Ook kaas kun je beter niet in de vriezer doen. Als je kaas echt wilt invriezen dan kan dit alleen bij harde kazen zoals parmezaanse kaas, blauwe kaas of cheddar. Voor andere kazen zal de smaak en de structuur er niet beter op worden.
Bewaartip voor dit product
Bewaar de kaas in de koelkast. Bewaar het in een bewaarbakje of de plastic verpakking. Dit voorkomt uitdroging.
Zachte kaas
Het lekkerst is om de kaas binnen zeven dagen op te eten. Als de zachte kaas bestaat uit buffelmelk is de kaas gevoeliger en kun je hem maximaal zeven dagen bewaren. Dit geldt ook voor Franse schimmelkaasjes zoals een Roquefort.”
Zoals gezegd zijn harde kazen geschikter om in te vriezen dan romige. Maar als je een goed doel voor een zachte kaas hebt na het ontdooien, kan je bijvoorbeeld brie of camembert invriezen en daarna smelten. Dan is er niet zoveel aan de hand. Bewaar het echter niet langer dan een paar weken in de vriezer.
Kaas. Ook kaas kun je beter niet in de vriezer doen. Als je kaas echt wilt invriezen dan kan dit alleen bij harde kazen zoals parmezaanse kaas, blauwe kaas of cheddar. Voor andere kazen zal de smaak en de structuur er niet beter op worden.
Om met de deur in huis te vallen: kaas invriezen is niet ideaal. Bij zachte kazen is het een no-go: bij het ontdooien worden deze kaasjes waterig en zijn ze lang niet meer zo smeuïg als voorheen. Harde kazen kun je wel invriezen wanneer je het in plakken snijdt of raspt.
In tegenstelling tot wat gedacht wordt, kan je kaas wel bewaren in de diepvries. Vooral harde kazen zijn daarvoor geschikt, maar het kan wel ten koste gaan van de smaak. De kaas blijft tot acht maanden goed in de diepvriezer. Zachte kazen vries je best niet in.
Parmezaanse kaas kun je ongeveer 8 maanden in de vriezer bewaren. Parmezaanse kaas kun je, mits goed afgedekt, kun je enkele weken in de koelkast bewaren. Wordt een stukje minder mooi, of er ontwikkeld zicht schimmel, dan kun je dit er simpel afsnijden. Stukken zonder schimmel kunnen gegeten worden.
Kazen met een stevige textuur kun je vrijwel altijd goed invriezen. Zachte kaas als roomkaas, smeerkaas en ricotta kun je invriezen maar hebben een beperkte houdbaarheid en kunnen gaan kruimelen.
Uiteindelijk zal kaas, net als alle andere voedingsmiddelen, gaan schimmelen en bederven. Maar u kunt wel voorkomen dat er snel schimmel op uw kaas komt. En dat doet u door uw kazen goed te bewaren. Ongesneden kaas kan wel maanden, buiten de koelkast, worden gewaard.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De kaas is uitgedroogd of beschimmeld of ruikt vreemd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Wanneer blauwe kaas in de koelkast wordt bewaard, kan hij een tijdje goed blijven. Controleer de houdbaarheidsdatum van je kaas–in de meeste gevallen blijft hij nog één tot twee weken na de datum goed. Dat betekent meestal dat hij drie tot vier weken in de koelkast goed blijft.
Bij blauwe kazen (Penicillium roqueforti) zien we schimmels in de holtes binnenin de kaas. Het gaat om een blauwgroene schimmel in een borstelachtige vorm. Bij de kazen zoals Camembert (Penicillium camemberti) groeit de schimmel aan de oppervlakte, wat bepalend is voor het uiterlijk van de korst.
Geopend zijn harde kazen ongeveer 2 weken houdbaar. Half harde zijn in de koelkast 2 maanden houdbaar en geopend 2 weken. Zachte kazen zijn het minst lang houdbaar, in de originele verpakking zijn ze 1 tot 2 weken houdbaar.
De Roquefort staat op eenzame hoogte als het gaat om historie, smaak en kwaliteit. Deze kaas is uit 100% rauwe schapenmelk bereid, met speciale schimmelculturen, Penicillum Roqueforti, gekweekt in ...
Grana Padano mag je overigens wel Parmezaanse kaas noemen, doordat hij in de Italiaanse streek Parma is geproduceerd. Grana Padano voldoet niet aan de standaard eis vanwege de kortere rijpingstijd. Daarom heet deze kaas Grana Padano en geen Parmigiano Reggiano.
Listeria is vooral te vinden in langdurig gekoeld bewaarde producten die zonder verhitting worden gegeten. Risicoproducten zijn rauwmelkse kaas, voorverpakte gerookte vis, voorverpakte vleeswaren en rauwe dierlijke producten.
Tenminste houdbaar tot: kijk, ruik en proef ná datum
Geraspte kaas tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Nee, de schimmel is niet gevaarlijk. De schimmelcultuur die zich vormt op de kaas is niet schadelijk en is een andere schimmelcultuur dan die van groente, fruit of brood, welke overigens wel schadelijk is. De schimmel kan de smaak van de kaas helaas wel beïnvloeden.
Zuivelproducten, zoals room of boter, kan je zonder problemen invriezen. Verpak de producten in handige porties en in luchtdichte zakjes of potjes. Zorg er wel voor dat de boter goed ontdooid is vooraleer ze te gebruiken. Zo voorkom je dat de boter begint te spatten wanneer je ze opwarmt om te bakken.
200 gram salami of 10 plakken ontbijtspek krijg je nu eenmaal niet op in je eentje binnen een termijn van een paar dagen. Maar wat voor pakweg gehakt en kip kan, kan net zo goed voor fijnere vleeswaren. Vries je vleesbeleg in plakjes of kleinere porties in en je moet veel minder weggooien.
Bewaar de kaas het liefst in een koele omgeving zoals een koelkast of koude kelder/berg ruimte. Kaas die te warm wordt bewaard gaat sneller schimmelen dan kaas die op een koele plek wordt bewaard.
In principe kun je alle soorten yoghurt in de vriezer bewaren. Wel is het zo dat hoe vetter de yoghurt is, hoe wateriger deze zal zijn nadat je de yoghurt hebt ontdooid. Je kunt dus stellen dat vetarme yoghurt zijn structuur het best behoudt.
Bewaar kaas in de koelkast in een gesloten verpakking, bij voorkeur in kaaspapier of folie om zweten te voorkomen. Als er schimmel ontstaat, dan kun je deze ruim wegsnijden, minstens 1 centimeter. Dit geldt alleen voor harde kazen, zoals Goudse of Edammer. Invriezen kan, maar geeft kwaliteitsverlies.