Als u uw weerstand wilt verbeteren, dan is het belangrijk dat u voldoende vitamine A, B6, B11, B12, C, D en E binnen krijgt. De mineralen zink, ijzer, koper en seleen kunnen u ook helpen met het verbeteren van uw weerstand.
Kies dan voor een vitamine B12-supplement. Vitamine C is misschien wel de bekendste vitamine die er bestaat en zit onder andere in fruit, groente en aardappelen. Vitamine C is een antioxidant die je lichaamscellen helpt beschermen tegen invloeden van buitenaf en zo helpt om je weerstand op peil te houden.
Eet veel groente en fruit; dagelijks minimaal 250 gram groente en 2 porties fruit. Kies vooral volkoren, zoals volkorenbrood, -pasta en -couscous en zilvervliesrijst. Varieer met vlees, vis, peulvruchten, noten, eieren en vegetarische producten. Neem genoeg magere en halfvolle zuivel, zoals melk, yoghurt en kaas.
Welke voeding is goed voor de weerstand? Pas je eetpatroon aan om zo gezond mogelijk te blijven. Neem bijvoorbeeld citrusvruchten, daar zit vitamine C in. Daarnaast dragen vitamine A en vitamine B6 bij aan een normale werking van het immuunsysteem.
Voelt u zich de laatste tijd moe en bent u regelmatig verkouden en/of grieperig? Waarschijnlijk heeft u dan een lagere weerstand. Symptomen zoals moe zijn, vaak verkouden en grieperig horen bij een lage weerstand. Ook kan het langer duren voordat u zich weer de oude voelt en hersteld bent.
Wat zijn de gevolgen van een lage weerstand? Als uw weerstand laag is, heeft u dus een grotere kans op infectieziekten. De bekendste infectieziekten die kunnen ontstaan door een te lage weerstand zijn griep en verkoudheid. Ook bent u vatbaarder voor ziekten zoals klierkoorts, herpes (koortslip) en het HIV-virus.
Een verzwakt immuunsysteem herken je aan de volgende symptomen: Aanhoudende vermoeidheid. Terugkerende infecties, zoals regelmatige blaasontstekingen, ontstoken tandvlees, maagklachten of diarree. Regelmatige verkoudheidsklachten.
Een bloedonderzoek geeft snel een idee van de toestand van je immuunsysteem. Onderzoekers bekijken je witte bloedcellen onder de microscoop. Ze tellen en onderzoeken ze op uiterlijk, vorm, grootte en kwaliteit. Ze bepalen ook de antistoffen.
Water is essentieel voor alle lichaamsfuncties, inclusief je immuunsysteem. Voldoende water drinken helpt om gifstoffen uit je lichaam te spoelen en zorgt voor een goede doorbloeding, wat weer belangrijk is voor een gezond immuunsysteem.
Te weinig lichaamsbeweging. Slaapgebrek. Afweerstoornissen, zoals SCID, en auto-immuunziektes, zoals MS, psoriasis en reuma. Bepaalde ziektes die het afweersysteem aantasten, zoals hiv.
Vitamine B en C helpen bij vermoeidheid
De vitamines B2, B3, B5, B6, B11 (foliumzuur), B12 en C dragen bij aan extra energie bij vermoeidheid. B-vitamines zijn in de natuur te vinden in onder andere volkoren granen, bonen, linzen, biergist en bananen.
Als u uw weerstand wilt verbeteren, dan is het belangrijk dat u voldoende vitamine A, B6, B11, B12, C, D en E binnen krijgt. De mineralen zink, ijzer, koper en seleen kunnen u ook helpen met het verbeteren van uw weerstand.
Welk fruit is nou het beste voor je weerstand? Echte toppers zijn aardbeien, kiwi's en citrusvruchten zoals sinaasappels; daar zit lekker veel vitamine C in. Maar ook bananen, druiven en appels zitten boordevol vitamines die je weerstand een flinke boost geven.
Oorzaken verzwakt immuunsysteem
Voeding; te veel suiker, te weinig natuurlijk eten zoals groenten en fruit, te weinig omega 3 en 6. Stress. Omgeving; roken, alcohol, medicatie en andere giftige stoffen. Kwaliteit van slijmvliezen is slecht.
Er zijn veel verschillende afweeronderdrukkende medicijnen. Voorbeelden zijn prednison, azathioprine, methotrexaat, ciclosporine en de zogenaamde biologics (bijvoorbeeld TNF-alfa remmers als infliximab, etanercept en adalimumab). Het is het beste om vaccinaties toe te dienen voor de start van deze medicijnen.
Stress. Stress kan een belangrijke reden zijn dat je weerstand laag is. Bij langdurig stress komt er teveel stresshormoon vrij in het lichaam dat het natuurlijke herstelproces van het lichaam belemmert.
De enige betrouwbare manier om weerstand te meten, is om de component helemaal uit de schakeling te halen en te testen. Als je dat niet kunt doen, moet je waarschijnlijk je toevlucht zoeken bij de wet van Ohm (R=V/I) om de waarde te vinden.
Voor vitamines A, B6, B11 (foliumzuur), B12, C en D zijn wetenschappelijke aanwijzingen dat deze stoffen de weerstand kunnen ondersteunen. Het is belangrijk om deze vitamines uit gezonde en gevarieerde te voeding halen.
Een goede immuniteit opbouwen doe je in eerste plaats door gezond te eten, voldoende te bewegen en genoeg te rusten. Wanneer dit onvoldoende is, kan je jouw immuunsysteem ondersteunen met enkele hulpmiddelen.