In sommige voeding zit veel vitamine K, waardoor de cumarine minder goed werkt. Eet daarom niet ineens veel groene groenten, zoals sla, broccoli, spinazie.Eet ook niet ineens veel kool, zoals witte kool, spruiten en bloemkool. Als u verder gevarieerd eet, werken de bloedverdunners goed.
Wacht na het innemen van uw medicijn minimaal 4 uur met het eten of drinken van grapefruit(sap) of sinaasappel(sap). Eet per keer niet meer dan 2 grapefruits of sinaasappels. Drink per keer niet meer dan 1 glas grapefruitsap of sinaasappelsap.
Vitamine K remmende bloedverdunners vergroten risico op artrose. Bepaalde bloedverdunners veroorzaken een sterk verhoogd risico op artrose, in de volksmond ook wel gewrichtsslijtage genoemd. Het gaat om verdunners die de aanmaak van vitamine K afremmen.
Alcohol is van zichzelf een bloedverdunner en zorgt ervoor dat het langer duurt voordat je bloed stolt. Als je alcohol en bloedverdunners combineert, zou dat proces nog langer duren. Er wordt daarom aangeraden om maximaal een glas alcohol per dag te nemen, en niet elke dag te drinken.
Doorgaans geven artsen het advies om één keer per dag een dosis in te nemen, best telkens op hetzelfde moment, bijvoorbeeld 's avonds. Op die manier kan de dosis nog aangepast worden naargelang het resultaat van je bloedtest. Als je een dosis vergeet in te nemen, kun je alsnog dezelfde dag een dosis innemen.
Het korte antwoord: ja, dat kan.
Het klopt dat gember in verband wordt gebracht met het versterken van de werking van bepaalde bloedverdunners.Op deze manier zou gember het risico op bloedingen kunnen verhogen.
In tegenstelling tot het vroeger vaak gebruikte 'aspirientje' heeft paracetamol geen invloed op de bloedstolling zodat het ook aangewezen is bij mensen die bloedverdunners innemen. Het antwoord is ja; paracetamol hoort dus zeker thuis in je medicijnkastje, op voorwaarde dat je het correct gebruikt.
Vitamine D: vitamine D suppletie verhoogt de opname van de calcium uit de voeding, waardoor er meer calcium beschikbaar komt in het lichaam. Hiermee kan het de werking van calcium-antagonisten tegengaan. Deze interactie is theoretisch en in de praktijk zijn er vooralsnog maar weinig bewijzen voor gevonden.
Bij iemand met een gemiddeld dag-nachtritme worden de bloedplaatjes heel vroeg in de ochtend, tijdens de slaap, al actief. Wanneer je dan bij het ontbijt om negen uur je aspirine inneemt ben je te laat om de dagelijkse piek in bloedvaatjesactiviteit – en dus de kans op bloedpropjes – te verlagen.
Risicofactoren voor het krijgen van een hersenbloeding zijn: hoge bloeddruk. als complicatie bij het gebruik van bloedverdunners (zoals sintrom) overmatig alcoholgebruik.
Persantin (Dipyridamol): Dit is een bloedverdunner die in combinatie met Ascal wordt gegeven. Bijwerkingen kunnen zijn: hoofdpijn, duizeligheid, diaree, lage bloeddruk en spierpijn.
Het is daarom raadzaam om extra magnesium en de medicatie niet gelijktijdig te nemen. Hoewel dit met name geldt voor orale suppletie van magnesium, is het ook bij transdermale opname van magnesium (via de huid) verstandig enige tijd - minimaal 1 tot 2 uur is een goed en veilig advies.
Sommige geneesmiddelen hebben als bijwerking dat je het eerder koud hebt. Bètablokkers bijvoorbeeld: die reguleren de hartslag en dat kan ertoe leiden dat je last krijgt van koude handen en voeten. Meld zoiets altijd bij de dokter, misschien zijn er andere medicijnen of doseringen die deze bijwerking tegengaan.
Uit grote studies naar de effectiviteit van antistollingsmiddelen voor behandeling van trombose is gebleken dat “maar” 2-3% van patiënten opnieuw trombose krijgt tijdens de eerste 3-6 maanden van de behandeling. Omgekeerd werkt het dus bij 97-98% van patiënten wel goed.
Groene thee kan interageren met bloedverdunnende medicatie en ze net meer (bij aspirine) of minder (bij warfarine) (6) effectief maken.
Trombocytenaggregatieremmers, ook wel plaatjesremmers. Dit worden in de volksmond ook wel de 'lichte' bloedverdunners genoemd. Deze tabletten zorgen ervoor dat de bloedplaatjes, die een rol hebben in de stolling van het bloed, minder snel samenkleven.
De werkzame stof in aspirine is acetylsalicylzuur. Deze stof werkt pijnstillend, koortsverlagend en ontstekingsremmend. Daarnaast zorgt aspirine ervoor dat bloed minder makkelijk samenklontert. Acetylsalicylzuur wordt gebruikt als pijnstiller en bloedverdunner.
Risico van alcohol en bloedverdunners combineren
Omdat beide middelen je bloed verdunnen is de kans op ernstige inwendige en uitwendige bloedingen groter. Daarnaast kan overmatig alcoholgebruik de hoeveelheid bloedplaatjes in je bloed sterk verminderen.
Overmatig gebruik kan problemen geven met je maag en/of darmen. Als je te veel neemt kan gember hartkloppingen en uitdrogingsverschijnselen veroorzaken en bij een te hoge dosis kun je zelfs slaperig, duizelig of verward raken. Aangeraden wordt op per dag niet meer dan 4 gram gember tot je te nemen.
Amerikaanse Ginseng (Panax quinquefolius) en Rode Salie (Salvia miltiorrhiza) hebben effect op de bloedstolling waardoor bloedingen kunnen optreden in combinatie met bloedverdunners. Geelwortel (curcuma longa) heeft een versterkende werking op medicijnen die tegen darmklachten worden gegeven, zoals sulfasalazine.
De 3 meest voorkomende signalen van een TIA zijn een scheve mond, verwarde spraak en een verlamde arm. De signalen van een TIA, herseninfarct en hersenbloeding zijn gelijk. Je weet dus niet waardoor de uitval komt. Bel daarom altijd direct 112!
Waarschuwingstekens voor een beroerte
Plotse gevoelsstoornissen in gelaat, arm of been. Plotse last om te spreken of om mensen te verstaan. Plotse blindheid of een wazig zicht uit een of beide ogen. Plotse duizeligheid of evenwichtsstoornissen.
Bloedverdunners zorgen ervoor dat je bloed minder snel stolt. Waar moet je op letten als je bloedverdunners gebruikt? Alle bloedverdunners remmen de bloedstolling, je hebt dan een grotere kans op blauwe plekken en bloedingen. Je moet dus oppassen als je je stoot of valt, zeker bij hoofdletsel.