Het einde der tijden, zo staat er beschreven, vangt aan als zeven koningen over de aarde hebben geheerst. „Daar heb ik de laatste tijd veel over nagedacht”, zegt hij. „De eindtijd is zo'n vijfhonderd jaar geleden begonnen, want die zeven koningen zijn een metafoor voor koloniale machten.
Jehovah's Getuigen geloven dat sinds 1914 de laatste dagen tot het einde der tijden zijn aangebroken. Er is maar plaats voor 144.000 mensen in het hemelse koninkrijk na het einde der tijden, een goede gelovige maakt kans op een plek.
De goddelozen die ten tijde van de wederkomst des Heren leven, zullen in het vlees worden verteerd. Zij zullen, samen met de goddelozen die al waren gestorven, moeten wachten tot de laatste opstanding. Alle overgebleven doden zullen herrijzen om God te ontmoeten.
Al twee keer eerder baarde hij opzien met aankondigingen van de wederkomst van Christus: in 2005 was het over 50 tot 75 jaar. Tien jaar terug werd het 'uiterlijk 2035'.
De eindtijd, het einde der tijden, de laatste dagen of eschaton is een voorstelling van de laatste tijdsperiode (het einde) van alle menselijke geschiedenis die in de eschatologie van zowel abrahamitische als niet-abrahamitische religies voorkomt, maar ook binnen nieuwe spirituele stromingen en in atheïstische en ...
Merkteken van het Beest
In hoofdstuk 13, vers 16 en 17, van de Apocalyps gaat het over de opkomst van een dictator (het Beest) die iedereen een merkteken op z'n rechterhand of voorhoofd verplicht stelt.
Hoewel nooit is geopenbaard wanneer het algemeen oordeel precies zal plaatsvinden, heeft de Kerk uit de Heilige Schrift afgeleid dat er drie gebeurtenissen aan vooraf zullen gaan: de vervolging en verleiding door de Antichrist; de ondergang van de wereld; de verrijzenis van de doden.
Op Paaszondag is het feest. Dan wordt gevierd dat Jezus opstond uit de dood.
Over zijn wederkomst heeft de Heer gezegd: 'Van die dag of van die ure weet niemand, ook de engelen in de hemel niet' (LV 49:7). Hij onderwees dat met de gelijkenis van de vijgenboom. Hij zei dat als we zien dat de bladeren van een vijgenboom uitspruiten, we daaraan kunnen zien dat de zomer nabij is.
Jezus was echter een kind van zijn tijd en van zijn volk. Hij groeide op met de joodse bijbel en binnen heel bepaalde joodsreligieuze tradities, waarbij zijn Galilese afkomst mogelijk aan zijn opvattingen nog eens een bijzondere kleur gaf.
Willibrord was in de 14e eeuw dé verspreider van het christelijk geloof in Nederland. In die tijd werden er hier allerlei goden aangehangen. Willibrord besloot de andersdenkenden te bekeren. Sindsdien kennen wij het christendom in Nederland en vieren we christelijke feestdagen als Kerstmis en Pasen.
Pasen is het feest ter herdenking van Christus' Verrijzenis uit de dood. Gelovigen vieren de toegang tot een nieuw en eeuwig leven. In de viering van Pasen vallen twee belangrijke onderdelen te onderscheiden: de paaswake in het duisternis van de paasnacht en de dagmis van paaszondag.
Met Hemelvaart wordt binnen het Christendom herdacht dat Jezus is opgestegen naar zijn vader in de hemel, God. Dit gebeurde op de 40ste dag van zijn verrijzenis. De Hemelvaartsviering is onderdeel van de paascyclus. Hemelvaart valt altijd op een donderdag, de 40ste dag na Eerste Paasdag en 10 dagen voor Pinksteren.
Onrein voedsel is bijvoorbeeld vlees waar nog bloed inzit, vlees dat afkomstig is van niet-herkauwende dieren met gespleten hoeven of dieren die een natuurlijke dood zijn gestorven. Varkens, hazen en konijnen zijn dus uitgesloten.
Waarom vieren ze onder andere geen verjaardagen? Jehovah's Getuigen vieren geen verjaardagen, omdat ze denken dat God zulke vieringen afkeurt. De Bijbel verbiedt het vieren van een verjaardag niet expliciet, maar Jehovah's Getuigen denken dat er aanwijzingen instaan die daar wel op wijzen.
Er zijn nog veel andere regels waar een Getuige zich aan moet houden. Zo is het vieren van vrijwel alle feestdagen, inclusief verjaardagen, niet toegestaan; deze zouden hun oorsprong namelijk vinden in heidense gebruiken. Jehovah's Getuigen mogen ook geen bloedtransfusies accepteren.
De bijbelse Jezus is 2 jaar jonger dan de historische Jezus. Hij is niet op 25 december in het jaar 0 geboren, maar op 17 juni in 2 voor Christus. Conclusie: onze jaartelling is 2 jaar te laat begonnen. En bovendien vieren we kerst in het verkeerde jaargetijde.
Traditionele veertien Staties
Jezus valt voor de eerste maal onder het kruis.
Vrijdag 3 april in het jaar 33 zou de dag zijn waarop Jezus Christus aan het kruis genageld werd.
Een moslim gelooft dat Allah de enige god is en dat de profeet Mohammed de boodschappen van Allah aan de mensen heeft doorgegeven. Dit geloof heet de islam. Er leven op de hele wereld meer dan een miljard moslims. De meesten wonen in het Midden-Oosten, Afrika en Azië.
Tijdens het laatste oordeel keert Christus terug op aarde om recht te spreken over de levenden en de doden. De evangelist Johannes voorspelde de terugkeer van Christus in het laatste Bijbelboek Openbaring. Hij zag het einde der tijden in een visioen, waarin het koninkrijk Gods op aarde komt.
Spreek, oordeel rechtvaardig, geef de armen en behoeftigen hun recht. Over wie in hem gelooft wordt geen oordeel uitgesproken, maar wie niet in hem gelooft is al veroordeeld, omdat hij niet wilde geloven in de naam van Gods enige Zoon.
De Apokalyps of Openbaring van Johannes is het laatste boek van de Bijbel. Het gaat over de eindtijdelijke strijd tussen het goede en het kwade. De overwinnaar is Christus, voorgesteld als het Lam Gods. De traditie wijst de apostel en evangelist Sint Jan aan als de auteur.
Witte Donderdag is de donderdag vóór Pasen. Herdacht wordt het pesachmaal dat Jezus aan de vooravond van zijn kruisdood met zijn leerlingen hield. Tijdens dit Laatste Avondmaal stelde Jezus de Eucharistie en het Priesterschap in. Witte Donderdag is in het katholieke Paasfeest een belangrijke dag.
De heilige Geest is Gods presentie binnen de mens. God komt nu niet langer van buitenaf. Hij komt in de Geest als het ware van binnenuit. Waar het in de christologie gaat om God voor ons, gaat het in de pneumatologie - dit is de christelijke leer over de Geest - om God in ons.