Standaard- en universele pluggen Standaardpluggen zijn een ideale keuze wanneer ze op massief bouwmateriaal bevestigd moeten worden. De universele plug is (de naam zegt het al) bruikbaar voor elke muur. In beton en massief steen spreidt hij zich en klemt zich vervolgens vast.
Betonschroeven zijn qua verwerkingstijd de snelste oplossing voor het bevestigen in beton. De montage gebeurt enkel door de schroef in te schroeven – en dat gaat zonder aandraaimoment of verwerkingsgereedschap. Betonschroeven kunnen compleet en in een geheel gedemonteerd worden. Eenvoudig uitdraaien.
Welke schroeven heb je nodig voor beton? Als je wilt gaan boren in beton en goede schroeven in de muur wilt hebben is het van belang dat je hier speciale schroeven en pluggen voor aanschaft. De schroeven moeten namelijk een hoog draagvermogen hebben, waarbij ook een snelle montage een vereiste is.
Betonschroeven worden over het algemeen gebruikt voor het bevestigen van gemiddelde tot zware installaties in beton, massieve baksteen, holle baksteen of stenen ondergronden. Andere benamingen voor betonschroeven zijn betonankers, betonbouten of betonschroef ankers.
Betonnagels zijn gemaakt van hard staal en bevat ribbels.Daardoor hecht de spijker zich in beton. Dus wilt u een spijker in beton of een spijker in de muur bevestigen raden wij deze betonnagels zeker aan.
De messing plug gebruik je voor het monteren van een bout in harde massieve materialen, zoals beton en kalkzandsteen. Het voordeel van deze pluggen? Je hoeft geen diep gat te boren om toch een optimale sterkte te verkrijgen.
Het gat boren in beton
Houd de boormachine in een rechte hoek tegen de muur en boor dan met weinig druk (bij een klopboor) of zonder druk (bij een boorhamer) langzaam een gat in de muur tot de gewenste diepte.
Betonschroeven zijn ideaal voor het verankeren van objecten in beton of in een andere harde steensoort. De Helix beton schroeven zijn makkelijk en snel in gebruik en zeer sterk doordat ze gemaakt zijn van verzinkt staal.
Met een kleine beitel of priem kun je een beetje materiaal rond de afgebroken schroef verwijderen zodat je wat meer ruimte hebt. Vervolgens probeer je nog een keer met een tang de schroef los te draaien. Krijg je hem echt niet los? Dan is de enige optie om de schroef met een metaalboor uit te boren.
Verwerking is mogelijk zonder pluggen in diverse ondergronden zoals baksteen, massieve kalkzandsteen, gipskartonplaten of beton. Conventionele schroeven vereisen een extra plug voor het bevestigen van deze ondergronden, wat geen lange levensduur garandeert bij een breed scala aan temperatuuromstandigheden.
Gasbetonschroeven hebben hun naam te danken aan het feit dat je ze gebruikt voor gasbeton, ook wel bekend als cellenbeton.
Ankerbout. Ankerbouten, ook wel keilbouten genoemd, zijn bij uitstek geschikt voor het monteren van zware belastingen. Een M12 ankerbout kan doorgaans (afhankelijk van het type ondergrond) een belasting van zo'n 200 kilo dragen.
Het belangrijkste voordeel van staalvezels is de mogelijkheid om de dikte van de betonnen plaat te verminderen, zonder daarbij te moeten inboeten op de stevigheid. Staalvezels zijn een uitstekende oplossing bij een uniform belaste betonnen plaat of wand.
Voor het lijmen van grote oppervlakken zoals vlakliggend- of ondertapijt, vinyl of isolatiemateriaal aan beton kun je gebruik maken van contactlijm. Contactlijm is een lijm die op beide oppervlakken wordt aangebracht en die zorgt voor een permanente hechting. Contactlijm is verkrijgbaar als spuitlijm met drukvat.
Vastgeroeste moer met roestoplosser 'inweken'
Roestoplosser (bijv.WD-40) helpt eventuele roest in de schroefdraad op te lossen. Als een schroef of moer zichtbaar verroest is, moet de kruipolie een tijdje inwerken voordat je verder kunt werken.
De lucifertruc voor losse schroeven
Wanneer schroeven in een houtverbinding los komen te zitten, kun je een groter maatje schroef in het bestaande schroefgat draaien. Maar je kunt ook de oude schroef gebruiken. Vul het gat op met één of meer lucifers en wat lijm. Laat drogen en draai de schroef opnieuw in.
Als vuistregel houden wij, bij GYZS, aan dat de schroeflengte 2,5x de dikte van het te schroeven materiaal moet zijn. Om een voorbeeld te geven: om een plank van 20mm vast te schroeven gebruik je het beste een schroef van 50mm lang.
Slagpluggen worden ook wel hamerplug, nagelplug of spijkerplug genoemd. Slapgpluggen worden met de hamer ingeslagen in een voorgeboord gat, wat een grotere stevigheid heeft en geeft. Gebruik de pluggen bijvoorbeeld om houten regels, plinten, wand- en isolatieprofielen te bevestigen.
Hoe kies je de juiste lengte voor een schroef? Dit wordt bepaald aan de dikte van het te bevestigen deel. De formule die je hier voor kunt gebruiken is: minimale lengte van de schroef is 2,5x de dikte van het te bevestigen materiaal. Voorbeeld: plank 20mm x 2,5 = 50mm.
Je kunt met een klopboor boren in beton, maar je dient wel op een aantal zaken te letten. Beton is een zeer hard materiaal en de klopstand op de boormachine is een stuk minder krachtig dan bijvoorbeeld de boorhamer.
Om grote gaten te boren in beton kun je gebruikmaken van een diamantboor. Je hebt hierbij de keuze voor watergekoeld boren of droog boren.
Het allerbelangrijkst voor een goed resultaat is het juiste gereedschap. Beton is afhankelijk van de samenstelling hard en oerdegelijk materiaal en daarom komt u met een gewone boor vaak niet ver. U heeft zowel een boormachine met voldoende kracht als een betonboor van hard genoeg materiaal nodig.