Kippen zijn prima afvalverwerkers die keukenafval en tafelrestjes mogen eten. Maar geef je gevleugelde vrienden nooit bedorven of beschimmeld voedsel en ook geen voeding die hun gezondheid schaadt of zelfs giftig is voor kippen. Een groot deel van ons eten is te gekruid, te zout en te vet voor kippen.
Tot ongeveer 6 weken geef je ze start- of opgroeimeel en korrels, daarna wat gemengd graan voor oudere kuikens. Na ongeveer 14 weken schakel je geleidelijk over op gewoon kippenvoer voor volwassen kippen.
Groenten en kruiden en bessen, fijngemaakt en onder het voer gemengd maakt dat de kuikens het voer veel interessanter vinden. Ze vinden het lekkerder en ze eten meer en regelmatiger. Ze zijn ook veel meer bezig met hun eten en ze laten elkaar meer gerust.
Dit mag je de kippen voeren
Onze kippen eten vrijwel alles, het is dus prima als jullie overgebleven etensresten aan de kippen geven. Keukenafval, zoals resten gekookte pasta of rijst, groente- en fruitafval vinden ze erg lekker. Brood mag ook, maar niet te veel.
Chocolade en snoepgoed zijn uit den boze, maar ook kaas, avocado, kiwi's, bananen en citrusvruchten zijn ongezond voor je kippen. Tenslotte zijn ook look-achtigen (zoals prei, ui en knoflook) niet goed voor de gezondheid van je kippen.
Welke groenten mag je je kippen niet als voer geven? Avocado, rauwe of groene aardappelen, rauwe uien, onrijpe tomaten, droge of rauwe bonen en citrusvruchten.
Met iets lekkers zoals meelwormen, vlokreeftjes of andere kippensnacks gaat dit extra goed. Vaak eten ze dit binnen drie keer al uit je hand. Zo wennen ze snel aan jou en kunnen ze erg tam worden. De ideale kippensnack voor kuikens zijn vlokreeftjes, pas na 2-3 weken zijn ze groot genoeg om de andere snacks te eten.
Zout voedsel - Kippen kunnen een zoutvergiftiging krijgen omdat ze van nature niet veel zout binnenkrijgen. Beschimmeld voedsel - Voor uw kippen nooit beschimmeld voedsel. Dit kan ze ziek maken en zelfs de dood tot gevolg hebben.
Gaan de kuikens onder de plaat en piepen ze heel hard, dan staat hij te hoog. Gaan ze er niet onder dat staat hij te laag. Controleer de warmteplaat tijdens het broedproces of deze warm wordt aan de onderkant, door de stekker in het stopcontact te doen, en na 2 uur even te voelen of hij warm (+/_38 graden) aanvoelt.
Kippen lusten wél broodrestjes (en vooral ook veel andere restjes), maar ook hier: met mate. Een beetje hard of droog is geen probleem voor de kippen, maar beschimmeld brood is altijd voor de vuilnisbak.
Voor leggende kippen (en andere leggend pluimvee) moet constant een calciumbron beschikbaar zijn. Volledig (of compleet) legmeel bevat in principe voldoende calcium maar zeker wanneer er andere voedermiddelen worden gegeven is het belangrijk aan te vullen. Een goede aanvulling is schelpengrit.
Kippen kunnen dus veel eten, maar je kunt ze zeker niet gebruiken als levende afvalbak. Geef niet aan dieren wat je zelf ook niet meer zou eten. Dus je verlepte broccoli, beschimmelde brood en uit elkaar vallende plakje leverworst hoef je je kippen echt niet te geven.
Gebruik geen witte warmtelampen, omdat deze kuikens 's nachts wakker kunnen houden. Dit maakt ze prikkelbaar, waardoor ze elkaar gaan pikken. Ook standaard gloeilampen zijn ongeschikt. Maar ook de juiste verwarming of lamp moeten op de juiste plaats en hoogte worden gehangen.
Venting werkt het best bij kuikentjes van een dag oud. Bij deze methode druk je zachtjes op de onderbuik van een kuiken, zodat het zich ontlast. Als je dan de uitwerpselen verwijdert, kun je de inwendige delen van de cloaca goed bekijken. Bij een haantje merk je dan een klein bolletje op.
Pas vanaf een leeftijd van twee weken mogen de kuikentjes even buiten lopen. En liefst pas als het warmer is dan 20 °C.
Gezonde kippen voelen zich gelukkig en zijn daardoor constant bezig in de kippenren.Ze scharrelen erop los en kakelen tegen elkaar. Het is hun instinct om constant in de weer te zijn. Dat gaat over zowel springen en pikken als rustig op hun eieren broeden.
Kippen eten zo'n beetje alles wat u ze geeft (binnen het redelijke natuurlijk). Ze zijn dol op pasta, groene groente, granen, rozijnen, banaan… de lijst kan eindeloos doorgaan.
Lekkere trek stil je met tussendoortjes zoals vlokreeftjes, meelwormen, calumwormen of een van de overheerlijke Kippenhuis mixen. Beide verkrijgbaar in grote en kleine verpakkingen. Kippen zijn er dol op! Bovendien is het een gezonde aanvulling op basis kippenvoer.
Vind je een eendenkuiken of heb je kuikens die je met spoed moet warmhouden, dan kun je tijdelijk elke warmtebron, dat een niet te hoge en zoveel mogelijke constante temperatuur heeft, gebruiken. Een goed voorbeeld is een kruik. Doe hier geen kokend water in maar kies voor een temperatuur van 40-50 graden Celsius.
Belangrijk is dat de kuikens er niet uit kunnen en dat ze uit de tocht zitten. Een knaagdierenkooi of een hoge plastic bak is erg geschikt als verblijf. Kuikens moeten totdat ze 10 weken oud zijn onder de warmtelamp of kunstmoeder.
Kuikens uit laten broeden door broedmachine
Eieren dienen (als ze al uitgebroed dienen te worden) op natuurlijke wijze door een kloek te worden uitgebroed en de uitgekomen kuikens dienen minimaal 8 tot 10 weken door haar te worden opgevoed.
Het keukenafval dat je beter niet aan je kippen geeft: avocado. schillen van citrusvruchten, kiwi, bananen. ui en uienschillen.
Kippen drinken vrij veel, tot wel 250 ml per dag, en moeten altijd water ter beschikking hebben. Een dag zonder water kan ervoor zorgen dat de kip een tijd stopt met leggen. Ververs het water in de zomer dagelijks en plaats het in de schaduw om algengroei te voorkomen.
Kippen lusten heel graag sla, spinazie, loof van rode bietjes, warmoes, zurkel, aardbeien. Ze eten niet van het loof van de wortels, erwtjes, bonen, courgettes, pompoenen, komkommers.