FSH stimuleert de groei van een ei-blaasje (follikel) waarin een eicel zit. Als de hoeveelheid oestrogeen in het bloed hoog is, wordt hierdoor de afgifte van FSH geremd en de afgifte van LH gestimuleerd. Onder invloed van die grote hoeveelheid LH (LH-piek) treedt de eisprong na ongeveer 40 tot 44 uur op.
Er zijn verschillende manieren om met medicijnen een eisprong op te wekken. Bijvoorbeeld met: Tabletten: meestal starten we met Letrozol of clomifeen-tabletten om een eisprong op te wekken. Als je hierdoor nog geen eisprong krijgt, kunnen we kiezen voor injecties of een operatie.
Follikels groeien in de eierstok en daarin rijpt de eicel. Zolang de eicel rijpt blijft het follikel groeien. Bij een follikelgrootte van gemiddeld 20-25 mm is de eicel rijp. Het hormoon LH (luteïniserend hormoon) zorgt ervoor dat de eisprong plaatsvindt.
FSH stimuleert de eierstok om een follikel (eiblaasje) te laten uitrijpen. Wanneer een follikel groot genoeg is, wordt een ovulatie (eisprong) opgewekt, ook door middel van een hormoon, HCG.
Geneesmiddelen – Als er geen eisprong optreedt, dan zullen de artsen geneesmiddelen voorschrijven om de eisprong te stimuleren en/of gonadotrofines. Deze geneesmiddelen kunnen de eierstokken helpen om eicellen te produceren.
Om erachter te komen of je daadwerkelijk ovuleert kun je in eerste instantie een ovulatietest of vruchtbaarheidstest doen. Bij de drogist kun je een ovulatietest halen waarmee je kunt testen of je op dat moment daadwerkelijk vruchtbaar bent. Deze test is meestal ongeveer 2 dagen voor de ovulatie positief.
Volgens verschillende onderzoeken kun je je vruchtbaarheid op een natuurlijke manier verhogen door gezond te eten. Daarbij is het belangrijk om onbewerkte voeding te eten, gevarieerd te eten en genoeg antioxidanten binnen te krijgen, zoals zink en foliumzuur, vitamine C en E, betacaroteen en alfa-liponzuur.
Iedere maand beginnen er zo'n 10 eicellen in je eierstokken te rijpen. (als je de pil gebruikt rijpen er geen eicellen en heb je geen eisprong, pas na het stoppen met de pil komt je natuurlijke cyclus weer op gang). Slechts 1 eicel zal volledig rijpen en uiteindelijk uit de eierstok springen (ovulatie).
De vruchtbaarheid van de vrouw wordt door dezelfde hormonen geregeld als de zaadproductie bij de man: de hypothalamus scheidt heel regelmatig (om de 60 tot 90 minuten) het kleine hormoon GnRH (gonadotrofine releasing hormone) af. Dat zorgt voor de vrijmaking (releasing) van de gonadotrofines FSH en LH.
Met behulp van vaginale echoscopie kan de gynaecoloog zien of de eisprong nabij is.
Bij een twee eiige tweeling is er sprake geweest van een dubbele eisprong. Normaal gesproken komt er tijdens de eisprong 1 eitje vrij, maar het kan dus voorkomen dat er een dubbele eisprong plaatsvindt met als gevolg 2 eitjes die beiden bevrucht kunnen worden.
Het kan dus voelen als menstruatiepijn wanneer je eisprong plaatsvindt. Dit wordt ovulatiepijn genoemd. Wat je voelt is dat in de eierstok een rijp eiblaasje openbarst en er een eicel vrijkomt. Eerst groeit de follikel voordat hij openbarst, wat mogelijk spanning of pijn in je eierstok kan geven.
De bevruchting
Na de eisprong is de eicel maar enkele uren 'bevruchtbaar'. Dit betekent dat er al vóór de eisprong zaadcellen aanwezig moeten zijn in de eileider. Als je weet wanneer je eisprong meestal plaatsvindt, moet je dus juist de dagen ervoor gemeenschap hebben, hoe vaker hoe beter.
Anovulatie komt vrij vaak voor en treft 1 op de 10 vrouwen2. Hoewel gezonde vrouwen een anovulatoire cyclus kunnen hebben, hangt de kans dat dit gebeurt ook af van de leeftijd en het lichaamsgewicht.
Kan ik meer dan één keer ovuleren tijdens mijn cyclus? Ja. Het is mogelijk om twee keer te ovuleren, maar dit gebeurt meestal op hetzelfde tijdstip in de cyclus. Dit is hoe niet-identieke tweelingen worden geboren, wanneer twee afzonderlijke eicellen vrijkomen.
Of je wel of niet zwanger raakt tijdens je menstruatie heeft te maken met de lengte van de menstruatiecyclus en de levensduur van het sperma. Een vrouw kan namelijk alleen zwanger raken als je ovuleert, ofwel als er een eitje vrijkomt. Die eisprong vindt meestal 14 dagen voor de menstruatie plaats.
Vooral de leeftijd van de vrouw heeft een grote invloed. Vrouwen zijn het meest vruchtbaar tussen de leeftijd van 20 en 30 jaar. Nadien neemt hun vruchtbaarheid stelselmatig af terwijl tegelijk het aantal miskramen toeneemt. Op 38 jaar bedraagt de kans op spontane zwangerschap per cyclus nog ongeveer 10 %.
Vrijen. De dagen vlak voor en de dag van je ovulatie (eisprong) ben je het meest vruchtbaar. Door op deze dagen te vrijen, maak je de meeste kans om snel zwanger te worden. Vrij iedere twee of drie dagen, want dan is de kwaliteit van het zaad van de man optimaal.
De kans op zwangerschap is het grootst als je vrijt in de dagen voor de eisprong (ovulatie). Dat kan wel tot vijf dagen voor de eisprong zijn, omdat de zaadcellen ongeveer drie tot vijf dagen in leven blijven. De eisprong is meestal twee weken voor de menstruatie.
Er zijn zeker dingen die men kan doen om de kwaliteit van de eicellen te maximaliseren en de vruchtbaarheid te verbeteren. Een evenwichtig dieet, niet roken, lichaamsbeweging en een goed gewicht (BMI 18 tot 24,9) zijn de best mogelijke voorbereiding.
Om een eisprong op te wekken ga je zelf injecties toedienen met follikel stimulerend hormoon (FSH). Dit hormoon stimuleert de eiblaasjes. Het doel is dat er één of twee follikels gaan groeien. De kans dat je een eisprong krijgt is ongeveer 90%.
De eisprong gebeurt immers op het einde van de folliculaire fase. Die varieert echter bij elke vrouw en hangt af van het feit of ze een regelmatige cyclus heeft of niet. Regelmatige cyclus: de eisprong vindt elke cyclus ongeveer op dezelfde dag plaats.
Vermijd veel suiker en (verzadigde) vetten, gebruik niet te veel zout en laat cafeïne liever staan. Kant-en-klare producten bevatten vaak veel toevoegingen, dus gebruik zo veel mogelijk verse ingrediënten en bereid je maaltijden zelf. Zo heb je zelf in de hand hoeveel suiker, zout en vet je eten bevat.