Vetlaag verwijderen
Als het toch zover is, moet je de vetlaag van de vloer verwijderen. “Dit kan het beste met een zogenaamde Intensiefreiniger", adviseert Coorevits. "Deze lost de vetten op en geeft de vloer zijn originele kleur terug. Toepassen met lauw of warm water.
Heb je een erg vette vloer? Bijvoorbeeld omdat-ie in de keuken ligt? Doe dan een klein scheutje ammonia in het water om de vloer te ontvetten. Het is wel aan te raden om wat harder te wrijven/dweilen om het laminaat goed te ontvetten.
Het beste is om vloertegels te reinigen met een vlakmopsysteem met microvezel. Maak de microvezeldoek of –mop een beetje vochtig met water en bevestig deze onder de vlakmopplaat. Maak de doek of mop niet te nat; het gebruik van te veel water vermindert de werking van de microvezels.
Gebruik lauw water met een paar druppeltjes Dreft, of een scheutje natuurazijn. Eens per maand mag je ook een klein beetje ammoniak aan t water toevoegen. En het allerbeste is om je vloer te dweilen met de voegen/naden mee.
“Wanneer het water warm is verdampt het sneller en blijven zeepresten van het schoonmaakmiddel achter op de vloer. Deze resten zorgen ervoor dat er strepen komen en de vloer gaat plakken. Beter is het om koud water te gebruiken met daarin een klein beetje reiniger.”
De tegels in de WC en badkamer maak je schoon met een ontkalker en indien de tegels vettig zijn eerst met een ontvetter. Er zijn producten op de markt die zowel ontvetten als ontkalken. Als je de tegels geregeld schoonmaakt kun je ook schoonmaakazijn gebruiken.
Tegels ontvetten. Keramische tegels kan je ontvetten met ammoniak, soda, en (schoonmaak)azijn. Tegels van natuursteen die kalkhoudend zijn zoals graniet en marmer ontvet je met ammoniak. Gebruik geen afwasmiddel of allesreiniger, deze laten een vette film achter op de tegels.
Vloertegels schoonmaken doe je door eerst op te ruimen en te stofzuigen. Vervolgens dweil je de vloertegels met een sopje van warm water, een dopje allesreiniger en een scheutje bleek. Droog de vloertegels na met een droge dweil of laat deze aan de lucht drogen.
Azijn wordt vaak gebruikt om laminaat schoon te maken. Onze ervaring is echter dat bij gebruik van schoonmaakazijn of witte azijn er toch nog vaak strepen op de laminaatvloer zichtbaar blijven. In dat opzicht is laminaat vaak niet streeploos schoon. Azijn is daarnaast natuurlijk geen schoonmaakmiddel in onze ogen.
De beste manier om uw laminaat te reinigen:
Neem lauw warm water met een scheutje schoonmaak azijn. De dweil goed uitwringen en tot slot na het dweilen even nadrogen. Voila, uw vloer is weer zo goed als nieuw.
Als je de laminaatvloer lekker hebt schoongemaakt wil je natuurlijk geen strepen zien op je vloer zodra alles is opgedroogd. Meest simpele manier om streep loos het laminaat schoon te maken is een emmer met lauw water met een scheutje schoonmaakazijn. Met een licht vochtige doek geef je de vloer een flinke beurt.
Ik zou er niet mee dweilen maar het er even opspuiten, kort intrekken en dan eerst met droge doek of vochtige vaatdoek weghalen want het schuimt anders enorm als je er met natte dweil over gaat. Verder gebruik ik het voor allerlei hardnekkige vlekken, ook op kleding (vetvlekken, bloed, pen, noem maar op).
Vloer dweilen
Voeg ongeveer twee eetlepels afwasmiddel toe en jouw vloer gaat weer glimmen. Maar dit sopje is ook goed voor het dweilen van een vinyl of linoleum. Heb je een houten vloer? Dan kan je dit sopje beter niet gebruiken.
Groene zeep is verder een prima schoonmaakmiddel, maar niet voor uw vloer! Wilt u het toch gebruiken? Gebruik dan nooit teveel groene zeep want dan beschadigd u uw toplaag! Dweil uw houten vloer na met een licht vochtige doek.
Schoonmaakazijn bevat 8 % azijnzuur en verwijdert vet als de beste. Bovendien is het erg goedkoop en veel milieuvriendelijker dan allesreinigers. Gebruik azijn bijvoorbeeld om de tegels achter het fornuis schoon te maken. Voeg een scheut toe aan lauwwarm water en veeg met dit middel het vet eraf.
Azijn is niet slecht voor tegelvoegen. Sterker nog, het is een van de meest effectieve middelen tegen kalkresten. Maar pas met azijn wel op bij gekitte voegen, want kit kan wel aangetast worden.
Vroeger werden vloeren geschrobd één maal per week. Maar ben je toch een fan van snel dweilen, doe het dan alleen met lauw water. Eens per week kun je een sopje maken, doe er dan een scheutje HG krachtreiniger in, of gebruik een vloerreiniger zonder zepen. Je zult zo genieten van je mooie zwarte keramische vloer.
Gemiddeld moet je twee keer per week dweilen om het huis lekker schoon te houden. Zelfs als je alleen woont en de boel niet zo vies maakt, is een gemiddelde van twee keer aan te raden. De vloer komt zonder dat je het ziet vol te liggen met stof, roetdeeltjes en andere viezigheid die je mee naar binnen neemt.
Een sopje met soda maakt wel schoon en ontvet en een scheut schoonmaakazijn ontkalkt het oppervlak." Bovendien zijn de middeltjes uit grootmoeders tijd volgens Groothuis ook een stuk goedkoper en milieuvriendelijker dan de kant-en-klare producten die in de winkel te koop zijn.
Gebruik een sopje van allesreiniger of sanitairreiniger. Doe de spons/dweil (op steel) in het sopje en wring hem goed uit. Sla de vochtige dweil om de trekker/luiwagen indien u werkt met losse dweil en trekker/luiwagen.
De vloer kan ''schoon'' ogen, ''schoon'' aanvoelen en zelfs ''schoon'' ruiken door het reinigingsmiddel parfum, maar dat betekent niet dat de vloer ook echt schoon is. Dweilen zorgt er namelijk voor dat het vuil vaker dan niet wordt rondverspreid en uitgesmeerd i.p.v. te worden verwijderd.