Uitgesproken duur zijn: sigaretten, sterke drank, cd's, suiker en zout. Koffie, brood en kaas zijn nagenoeg even duur als in België en Nederland. Thee, kaarsen en pijptabak zijn goedkoper dan in Nederland en België. De prijzen van groente variëren en zijn afhankelijk van het seizoen en de weersomstandigheden.
Een vakantie in Denemarken hoeft niet duurder te zijn dan een gemiddelde vakantie in een ander land. Levensmiddelen in een gemiddelde supermarkt zijn qua prijsniveau ongeveer 5% duurder dan in Nederland. Vaak zijn de prijzen ook sterk afhankelijk van het seizoen en de weersomstandigheden, zoals bij groenten.
Enkele typisch Deense gerechten zijn flæskesteg (varkensvlees met zwoerd), gravad laks (gerookte zalm) en smørrebrød (belegde sneetjes roggebrood). Gerookte paling is één van de Deense delicatessen. De paling wordt ook verwerkt in gerechten zoals de paling-eitaart en gerookte paling in biersaus.
Normaal wordt er geen spek gegeten bij een Deens ontbijt maar eerder kaas, gekookte eitjes en een sneetje “rugbrød” met wat boter. Ook in Denemarken wint de koffie het van de thee. Het is een misverstand dat roggebrood vaak veel vezels bevat. Sommige Denen ontbijten met brood, haring en een Gammel Dansk likeurtje.
De klassieke Deense akvavit is kristalhelder met de smaak van kummel. Het wordt gezien als de nationale drank van Denemarken en is het lekkerst als hij ijskoud wordt gedronken.
Geldzaken in Denemarken
✓Je kunt (bijna) overal pinnen, check je pas bij de bank!
Deense snoepjes en koekjes
bolcher/bolsjer (harde snoepjes in allerlei smaken) van alles met dropsmaak (lakrids), zoals Tyrkisk Pebber of de dropvarianten van Nørregade, maar ook dropijs en voor daarop dropstrooisel en dropsaus, maar ook chocola met drop.
Ontbijt (morgenmad)
De Denen houden van zoetigheid. Dus zoet beleg is erg welkom bij het Deense ontbijt. Ook zie je tijdens dit ontbijt veel zoete broodjes. Naast brood eten de Denen ook vaak zuivel en granen, zoals wij wel yoghurt met Muesli, cornflakes of pap eten als ontbijt.
Zuidoost-Jutland is het historische gebied van Nederland en wordt ook wel gezien als de mooiste en groenste gebieden van heel Denemarken. West-Jutland kent een kust van maar liefst 400 kilometer lang en wordt dan ook voornamelijk bezocht vanwege haar stranden. Noordwest-Jutland staat zelfs bekend als de Deense Rivièra.
In Denemarken worden stopcontacten van type E en K gebruikt. Bekijk de volgende afbeeldingen. Als je in Nederland woont heb je geen reisstekker nodig in Denemarken. Jouw stekkers passen.
Over het algemeen ligt de prijs van bier in Denemarken ongeveer 34% hoger dan in Nederland of België. In een Deens restaurant is de bierprijs voor een flesje of blik bier van 33cl ongeveer 40 Kronen (€ 5,38). In een supermarkt betaal je voor een flesje of blik Deens bier van 33cl ongeveer 15 Kronen (€ 2,02).
Drinkwater. Het kraanwater in Denemarken is schoon om uit te drinken of je groenten en fruit te wassen. Het drinkwater in Denemarken is net zo schoon als in Nederland, dus dat is een fijn gegeven.
Alle artikelen voor persoonlijk gebruik voor je vakantie in Denemarken kun je zonder formaliteiten invoeren, zoals foto- en sportuitrustingen, fietsen, radio's en camera's. Invoer van levensmiddelen voor privégebruik is in het algemeen toegestaan, mits deze afkomstig zijn uit een EU-land.
Mag je in Denemarken wildkamperen en vrij staan? Net als in veel andere Europese landen mag je in Denemarken niet wildkamperen.
Als u naar Denemarken reist, heeft u een geldig paspoort of geldige identiteitskaart (ID-kaart) nodig waarmee u zich kunt identificeren. Voor Denemarken is een ID-kaart voldoende om mee te reizen. Uw paspoort of ID-kaart moet geldig zijn tijdens uw gehele verblijf in Denemarken.
Bekende Denen. De allerberoemdste Deen is Hamlet, de legendarische prins van Denemarken, zoals hij in de tragedie van die naam door William Shakespeare wordt geportretteerd.
Het zijn Deense boterhammen maar niet zomaar een simpele boterham, de Denen maken er een heel feestje van! Smørrebrød betekent letterlijk: sandwich. Traditioneel wordt er gebruik gemaakt van roggebrood maar tegenwoordig gebruiken ze meerdere soorten brood.
Chocolade is het snoep dat het meeste gegeten wordt in de wereld. In Nederland eten we ongeveer vijf kilo chocolade per persoon per jaar. En er zijn nog landen waar dit getal hoger is. Er zijn meerdere redenen waarom chocolade zo populair is.
Drop is het populairste snoepgoed in Nederland. Er is een speciale organisatie die bijhoudt welk snoep het meest verkocht wordt. Kauwgom, winegums, fruitgums, gomballen en andere snoepjes met 'gom' zijn bijna net zo populair.
Omdat in Denemarken niet met de euro wordt betaald kost het geld om te pinnen of een bedrag op te nemen. Als je in een winkel betaalt met je betaalpas rekenen ABN Amro, ING, Knab, Rabobank en Triodos Bank een koersopslag.Dit is een percentage van 0.5% tot 1,2% dat boven op de wisselkoers komt.
Wilt u Deense kronen kopen? Dan bent u bij Geldwisselkantoor aan het juiste adres. Bij Geldwisselkantoor kunt u terecht als u Deense kronen wilt kopen of wilt verkopen. Via onze handige tool ziet u gelijk hoeveel Deense kronen u voor uw euro's krijgt en kan u deze gelijk bestellen.
Je hoeft in Kopenhagen geen fooi te geven. Hoewel de meeste restaurants en bars een fooi bij goede service wel waarderen, is het niet gebruikelijk. Het kraanwater in Denemarken is drinkbaar.