Eet vezelrijk
Vezelrijke producten zoals groenten, fruit, peulvruchten, noten, volkoren granen en aardappelen, zijn belangrijk voor een goede spijsvertering en daarmee voor een goede ontlasting. Vezels zijn deeltjes in je voeding die onverteerd in je dikke darm terecht komen.
Psylliumvezels werken goed bij harde ontlasting. In het geval van harde ontlastig wil je volgens oma psylliumvezels in combinatie met veel water drinken. Als je veel water drinkt, absorbeert je ontlasting meer vocht, waardoor je ontlastig zacht(er) wordt en het gemakkelijker wordt om naar het toilet te gaan.
De volgende vezelrijke voedingsmiddelen zijn ten sterkste aan te bevelen: Volle granen (gerst, rogge, bulgur, tarwezemelen, haverzemelen en havervlokken enz.) Peulvruchten (spliterwten, kikkererwten, linzen, rode en witte bonen enz.) Rijp vers fruit (kiwi, peer, mango, guave, meloen, frambozen enz.)
Zelfs als je al enige dagen geen ontlasting hebt, is dit geen reden tot behandeling. Je hoeft pas maatregelen te nemen als je klachten hebt (pijn, druk, opgeblazen gevoel). Als ondanks vezelrijke voeding de stoelgang niet beter wordt, kun je eventueel een laxeermiddel gebruiken.
Bij bijna elke persoon die een westers dieet volgt, zijn de afvalproducten zich langzaam aan het ophopen in het lichaam, in het lichaamsvet, in de spieren, de organen, bijna overal in. Naar schatting heeft de gemiddelde westerling maar liefst 3 tot 4,5 kilo giftig fecaal afval (ontlasting) in zijn darmen.
Koffie heeft een licht laxerende werking, wat voornamelijk komt door cafeïne. Cafeïne stimuleert de peristaltiek. Dit is de knijpende beweging die ervoor zorgt dat voedsel vooruit wordt geduwd in het maag-darmstelsel of urine in de ureter.
Gewone ontbijtkoek bevat weinig voedingsvezels en heeft zeker geen laxerende werking. Het aantal vezels in ontbijtkoek is ongeveer gelijk aan het aantal vezels in witbrood. Voedingsvezels stimuleren de darmbeweging en werken bovendien als een soort spons. Ze nemen vocht op, waardoor de ontlasting soepel wordt.
Welk laxeermiddel het beste voor je is ligt er vooral aan of je eenmalig/ af en toe een korte periode last hebt van verstopping of dat je hier langdurig last van hebt. Voor direct effect bij kortdurende verstopping kun je gebruik maken van Lactulose of Macrogol (Iberolax).
Pers niet te hard. Ontspan en laat de ontlasting rustig komen. Gebruik een dieet met veel vezels en drink veel vocht (1,5 tot 2 liter per dag) om de ontlasting zachter te maken. Zorg voor een goede houding op het toilet.
Lactitol is een laxeermiddel. Het maakt de ontlasting zachter, waardoor de stoelgang makkelijker gaat. In hoge dosering zorgt het ervoor dat het bloed gezuiverd wordt van ammoniak, als de lever niet goed werkt. Bij verstopping.
Yoghurt. Bekend van de reclame waar mensen met een hemelse glimlach een klein bekertje yoghurt voor hun navel houden. Met een reden: de probiotica in yoghurt zorgen er volgens een wetenschappelijk onderzoek voor dat mensen gemiddeld 1,3 keer per week vaker poepen. Indrukwekkend.
Een ander manier om je stoelgang te stimuleren, is het eten van een eetlepel olijfolie op de nuchtere maag. Vind je dit niet lekker? Voeg dan bijvoorbeeld olijfolie of gebroken lijnzaadolie toe aan je salades of smoothies. Dit verzacht de ontlasting.
Voeding die het vocht uit de darmen onttrekt en hierdoor ook een constiperende werking kan hebben: melk, bananen, eieren, rode wijn,… Vermijd gestresseerd en snel tussendoor iets eten.
Je dikke darm wordt opgejaagd door cafeïne
Recent onderzoek toont aan dat de activiteit van de dikke darm binnen 4 minuten toeneemt na het drinken van cafeïne5. Het welbekende laxerende effect van koffie. Onderzoek toont aan dat cafeïne de dikke darm 60% actiever maakt dan water2.
Als de lactose uit de voeding niet of onvoldoende verteerd wordt, komt de lactose onveranderd in de dikke darm terecht en trekt daar vocht aan. De ontlasting kan daardoor dunner worden en (ernstige) diarree veroorzaken. Daarnaast kan de lactose in de dikke darm worden afgebroken door darmbacteriën (darmflora).
En als de sluitspieren aanspannen dan komt je ontlasting er natuurlijk nog minder makkelijk uit! Door dan toch te persen kun je zelfs kleine wondjes maken in het weefsel van de sluitspier (anale fissuren). En door te persen tijdens de ontlasting vergroot je tevens de kans op aambeien en verzakkingen.
Darmkanker kan klachten geven, maar het komt ook voor zonder klachten. Zo kan het ontdekt worden door het bevolkingsonderzoek of een ander onderzoek. Als je klachten hebt die kunnen wijzen op darmkanker is het altijd verstandig om op tijd naar de huisarts te gaan.
Als er geen of te weinig bilirubine in je poep zit, krijgt deze een lichte, grijze kleur.
Je hebt een verstopping als je minder vaak poept dan voor jou normaal. De ontlasting is vaak hard en je moet soms hard persen (moeite met poepen). Een ander woord voor verstopping is obstipatie of constipatie. Een verstopping in de laatste levensfase is op zich al vervelend, maar kan ook voor andere problemen zorgen.
Macrogol (met en zonder elektrolyten) en lactulose zijn voldoende effectief voor de behandeling van obstipatie en zijn daarom middelen van eerste keus. Volgens het NHG zijn er weinig studies naar laxantia bij obstipatie in de eerstelijnszorg verricht en zijn de beschikbare studies soms niet van goede kwaliteit.
Onderzoekers stelden vast dat twee kiwi's per dag de klachten bij constipatie kunnen verlichten. Maar er waren in de studie weinig verschillen tussen het effect van kiwi's en dat van voedingsvezels. Ander onderzoek toont aan dat fruit in het algemeen wel kan helpen bij verstopping.