren en die kunnen je tanden aantasten.
Als je veel cafeïne drinkt kan het speeksel minder zijn werk doen en neemt de kans toe op gaatjes en/of mondinfecties. Minderen of stoppen van het nuttigen van dranken met cafeïne of kiezen voor de cafeïnevrije variant kan al een groot merkbaar verschil geven in de hoeveelheid speeksel in de mond.