De flesjes met lokale variaties op tabasco, die op elke tafel staan, kunnen daar alsnog voor zorgen. Wees wel voorzichtig met habanero, een hete chilipeper. Populaire gerechten, die je ook zeker tijdens je Mexico rondreis niet kunt overslaan, zijn tortillas en tacos, gevuld met vlees, kip, kaas, bonen en groenten.
Het traditioneel Mexicaans eten bestaat o.a. uit: tortillas, tacos, chilipepers, vers fruit, chocolade, jumiles (kevers) en chapulines (sprinkhanen). Bekende Mexicaanse dranken zijn o.a.: Tequila, Tia Maria, Kahlua, Pina colada, Mezcal en de biermerken Corona en So.
Mexicaanse dranken
In Mexico vindt u overal verse fruitsappen. Daarnaast vindt u in Mexico deze typische dranken: tequila, margarita cocktail, pulque, mezcal, Tia Maria, Corona en Sol.
Maïs en bonen vormen van oudsher het basisvoedsel van de Maya's. Nog steeds horen tortillas, maïspannenkoekjes, bij iedere maaltijd in Mexico. Een traditioneel ontbijt, desayuno, bestaat uit eieren, tortillas, bonen (frijoles) en wat verse kaas of room.
Een ontbijt waar je wel tot 14.00 uur op kan teren, want de meeste Mexicanen lunchen pas rond dat tijdstip. Tot el desayuno fuerte behoren altijd eieren. En die eieren kan je op verschillende manieren eten. Er zitten bij deze eieren naar smaak altijd gebakken bonen en tortilla's (van maïs of van bloem).
Bij een gemiddeld restaurant betaal je voor een burrito of een bord fajitas ongeveer €5. Bij een goedkope lokale taco-tent kosten kleine taco's rond de €1. Ga je uiteten bij een wat duurder restaurant dat hoog scoort op Tripadvisor dan betaal je voor een hoofdgerecht tussen de €10 en €15.
Maïs, tomaten en chilipepers zijn basisingrediënten in bijna elke maaltijd. Ook wordt er vaak met bonen, avocado's en rijst gewerkt. Maïs wordt zowel gebruikt als graan, om bijvoorbeeld taco's en tortilla's te maken, als als volwaardige groente. Koriander en komijn zijn twee belangrijke smaakmakers.
Niet alleen voor ons is het kraanwater in Mexico niet veilig drinkbaar; dit geldt net zo goed voor de lokale bevolking. Om deze reden zijn punten waar je drinkwater kunt tappen dan ook heel vanzelfsprekend. In nagenoeg alle accommodaties in Mexico vind je wel een centraal punt waar een grote plastic fles met tap staat.
Veel mensen dragen nog steeds graag handgeweven kleding, er is geen onderscheid in de textieleigenschappen van verschillende inheemse groepen, maar de meeste vezels zijn van handgesponnen katoen of lokaal geteelde zijde. Vlinders en bloemmotieven zijn in veel regio's gebruikelijk en opvallend.
In Nederland kennen wij taco's als harde schelpen met een heerlijke vulling. Maar de traditionele Mexicaanse taco's zijn tortilla's van maïsdeeg. En waar wij de taco (of tortilla, snap je 'm nog?) vullen met gehakt, eten Mexicanen 'm het liefst met biefstuk, kalkoen of aardappelen.
Schenk bijvoorbeeld een pinot grigio in voor een feestelijke avond. Rode wijnen: smaken goed bij elke soort enchilada. Kies wel voor soepele, fruitige, rode wijnen om de uitgesproken smaak van chilipeper een beetje te blussen. Merlot uit Chili is een top keuze (om in Zuid-Amerikaanse sferen te blijven).
Michelada. Een Michelada is een Mexicaans drankje gemaakt met bier, limoensap, verschillende sausjes (veelal met chili), clamato-sap (tomatensap met sap van schelpdier) en chilipepers. Een vreemde combinatie zo op het eerste oog en de meeste zullen hier een vies gezicht bij trekken.
De "klassieke" Mexicaanse bieren, zoals Corona, bevatten typisch Mexicaanse grondstoffens zoals mais en/of rijst. Mexicaanse bieren bevatten weinig hop. De bieren hebben daardoor een zeer lichte, zachte smaak. De alcoholpercentages liggen veelal rond 4,5% - 5%.
Als je een middenklasse reiziger bent, kost bijvoorbeeld als je 3 weken door de provincie Yucatan reist, je vliegt vanuit Amsterdam naar Cancun, een reis naar Mexico €1650 per persoon (als je reist als een koppel). Voor accommodaties, eten, vervoer en activiteiten besteed je 21 dagen x €50 gemiddeld = €1050.
Zo zijn de restaurants in bijvoorbeeld het toeristische Tulum of Isla Holbox over het algemeen duurder dan in plaatsen als Valladolid en Cancún. In totaal gaven wij aan eten en drinken in Mexico een bedrag van €679 uit. Dit komt neer op een bedrag van €13 per persoon per dag.
Beste reisperiode voor Mexico. Mexico kun je het hele jaar door bezoeken, maar de beste kans op mooi weer heb je in de maanden december tot en met maart. In Mexico heb je verschillende klimaatzones die vooral worden bepaald door de hoogte en het regen- en droogseizoen.
Ongeveer 95 procent van de Mexicanen is christen. Daarvan is 88 procent rooms-katholiek en 7 procent protestant. In de overwegend indiaanse gebieden is het katholicisme vermengd met de oude Maya religie.
Als je iemand aanspreekt, bijvoorbeeld in een winkel of bus, begin dan je gesprek met een groet. Ook als je een restaurant of hotel betreedt, is het beleefd om vriendelijk 'buenos días' of 'buenas tardes' te zeggen. Je begroeting wordt beantwoord met een gelijke begroeting van de tegenpartij.
Na de onafhankelijkheid van Spanje heette Mexico het zelfde als zijn hoofdstad Mexico-Stad. Mexico-Stad zou zijn gesticht als Ténochtitlan. De oorspronkelijke afkomst van het woord "Mexico" is volgens velen afgeleid van de Nahuatl-taal.