Een notariële akte is een akte die door een notaris in functie is opgemaakt en ondertekend. In deze akte worden overeenkomsten en verklaringen juridisch vastgelegd. Pas na ondertekening van de akte bij de notaris, is de akte rechtsgeldig. In een notariële akte wordt de rechtszekerheid veilig gesteld.
Voordelen notariële akte
De notaris is juridisch specialist. U kunt ervan uitgaan dat alles in de akte juridisch klopt. De identiteit en wilsbekwaamheid van de betrokkenen is door de notaris vastgesteld. Een akte die is gemaakt door een notaris, geldt als bewijs in de rechtszaal.
De meeste notariële akten kunt u online of op microfiche bekijken. Originele akten worden binnen een half uur na aanvraag opgehaald.
De hypotheekakte (verplicht bij het aangaan van een hypotheek) De leveringsakte (verplicht bij iedere woningoverdracht) Een samenlevingscontract (indien je samen met je partner koopt) Een splitsingsakte (indien de woning opgesplitst wordt in meerdere individuele woningen)
Een notariële akte is een ander woord voor een officieel bewijsstuk. Notariële akten zijn akten die door een notaris in functie zijn opgemaakt en ondertekend.
De basisakte kan bijvoorbeeld gewijzigd worden wanneer de aandelen in gemeenschappelijke delen worden gewijzigd of wanneer de lasten worden gewijzigd. Een wijziging wordt door de algemene vergadering beslist of door de vrederechter (op verzoek van een mede-eigenaar).
De notaris is altijd een onpartijdige deskundige die de belangen van iedereen behartigt bij het opstellen van een notariële akte; De akte blijft eeuwig bewaard. Als uw notaris er mee stopt, blijft uw akte gewoon bestaan. Het protocol (dossier met akten) wordt namelijk overgenomen door een andere notaris.
Een notariële akte wordt altijd opgemaakt in een vaste vorm en is ook verplicht voor sommige transacties. Na de ondertekening of het verlijden van een notariële akte registreert de notaris de akte in kwestie bij het bevoegde registratiekantoor. Zodra dat is gebeurd, is de akte helemaal officieel in orde.
Ereloon van de notaris
Het ereloon bedraagt gemiddeld 1% van de verkoopprijs. Het percentage is degressief (van 1,3% naar 0,057%): hoe hoger de verkoopprijs, hoe lager het percentage. De erelonen van de notaris zijn bij wet vastgelegd en kunnen dus niet onderhandeld worden.
2. De aktekosten schommelen tussen de 700 à € 800 in functie van de concrete gegevens van het dossier. Soms kan het zelfs meer zijn, wanneer bepaalde kosten hoger oplopen.
De akte blijft eeuwig bewaard.
Notariële akten worden na ondertekening bewaard door de notaris die de akte heeft opgemaakt gedurende een termijn van minimaal 20 jaar.
Wil je een kopie van een notariële akte opvragen? Dan kan dat nu eenvoudig via de Notariële Aktenbank (NABAN). De akten die je bij de notaris tekent, worden in deze uitermate beveiligde notariële databank bewaard. Personen die niet persoonlijk bij de akte betrokken zijn (de zogenaamde “derden”), hebben geen toegang.
Een onderhandse akte is een overeenkomst of schriftelijke verklaring die wordt opgesteld en vervolgens ondertekend door twee partijen. Het is de tegenhanger van een authentieke akte, die meestal door een notaris wordt opgesteld. In dat laatste geval spreken we ook wel van een notariële akte.
Een volmacht is een notariële akte waarin u, de volmachtgever, een ander of anderen de bevoegdheid geeft om namens u rechtshandelingen te verrichten. De gevolmachtigde(n) mag/mogen u vertegenwoordigen inzake financiële en formele zaken. Denk hierbij aan beheren van de bankzaken en verkopen van de koopwoning.
Dankzij de herstructurering van het notariaat door de federale regering, worden deze notariskosten vanaf 1 januari 2023 fors verlaagd. Hierdoor worden maar liefst 98% van de woningaankopen goedkoper en geniet u van een kostendaling tot wel 25%.
Minister van Justitie, Vincent Van Quickenborne (Open VLD), hervormt vanaf 1 januari 2023 de notariskosten.Hierdoor zal 98% van de woningaankopen goedkoper worden. De honoraria van notarissen liggen vast in een Koninklijk Besluit, dat dateert uit 1950 en voor het laatst werd aangepast in 1980.
De uiteindelijke rekening voor het afwikkelen van de erfenis kan een paar honderd euro zijn als er een duidelijk testament is of wanneer alle erfgenamen het snel eens worden. Maar het kan ook duizenden euro's of zelfs nog meer kosten. Doorgaans worden de notariskosten betaald uit de erfenis.
Om het eigendom van bijvoorbeeld een woning over te dragen moet de akte van levering worden ingeschreven bij het Kadaster. U kunt bij ons een kopie van de ingeschreven akte opvragen. Als u wilt weten wat er is vastgelegd in de akte van levering van een bepaalde woning, kunt u een kopie opvragen.
Hoe bekomen? U zal zelf wellicht in de meeste gevallen beschikken over de eigendomstitel. Wanneer dit niet zo is, kan u navraag doen bij de notaris die de akte verleden heeft. Notarissen zijn namelijk verplicht om de originele akten te bewaren die zij (of hun voorgangers) verleden hebben.
Het eerste advies is gratis: Pas als de notaris een dossier opent en start met een onderzoek, moet je beginnen betalen.
Na het ondertekenen van deze voorlopige overeenkomst heeft de verkoper maximaal 4 maanden tijd om de akte te laten verlijden. Dat betekent het officieel maken van de overeenkomst. De periode van 4 maanden geeft de notaris de tijd om alle nodige documenten en attesten op te vragen en de nodige controles uit te voeren.
Verjaring van een notariële akte
De bevoegdheid tot tenuitvoerlegging van een notariële akte waarin de vordering is vastgelegd verjaart derhalve niet na 20 jaar, maar na 5 jaar.
Een eigendomstitel is in feite een document dat aantoont wie de wettelijke eigenaar is van een bepaald onroerend goed. In de meeste gevallen zal de originele verkoopakte worden gebruikt, maar soms heeft de eigenaar het goed op een andere manier verkregen, bijvoorbeeld door schenking of nalatenschap.