Probeer je kind meteen gerust te stellen dat je liefde niet is verminderd door dit nieuws.Je kunt zelf vragen stellen om meer te weten te komen over hoelang je kind hier al mee zit. Je geeft zo ook aan dat je geïnteresseerd bent in alles wat er door je kind heengaat.
Start met te tonen dat je je kind graag ziet, ook met wat die je net vertelde. Geef jezelf én je kind daarna de tijd om het te laten bezinken en hierover na te denken. Een coming-out kan heel heftig zijn voor zowel ouder als kind, soms is het beter om op een later moment het gesprek verder te zetten.
Zeven op de tien jonge LHBTQIA+'ers geven in het onderzoek aan dat de meeste mensen in hun omgeving weten van hun seksuele oriëntatie of genderidentiteit. Bij drie op de tien weet bijna óf helemaal niemand het. Van de jongeren die het hebben verteld, vond meer dan de helft (53 procent) het moeilijk om dat te doen.
Zorg ervoor dat je altijd een ondersteuningssysteem van buitenaf hebt; een persoon of groep personen naar wie je toe kunt voor advies en steun. Zorg ervoor dat je ouders weten bij wie je al uit de kast bent gekomen zodat ze het niet per ongeluk aan iemand vertellen van wie je nog niet wilt dat ze het weten.
Toch durft 1 op 5 scholieren niet uit de kast te komen. In 2006 was 53% van de Nederlanders positief over homo- en biseksualiteit, nu is dat gestegen tot 74%. De houding is in alle bevolkingsgroepen positiever, ook in groepen waar men van oudsher negatief over homo- en biseksualiteit denkt.
Iemand die in de kast zit worstelt met zichzelf, is ongelukkig, heeft zijn of haar identiteit of seksualiteit nog niet geaccepteerd en is bang voor de reacties daarop. Uit de kast komen betekent dat iemand eindelijk 'zichzelf' kan zijn, en gaat gepaard met opluchting, zelfacceptatie en een out and proud levenshouding.
Coming Out is het moment dat een queer persoon vrienden, familie, collega's of de hele wereld vertelt over gevoelens en keuzes rondom geaardheid en genderidentiteit. Dit uit de kast komen staat in onze maatschappij centraal in de LHBTIQ-emancipatie: eindelijk in de openbaarheid jezelf kunnen zijn.
Denk na over mensen waar je je tot aangetrokken voelt, of het nu mensen zijn die je persoonlijk kent, beroemdheden of zelfs fictieve personages. Als je merkt dat alle of de meeste mensen tot wie je je je aangetrokken voelt, van een ander geslacht zijn dan jij, dan is de kans groot dat je hetero bent.
Zodra je kind uit de kast komt, is het belangrijk om je eigen primaire reactie zoveel mogelijk secundair te maken. Ben er voor je kind. Stel het gerust als het mogelijk overstuur of verdrietig is, en geef je kind het gevoel dat het alles aan je kan vertellen. Stel vragen en hou hiermee het gesprek gaande.
Jaren 50. In de jaren 50, toen homoseksualiteit in Nederland nog verboden was, kwamen er steeds meer bewegingen voor homorechten. 'Coming out' wat stond voor jezelf presenteren en 'the closet' wat stond voor geheimen openbaren, smolten samen tot één gezegde. Zo is in die tijd het gezegde 'uit de kast komen' ontstaan.
Jongeren die lesbische, homo, bi en/of transgender (LHBT) gevoelens hebben, staan daarnaast voor extra uitdagingen. Negatieve reacties van leeftijdsgenoten, pesten en geweld komen veel voor. Dit maakt LHBT-jongeren kwetsbaar voor onder meer depressie en zelfmoord.
De seksuele geaardheid is de aard van de seksuele aantrekking ervaren door een persoon. De meest gekende geaardheden zijn heteroseksualiteit, homoseksualiteit, biseksualiteit en aseksualiteit. Verwante uitdrukkingen zijn seksuele oriëntatie, seksuele gerichtheid, seksuele voorkeur en seksuele identiteit.
Eerder uit de kast
In 2005 kwamen jongens gemiddeld uit de kast toen ze 17 jaar en 10 maanden oud waren. In 2017 was dat gedaald naar 17 jaar en 2 maanden. Bij meisjes ging die leeftijd in dezelfde periode omlaag van 16 jaar en 3 maanden naar 16 jaar en 1 maand.
Het lijkt erop dat veruit de meeste mensen die hebben gevreeën met beide seksen uiteindelijk kiezen voor een homo-identiteit of een hetero-identiteit. Als je kijkt naar identiteit, is ruim 90% van de mannen en vrouwen hetero, en slechts 2,6% van de vrouwen en zo'n 4% van de mannen bi.
Ofwel, ongeveer 1 op 20 personen is LHB en 1 op de 15 mensen is LHBT. (Kuyper, 2018) • Bij vrouwen ligt het percentage dat lesbisch is tussen de 1,4 en 2,4%, en het percentage biseksuele vrouwen is 3,3%. Bij mannen is dat respectievelijk 2,6 tot 3,2% (homo) en 1,7% (bi) (Van Beusekom en Kuyper, 2018).
Lhbti-leerlingen die 'uit de kast zijn', zijn dat nooit in een keer tegelijk bij iedereen. Lhbti-personen zullen hun leven lang voortdurend keuzes moeten maken bij wie en op welk moment ze bij bepaalde personen of groepen voor hun genderidentiteit of seksuele voorkeur willen uitkomen, of niet.
Probeer mee te leren wat non-binariteit net betekent voor jouw kind en waar je kind zelf informatie vindt. Ook wanneer je kind zichzelf als non-binair identificeert, kan je de adviezen op deze pagina rond 'transgender' gebruiken. Daarnaast kan je ook terecht bij zorgverleners met expertise rond het transgenderthema.
Maak transgender gevoelens bespreekbaar als de persoon er zelf over begint, maar geef ook de ruimte om het er niet over te hebben. Vraag wat iemand van jou verwacht en weet van jezelf wat je wel en niet kunt betekenen. Vermijd stereotypen over mannelijke en vrouwelijke rollen en taken.
Demiseksualiteit houdt in dat een persoon zich enkel seksueel aangetrokken tot iemand kan voelen wanneer hij, zij of hen een diepe emotionele connectie ervaart.
Jouw seksuele voorkeur omschrijft tot wie jij je seksueel (en meestal ook relationeel) aangetrokken voelt. Het kan hierbij gaan om een heteroseksuele, homoseksuele of biseksuele voorkeur. Als je het enkel over je seksuele voorkeur hebt, kan je aseksualiteit ook als seksuele voorkeur beschouwen.
Queer. Queer betekent eigenlijk 'vreemd'; er is niet echt een goede Nederlandse vertaling voor. Het staat voor een open, brede genderidentiteit en/of seksuele identiteit. Vaak noemen mensen zichzelf queer als ze zichzelf niet een vaststaande gender en/of seksuele identiteit toekennen, of die afwijzen.
Panseksueel is een overkoepelende term, die betekent dat je op mensen valt, of het nou mannen, vrouwen, non-binaire, intersekse personen of andere vormen betreft.