De algemene vuistregel is dat eten dat je meeneemt in het vliegtuig vast of smeerbaar moet zijn. Vloeibare voedingsmiddelen zoals pindakaas, chocopasta, sauzen, soep en yoghurt vallen onder de vloeistoffenregeling.
Een aantal zaken die je echt niet mag vergeten zijn: aspirines, diarreeremmers, norit, een insectenbeet pomp, pleisters en verband, een pincet, schaartje, anti muggenspray, en een thermometer. Denk natuurlijk ook aan je persoonlijke verzorging.
U mag voor maximaal € 430 aan spullen van buiten de EU invoeren. Over alles wat daarboven komt, betaalt u belasting. Als u met de auto naar de EU reist, is het maximale bedrag € 300 per persoon.
U mag gerust een stuk kaas meenemen. Of wat van die lekkere ham.
In principe mag je bijna alles meenemen in je ruimbagage, tenzij het op de lijst van verboden voorwerpen staat. Hierbij kun je denken aan drugs, chemische stoffen en (onderdelen van) wapens, maar ook speelgoed wapens. Ook ontvlambare en gevaarlijke vloeistoffen kun je beter thuislaten.
Denk aan tonijn in blik, fruit in blik, knakworsten, kikkererwten, soep.Wortels, paprika, komkommer blijven lang goed buiten de koelkast.
Het mag! Maar opgelet: je mag niet alle etenswaren meenemen. Voor de meeste vliegmaatschappijen geldt de regel dat alles wat kneedbaar is (choco, pindakaas, zachte kaas …), niet meegenomen mag worden. Een boterhammetje met kaas, snoep of fruit mag je wel gewoon meenemen op het vliegtuig.
Wat voor eten mag je meenemen in het vliegtuig? In je ruimbagage mag je alles meenemen: van vloeibaar tot vast voedsel. Het is echter niet toegestaan om vloeibare of gelachtige voedingsmiddelen in je handbagage mee te nemen.
Nederland is dit jaar naar verwachting het populairste vakantieland (47%), gevolgd door Duitsland (33%), Frankrijk (24%), Spanje (22%) en België (20%). Buiten Europa zijn de Verenigde Staten, Thailand, Indonesië, Marokko, Egypte, Brazilië en Suriname in trek.
De top tien landen waar Nederlanders graag naar op vakantie gaan zijn op volgorde van aantal vakanties: Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië, België, Griekenland, het Verenigd Koninkrijk, Oostenrijk, Portugal en Kroatië. Turkije stond in 2019 nog in de top tien, maar is in 2022 erbuiten gevallen.
Frankrijk heeft Duitsland (met 1,6 miljoen zomervakanties) ingehaald als meest bezochte zomervakantieland. In de zomer van 2019 -het jaar voor corona- trok Duitsland met 1,8 miljoen nog de meeste Nederlandse vakantiegangers.
Voor de meeste soorten voedsel gelden geen beperkingen, behalve voor vloeibare of gelachtige producten. Voor vloeistoffen geldt: maximaal 100 ml per verpakking, verpakt in een transparante, hersluitbare plastic zak. Voor droge snacks zoals chips of gedroogd fruit bestaan geen hoeveelheidsbeperkingen.
Denk aan een reisapotheek met onder meer paracetamol, diarreeremmers, EHBO-artikelen en een insectenwerend middel. Stop alle medicijnen in de handbagage in plaats van in de ruimbagage. "In het ruim vriest het, waardoor de werkzaamheid verloren kan gaan.
U mag 1 liter aan vloeistoffen en gels meenemen in verpakkingen van elk 100 milliliter. Kleinere of aangebroken verpakkingen mogen uiteraard ook. De verpakte vloeistoffen en gels moeten zitten in een doorzichtig en hersluitbaar plastic zakje.
Verse groenten, vruchten, fruit en bloemen mag u meenemen als u er een fytosanitair certificaat voor heeft. Bovendien mag u de volgende producten wél meenemen in uw bagage zonder fytosanitair certificaat: Verse vruchten van banaan, kokosnoot, dadel, ananas en doerian.
Nee, u mag geen groenten, fruit, bloemen of planten meenemen.
Is het water in Frankrijk goed drinkbaar? Leidingwater in Frankrijk is veilig om te drinken. Ook al is de kwaliteit van het leidingwater tegenwoordig goed, er wordt toch nog heel veel water uit flessen gedronken. Sommige reisgidsen raden flessenwater aan omdat het Franse leidingwater veel chloor bevat.
Hier wat voorbeelden: Koffiemelk, drop, pindakaas en hagelslag zijn in Frankrijk niet of nauwelijks verkrijgbaar. Sommige grote supermarches hebben een apart hoekje met Nederlandse of Engelse lekkernijen. Frankrijk kent weinig drogisterijen, wel heeft ieder dorp een of meerdere apotheken, èn kappers.