Maar u kunt natuurlijk ook gewoon uw eigen tekst laten drukken op een rouwlint. Wij maken u erop attent dat op 1 sleep (lint) ongeveer 30 karakters gedrukt kunnen worden. De rouwlinten kunnen zowel bij een rouwboeket als bij een rouwstuk geleverd worden.
Bij een rouwboeket of rouwstuk kunt u een bedrukt lint of rouwkaart ( 2,95) bestellen. Een lint kan bestaan uit 2 slepen, 3 slepen of 4 slepen, afhankelijk van de hoeveel tekst en namen die u erop wilt zetten. Een lint met 2 slepen kost 15,00, een lint met 3 slepen kost 22,50 en een lint met 4 slepen kost 30,00.
Nee, er bestaat geen verplichting om bloemen te sturen voor een begrafenis of crematie, hoewel er altijd mensen zijn die het wel doen. Intimi van de overledene sturen vaak bloemen en soms wordt er een boeket of een krans gestuurd namens de (oud-)collega's van het werk of namens een vereniging of club.
Aan een rouwboeket of een graftak worden vaak rouwlinten gedaan. Het ene lint is om de groet op te drukken, op de ander kan je de namen laten zetten. Je kan er ook voor kiezen om één lint onbedrukt te laten. De bloemist doet meestal twee linten aan de rouwbloemen.
Laat de bloemen dan uiterlijk 2 uur van tevoren bezorgen. Als het mogelijk is bij het uitvaartcentrum, kun je er ook voor kiezen de bloemen een dag voor de uitvaart te laten bezorgen. In de praktijk is het bij sommige uitvaartcentra alleen mogelijk de rouwbloemen op de dag van de uitvaart zelf te brengen.
Wit: reinheid, maagdelijkheid, onschuld, puurheid, stilte, ongereptheid en eenvoud. Paars: spiritualiteit, koninklijkheid, sensualiteit, wijsheid en aanzien. Roze: onschuld, lieflijkheid, romantiek, ingetogenheid, blijdschap, zachtheid en tederheid. Rood: liefde, hartstocht, moed en passie.
Probeer het eens in je eigen woorden te zeggen, bijvoorbeeld: ik vind het zo erg voor je, wat moet het zwaar zijn of ik wil je graag alle kracht van de wereld wensen.
Witten rozen en witte lelies zijn misschien wel de meest gebruikte bloemen bij een begrafenis of crematie.
Ik wens je veel kracht bij het verwerken van dit verdriet. Ik wens jullie alle sterkte in deze moeilijke tijd. Ik wens u/je veel kracht toe bij het verwerken van dit verlies. Ik wil jullie heel veel sterkte toewensen bij dit verlies.
Hoe schrijf ik de nabestaanden op de rouwkaart. Dit lijkt een heel simpel onderwerp. Maar je zult nog verstelt staan van wat er mis kan gaan. Op twee plekken op de rouwkaart wordt de relatie tot en/of de nabestaanden genoemd, namelijk in de openingstekst en/of in de namenlijst met de nabestaanden.
De regel hierbij is: schriftelijk condoleren doe je met een handgeschreven boodschap. Veel kaarten zijn voorbedrukt. Dat is prima, maar schrijf er zelf iets persoonlijks bij. Dat kan een herinnering zijn aan de overledene, een woord van medeleven aan de nabestaanden of simpelweg “Gecondoleerd met het verlies van…”
Mensen reageren al snel met "gecondoleerd" of "sterkte" gevolgd met een emoticon van een hartje of een roos. Hier is helemaal niks mis mee, maar als je de nabestaande persoonlijk kent en goed contact onderhoudt met diegene is het wel gepaster om diegene ook persoonlijk te condoleren.
Witte rozen kunnen staan voor eerbied, onschuld en jeugd. Rode rozen staan voor respect, liefde en moed. Roze rozen staan eveneens voor liefde, maar ook voor zachtaardigheid en elegantie. Geel staat voor vriendschap en donkerrode rozen staan voor verdriet en rouw.
Een afscheidsgroet, herinnering of wens. Op de kist, de binnenkant van de deksel of op de wade waarmee de overledene zal worden toegedekt. Iets tekenen of schrijven op de kist kan ook een mooi afscheidsritueel zijn bij het verlaten van de aula.
Na een crematie kunt u de bloemen vaak achterlaten op een speciale plaats op het terrein of ze naar een ander familiegraf brengen. Het crematorium zorgt na verloop van tijd voor het opruimen van de uitgebloeide bloemen.
Bloemen bieden troost en symboliseren de vergankelijkheid van het leven. We kennen allemaal wel het beeld van grafzerken vol met bloemen en kransen. Archeologen hebben ontdekt dat deze traditie al teruggaat tot het stenen tijdperk!