In de meest gevallen staat in de cao dat u voor het overlijden van een bloed- of aanverwant in de eerste graad vier dagen verlof krijgt (vanaf het moment van overlijden tot aan de uitvaart). De 'eerste graad' wil zeggen dat het om het overlijden van een vader, moeder of kind gaat.
Voor aan- en bloedverwanten in de 3e en 4e graad geldt één dag, de dag van de uitvaart. Zodra een cao niet van toepassing is op jouw organisatie of dat er binnen de cao niet specifiek wordt geschreven omtrent overlijden verlof dan kan een medewerker het korte verzuimverlof raadplegen.
Twee dagen omstandigheidsverlof bij het overlijden van:
Let wel, de naaste moet inwonen bij de medewerker om recht te kunnen hebben op klein verlet. een broer, zus, schoonzus, schoonbroer. een grootvader, grootmoeder, kleinkind. een overgrootvader, overgrootmoeder, achterkleinkind.
Verlof bij overlijden familielid
Als een direct familielid overlijdt, heeft u recht op calamiteitenverlof. Dit verlof is om meteen de nodige zaken te regelen. Het calamiteitenverlof kan overgaan in bijzonder verlof.
Je krijgt 3 dagen verlof bij het overlijden van je echtgenoot of echtgenote, van jouw kind of van het kind van jouw echtgeno(o)t(e), van je vader, moeder, schoonvader, stiefvader, schoonmoeder of stiefmoeder.
een direct familielid overlijdt. Het familielid is een bloedverwant van u, uw echtgenoot of uw geregistreerd partner in de rechte lijn of in de tweede graad van de zijlijn; u kunt alleen onder werktijd stemmen; u moet naar de dokter en dit kan alleen onder werktijd.
Er is niks mis met het woord 'gecondoleerd', maar doordat het zo vaak wordt gebruikt, heeft het een beetje aan betekenis verloren. Probeer het eens in je eigen woorden te zeggen, bijvoorbeeld: ik vind het zo erg voor je, wat moet het zwaar zijn of ik wil je graag alle kracht van de wereld wensen.
Wettelijk verlof
ouderschapsverlof;adoptieverlof of pleegzorgverlof;zorgverlof (kortdurend en langdurend);calamiteitenverlof en kort verzuimverlof.
Vraag je rouwverlof aan bij je socialeverzekeringsfonds, dat een aanvraagformulier ter beschikking stelt. Je kan je aanvraag ter plaatse afgeven of versturen, ofwel via aangetekende brief ofwel via beveiligde elektronische weg (indien beschikbaar).
Tweede graad: Broers en zussen, kleinkinderen en grootouders van de partner. Derde graad: Ooms en tantes, neven en nichten (kinderen van broers of zussen), overgrootouders en achterkleinkinderen van de partner.
Hoeveel dagen klein verlet krijg ik? Voor een huwelijk van een kind van de werknemer of van zijn echtgeno(o)t(e), van een broer, zuster, schoonbroer, schoonzuster, van de vader, moeder, schoonvader, schoonmoeder, van een kleinkind van de werknemer krijg je enkel de dag van het huwelijk.
Dit zijn de regels in veel cao's: Eigen huwelijksjubileum (25 of 40 jaar): één vrije dag. Huwelijksjubileum ouders, schoonouders of pleegouders (25, 40, 50, 60 jaar): één vrije dag. Dienstjubileum: één tot drie dagen vrij, afhankelijk van hoe lang de werknemer in dienst is.
1ste graad: vader / moeder, zoon / dochter, ten volle adoptant / ten volle geadopteerde. 2de graad: grootvader / grootmoeder, kleinzoon / kleindochter, broer / zus. 3de graad: overgrootvader / overgrootmoeder, achterkleinzoon / achterkleindochter, oom / tante, neef / nicht.
Vanaf 10 november 2022 kan je ook kort zorgverlof opnemen. Dat is een vorm van familiaal verlof die je niet geweigerd kan worden. Het gaat om 5 dagen per kalenderjaar die je kan opnemen voor de persoonlijke zorg of steun aan een naaste die om een ernstige medische reden zorg of steun nodig heeft.
Heeft een werknemer het recht om onder werktijd naar een medische afspraak te gaan? "Onder werktijd een bezoek brengen aan een tandarts, dokter of fysiotherapeut is geen wettelijk vastgelegd recht. Officieel moet je er vakantie-uren voor opnemen."
Het rouwverlof in detail
Tijdens deze periode van 10 dagen klein verlet wegens overlijden, wordt het loon door de werkgever betaald. De eerste 3 dagen rouwverlof moeten door de werknemer worden opgenomen in de periode die begint vanaf de dag van overlijden en eindigt op de dag van de begrafenis.
De overledene kan daarnaast de broer of zus van jou of je partner zijn. Dat heet ook wel de tweede graad van de zijlijn. Bij bijvoorbeeld het overlijden van een oom, tante, neef of nicht kun je dit verlof niet opnemen. Uiteraard kun je dan wel een vrije dag opnemen voor de begrafenis, maar dit kost je vakantie-uren.
Bij het overlijden van bloed- en aanverwanten in de 2e graad (zoals grootouder, broer, zus of kleinkind) heeft een medewerker in veel gevallen recht op twee dagen verlof (dag van overlijden en dag van begrafenis of crematie).
Begrafenissen zijn in principe openbaar toegankelijk. Het is altijd raadzaam om contact op te nemen met een van de nabestaanden, al dan niet via de uitvaartverzorger als je geen uitnodiging hebt ontvangen én je wel graag aanwezig wilt zijn.
Op het moment dat er echt geen geld is voor een uitvaart zal de overledene altijd wel een uitvaart krijgen. De gemeente waar de overledene woonachtig was regelt en betaald dit dan. Het zal echt een “basis” uitvaart zijn. Men probeert wel alsnog rekening te houden met de wens van de overledene.
De werknemer krijgt net als vorig jaar ook in 2022 op jaarbasis één extra vrije dag op 1 mei of de verjaardag. De werknemer bepaalt op welke dag hij vrij wil hebben. Deze keuze kan niet afgewezen worden, tenzij er aantoonbaar bedrijfseconomische omstandigheden zijn die het opnemen van de vrije dag onmogelijk maken.