Wandelen is de beste manier om je fysiek voor te bereiden voor je dag- en trektochten. Om optimaal fysiek voorbereid te zijn voor je reis, is het dan ook aangeraden om op tijd te starten met wandeltrainingen. Ondanks dat een wandeltraining nooit kwaad kan, zal het de laatste weken voor je reis van groter belang worden.
Trekking is een langere en uitdagendere optie van hiking. Het verschil zit hem in het aantal dagen dat je wandelend. Trekking is dus een meerdaagse hike! Dit betekend dat je hier voor goed voorbereid moet zijn, de tent mee moet en voldoende eten en drinken voor meerdere dagen.
Daardoor hoef je weinig paar reserve sokken mee te nemen. Bij een hike van een week bijvoorbeeld, kun je kiezen voor één paar sokken aan, en één paar sokken in je rugzak. Als je langer op pad gaat, kun je een extra paar meenemen. Maar eigenlijk ligt het voor langere tochten meer voor de hand om onderweg te gaan wassen.
Een prestatie! Ongetraind 40 kilometer lopen is te doen. Wilt u echter tot de laatste kilometers ook kunnen genieten van de mensen om u heen en de mooie dorpen en ook de volgende dag nog vrolijk zijn adviseer ik u zich goed voor te bereiden.
Voor de tocht:
Eet twee dagen voor de tocht en de dag van de dodentocht hoofdzakelijk koolhydraatrijke voeding. Eet je laatste koolhydraatrijke maaltijd ongeveer drie uur voor de start. Kies in de eerste plaats voor volkorenproducten.
Hoeveel drinken tijdens een wandeling. De vuistregel voor drinken tijdens wandelingen luidt: 1 liter water per 2 uur wandelen per persoon. Dat is veel.. Onze eigen ervaring is iets minder indrukwekkend. Wij adviseren en gebruiken 1,5 liter water per persoon voor een wandeling van 5 uur.
Voor dunne wandelsokken is katoen een goed materiaal. Dunne sokken hebben vaak extra verdikte delen om schokken op te vangen. Worden aanbevolen bij zwaardere wandelschoenen (categorie B, C en D) en bij wandelschoenen die minder goed vocht afvoeren. Voor dikke wandelsokken is wol (of Merinowol) een goed materiaal.
4 : Voeten warm houden
Dunne sokken voldoen bij warmer weer, de tussenmaat is een prima allrounder en ideaal voor intensief wandelen terwijl de dikke sok alleen geschikt is voor lange afstanden in koud weer (en voor lang stilstaan, bijvoorbeeld op ijs).
Til je stok niet te ver omhoog, maar beweeg 'm net iets boven de grond. Zet de stok schuin, ongeveer op 45 graden, voor je neer en laat je polsen het zware werk verrichten. Leun bij het naar voren komen goed op de stok, zodat je je benen en gewrichten ontlast.
Dit zijn echte 'hiking' schoenen. Ze zijn gemaakt voor stevige wandelingen. Het zijn vaak hoge schoenen met goede ondersteuning van je enkel. De constructie is steviger dan die van A-schoenen en dat merkt je vooral aan de stevigere zool.
Na het wandelen
Probeer daarom direct na een wandeling je voeten te wassen en eventueel tape te verwijderen. Je benen even omhoog leggen stimuleert de afvoer. Door het rollen van de voet over een massagebal stimuleer je de bloedsomloop onder de voet en herstel je sneller na een zware inspanning.
Hiking is zwaar en je moet best stevig afzien. Maar het is zo de moeite waard! Juist het een zijn met de natuur en de elementen, de zwaartekracht, de wind en soms ook de regen. Even afzien en je grenzen verleggen; niet alleen fysiek, maar ook psychisch (je kan meer dan je denkt!).
Wandel kortere afstanden en minder vaak. Op deze manier zorg je ervoor dat je lichaam goed uitgerust is en je met volle motivatie aan de start staat. Drink tijdens het wandelen regelmatig hoeveelheden van circa 150 a 200 ml en zorg ervoor dat dit niet alleen water is.