Is dit hetzelfde als feta? Door de Europese regelgeving mag alleen kaas die is geproduceerd in Griekenland en gemaakt is van minimaal 70% schapenmelk en maximaal 30% geitenmelk feta heten. Veel producenten die feta-achtige kaas maken, bijvoorbeeld van koemelk, noemen het daarom 'mediterrane kaasblokjes of 'witte kaas'.
Vroeger mochten alle witte brokkelige kazen doorgaan als feta, maar dat is dus niet meer zo. Sinds 2002 is er een Europese regelgeving die zegt dat alleen kaas die gemaakt is in Griekenland, en minimaal 70% schapenmelk en maximaal 30% geitenmelk bevat Feta mag heten.
Halloumi is de perfecte kaas voor in een warme salade. Bak de halloumi en doe hem in plakjes in je salade of snij hem in blokjes als vervanger voor fetakaas. Ideaal als alternatief voor vlees in een vegetarisch gerechtje.
Vervang de geitenkaas door een andere zachte kaas (bv. smeerkaas of ricotta) of - wanneer je geen kaas lust - door wat zure room of mascarpone. Minstens even lekker!
Deze was nog net iets te zuur, maar smaakte al wel veel beter. Stukken beter was de feta van de Lidl, volgens onze Grieken lekker zacht en fris. De allerbeste feta kopen we het beste bij de natuurwinkel van het merk Oma Der Grieche feta. Deze kaas smaakte precies zoals een goede fetakaas moet smaken.
Is feta gezonder dan witte kaas? Dat ook weer niet, de verschillen zijn minimaal. Alle feta-achtige kazen bevatten bijvoorbeeld rond de 2,5% zout, ook omdat ze verpakt zijn in pekelwater tegen uitdroging.
Geitenkaas bevat minder verzadigd vet dan gewone koeienkaas, maar is niet vetvrij. Honderd gram geitenkaas bevat ongeveer 268 calorieën en 21,2 gram vet. Een Goudse kaas bevat 385 calorieën en 31 gram vet per honderd gram. Een aanzienlijk verschil.
Volgens voedingsdeskundige Celine Dejaeghere is mozzarella de gezondste optie. “Als je puur afgaat op de voedingswaarde kan je zeggen dat feta iets minder goed scoort dan mozzarella.” Die voedingswaarden zijn dan vooral de calorieën en het vetgehalte.
Feta zit vol goede voedingsstoffen
En dan blijkt dat feta boordevol goede stofjes zit! Feta is bijvoorbeeld rijk aan calcium, vitamine B12, vitamine D en aminozuren, allemaal stoffen die je lichaam hard nodig heeft. Ook bevat het product minder vet en calorieën dan bijvoorbeeld cheddar of Parmezaanse kaas.
Zo is geitenkaas iets zachter qua smaak, waardoor het lekker is in een frisse salade of in combinatie met vlees, vis en verschillende groenten. Experts omschrijven de smaak van geitenkaas als nootachtig en zoet.
Een 10+, 20+ of 30+ kaas, waar niet teveel zout in zit, past prima in een gezond eetpatroon en zal het afvallen niet in de weg zitten. Het vetgehalte in kaas wordt aangegeven met bijvoorbeeld 45+. De minder vette kazen bevatten meer calcium.
Fetakaas en roomkaas zijn beide verse smeuïge kazen, die niet of nauwelijks gerijpt zijn. Een andere benaming voor deze kazen is witte kaas. Mascarpone, ricotta, cottage cheese en mozzarella behoren ook tot het rijtje van verse kazen. Het verschil zit hem in de herkomst, bereiding en vetgehalte in de kazen.
Er zit 4,6 gram vet in 1 voor snee (20 gram) feta, waarvan 3,2 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten.
De originele Griekse Feta wordt gemaakt uit schapen- en/of geitenmelk en is herkenbaar aan de witte kleur en brokkelige structuur. De smaak is zeer rijk, licht kruidig, iets zuur en tegelijk romig.
Geitenkaas bevat net als kaas van koeienmelk verzadigd vet. Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterolgehalte in je bloed. Ook voor geitenkaas geldt dat de magere varianten 20+ en 30+ de voorkeur hebben. Verse zachte geitenkaas bevat ook minder verzadigd vet en past in de Schijf van Vijf.
Geitenkaas is makkelijker te verteren dan koeienkaas. Dit komt omdat het eiwitprofiel van geitenmelk dichter in de buurt van moedermelk komt. Ook zitten er minder vetbolletjes in geitenmelk.
In kaas, melk en andere melkproducten zit verzadigd vet, wat het LDL-cholesterol verhoogt. Toch zijn het producten die goed zijn voor je gezondheid. Kies daarom voor producten met minder vet, zoals 20+ en 30+ kazen, mozzarella, hüttenkäse en zuivelspread en voor halfvolle en magere melk(producten).
Reststoffen belasten onze darmen en kunnen tot slijmvorming leiden. Deze reststoffen zijn beduidend lager bij geitenkaas, dan bij de kaas van de koe. Dat maakt ook dat je zonder problemen dagelijks geitenkaas kunt eten, wat je eigenlijk met kaas van de koe beter niet kunt doen.
Een hele gezonde optie voor als je wilt afvallen is Hüttenkäse. Dit is een hele jonge kaassoort en bevat van alle soorten kazen het minste vet. Naast dat kaas vet is bevat het ook gezonde stoffen. Kaas zit bijvoorbeeld vol met calcium en vitamine B12.
Om je cholesterol te verlagen, kan het daarom helpen om een ontbijt te maken waarin je wat minder producten met relatief veel verzadigde vetten (boter, volvette kaas en zuivel) eet en wat vaker producten rijk aan onverzadigde vetten (plantaardige margarines, avocado, noten en zalm) in je voeding probeert op te nemen.
Je kan feta gemakkelijk verkruimelen en als topping gebruiken voor een salade. Een lekker lichte tip, want zo heb je véél minder van de kaas nodig, en proef je toch goed de smaak. Maar feta kan je ook gaan gebruiken in warme bereidingen, de kaas smelt een klein beetje, maar behoudt toch mooi zijn vorm.
Deze witte kaas is de Hollandse versie van de bekende Griekse feta, maar wordt in het geheel van gepasteuriseerde schapenmelk gemaakt, waardoor deze een mooi zachte smaak, een hogere voedingswaarde en een fijnere vetstructuur heeft en bijzonder licht verteerbaar is.
Naast gezonde vetten zit de avocado ook vol met vezels, vitaminen en mineralen. Het is een goede bron van kalium, magnesium, vitamine A, B1, B2, B6, C, E en foliumzuur (B11). Vooral het mineraalgehalte is erg hoog: bijna drie keer zoveel als in de meeste andere vruchten. Avocado is ook erg goed voor je huid.