Droogtijd siliconenkit
De vuistregel is dat je na 24 uur je douche en bad weer belasten mag.
Factoren die de droogtijd beïnvloeden zijn onder meer het type kit, de te bewerken ondergrond, de dikte van de kitlaag, de omgevingstemperatuur en de relatieve luchtvochtigheid. Gemiddeld duurt het bij de meeste kitsoorten toch wel 4 tot 12 uur voor de eerste 2 millimeter van de kitlaag is uitgehard.
Je kunt de kitrand afstrijken met water en zeep, maar gebruik wel een neutrale zeep want in gewone zeep zit citroenzuur en dat tast je siliconenkit aan.
Siliconenkit is een zeer elastisch materiaal. Het hecht zeer goed op vrijwel alle gladde oppervlakken. De elasticiteit voorkomt scheuren van de voegen door beweging van de ondergrond. Bovendien is het enorm water-, schimmel- en verouderingsbestendig.
Siliconenkit. Deze kit wordt wel eens verward met sanitairkit, maar is meer geschikt voor de drogere ruimtes. De kit is minder elastisch dan sanitairkit. Kijk op de verpakking of de kit overschilderbaar is.
Ontvet het te behandelen oppervlak met ammonia of een ammonia vervanger zoals Universol en laat dit goed drogen.
Stap 2 | Naden glad afstrijken
Gebruik afwasmiddel om de kitnaad glad af te strijken. Afwasmiddel is een ontvetter waar de kit zich niet aanhecht, daardoor kan je de kit makkelijk afstrijken.
Op dat moment zou de kit voldoende gedroogd moeten zijn. Dit is echter alleen het antwoord op de vraag wanneer je kunt douchen na het kitten. De kit is op dit moment nog niet helemaal droog. Je kunt dan ook beter een dag of drie wachten met het aanraken van de kit en zelfs twee weken tot de eerste schoonmaak.
Daarnaast kunnen kitten oplosmiddelen of andere schadelijke stoffen bevatten. In kit kunnen daarnaast irriterende of allergene componenten aanwezig zijn (vooral in meercomponentenkit). Huidcontact vindt plaats bij het nastrijken van de kitvoeg met een natte vinger. Vrijkomende dampen kunnen worden geïnhaleerd.
Deze 24 uur dient ervoor om de lijm goed te laten uitharden. Snel doorwerken is belangrijk, voegmiddel droogt snel. Zorg er dus voor dat u het op tijd van de tegels afhaalt.
Zodra er een vakman gevraagd wordt hoe lang het duurt voordat de kit droog is geven ze vaak het antwoord: 24 uur. Globaal gezien klopt dit en is de kit droog na 24 uur.
Een goed aangebrachte kitvoeg met een hoogwaardige kit kan best 6 jaar of langer mee, maar die levensduur hangt ook af van bijvoorbeeld agressieve schoonmaakproducten. Vakkundig advies aan de klant draagt bij aan uw relatiebeheer.
De naad of kier kitten
Plaats de koker in de kitspuit. Breng in een gelijkmatige beweging de kit ruim en gelijkmatig aan. Houd de kitspuit in een hoek van 45 graden. Werk vanuit een hoek met de schuine kant van de spuitmond naar beneden.
Om goed af te kitten moet u een goede emmer met lauw water hebben. In het lauwe water spuit u een goede dosis Dreft, u weet wel ”afwas middel”. Afwasmiddel is een ontvetter, kit is heel plakkerig en bijna niet te bewerken als er geen ontvetter gebruikt word.
Kit over kit aanbrengen is iets wat met enige regelmaat voorkomt. Dit is echter slechts een tijdelijke oplossing die in een later stadium voor problemen gaat zorgen. Onze kitters adviseren om altijd eerst de oude kitvoegen te verwijderen en deze vervolgens opnieuw aan te brengen.
Op sommige kunststoffen ondergronden, zoals acryl, plexiglas (perspex) en polycarbonaat, kan zuurhoudende kit niet goed hechten. Op dergelijke ondergronden kan je beter een zuurvrije kit gebruiken, want die hechten wel goed op deze materialen.
Adheseal is een sterk verlijmende kit die zelfs als onderwaterkit te gebruiken is. Dit betekent dat u dus zonder het water af te tappen, de reparatie onderwater kunt uitvoeren. Dit bespaart u veel tijd en geld! Belangrijke kanttekening is dat deze vorm van reparatie gezien moet worden als noodreparatie.
Tegels ontvetten. Keramische tegels kan je ontvetten met ammoniak, soda, en (schoonmaak)azijn. Tegels van natuursteen die kalkhoudend zijn zoals graniet en marmer ontvet je met ammoniak. Gebruik geen afwasmiddel of allesreiniger, deze laten een vette film achter op de tegels.
Voor deze klus gebruikt u siliconenkit voor sanitair want die is speciaal ontwikkeld voor toepassingen in de badkamer. Sanitairkit hecht uitstekend in vochtige ruimtes, let dus op dat u echt deze soort kit gebruikt!
Je kunt witte of transparante kit kopen, maar je kunt ook siliconenkit kopen in een kleur die bij de rest van jouw badkamer past. Voor het mooiste eindresultaat kies je altijd een kleur kit die bij het interieur van de ruimte past, ook als dit een andere kleur is dan transparant of wit.
Vooral op plaatsen waar schimmel niet gewenst is, zoals in het toilet of de badkamer, wordt siliconenkit gebruikt. Siliconenkit staat daarom ook wel bekend als sanitairkit. Een andere soort is acrylaatkit. Deze afdichtingskit kunt u zowel buiten als binnen gebruiken.