Zodra de rekening slapend is, zijn banken verplicht om het geld ervan over te dragen aan de overheidsdienst Deposito- en Consignatiekas (DCK) van de FOD Financiën. Zij ontfermen zich dus over de spaartegoeden wanneer een bank de eigenaar niet kan bereiken.
Volgens de wet vervalt het saldo van een slapende rekening - waarvan de rekeninghouder onvindbaar is - na 20 jaar aan de bank. Banken doen geen beroep op de verjaringstermijn. Als de claim kan worden aangetoond, keren ze tegoeden ook na 20 jaar uit.
Als je gedurende vijf jaar geen contact meer hebt gehad met je bank en in die periode ook geen verrichtingen meer uitvoerde via je rekening, dan worden je tegoeden bij die bank als slapend beschouwd.
Navraag doen bij banken
Dan kan je via slapendetegoeden.nl in één keer navraag doen bij de grootste en bekendste Nederlandse banken. Alleen erfgenamen en executeurs kunnen die navraag doen. Voor een navraag bij één specifieke bank, moet je direct contact opnemen met de betreffende bank.
Vandaag kunnen de fiscus en het gerecht in de databank van het Centraal Aanspreekpunt (CAP) alleen zien welke bankrekeningen iemand heeft. Pas als er vermoedens van fraude zijn, kan een bankonderzoek bevolen worden. Daarna kan de bank verplicht worden inzage te geven in het saldo van iemands rekening.
U bepaalt zelf of en waarvoor u precies toestemming geeft. U kunt een bedrijf inzage geven in uw banksaldo en transacties. Of een bedrijf de mogelijkheid geven om rechtstreeks een betaling van uw rekening te starten. Of een bedrijf laten bekijken of uw banksaldo voldoende is voor een bepaalde transactie.
Surf naar de beveiligde site MyMinfin (externe link). Klik bovenaan op “Meld u aan”. Kies uw digitale sleutel om aan te melden en volg de verdere instructies om u te identificeren op het scherm. In de rubriek 'Mijn betalingen en teruggaven” klik op “Mijn slapende tegoeden raadplegen".
Hoe lang blijft een rekening geblokkeerd na overlijden? U heeft het overlijden gemeld en de rekening is geblokkeerd. Dit blijft zo, totdat is vastgesteld wie gebruik mag maken van de rekening. Dat wordt bepaald met de Akte van overlijden en een Verklaring van erfrecht.
De dienst Bankresearch kan gebruikt worden in verschillende situaties: In geval van een overlijden: je kan als notaris, curator (bij een onbeheerde nalatenschap) of advocaat het bankonderzoek aanvragen in naam van de erfgenaam/erfgenamen.
Verjaringstermijn uitbetaling saldo op spaarbankboekje
De verjaringstermijn van twintig jaar vangt vanaf dat moment aan. Als er twintig jaar niets met de rekening is gebeurd, kan de bank zich dus beroepen op verjaring.
Wanneer je een spaarrekening of beleggingsproduct wilt aanvragen op naam van je kleinkind, dan heb je altijd toestemming nodig van een ouder of voogd. Een wettelijk vertegenwoordiger moet akkoord geven voor de spaarrekening of beleggingen.
Als een bank inactief is voor alle transacties, zijn voor die bank geen transacties toegestaan.
De overheid heeft een huisbank. De ING. Dezelfde bank die onlangs zo enorm tekortschoot in het toezicht op witwassen. En ja, ook de bank waar minister Hoekstra van financiën boos op was toen ING het salaris van de topman wilde verhogen.
Tegoed, aaneengeschreven, is een zelfstandig naamwoord met als betekenis 'positief saldo'. U kunt er een lidwoord voor zetten: een tegoed, het tegoed. Het tegoed wordt volgende week op uw rekening gestort.
De notaris legt in een verklaring van erfrecht vast wie de gevol machtigde is. Meld zo snel mogelijk het overlijden bij de bank van de overledene. De bank blokkeert dan de rekeningen die op naam staan van de overledene. Er kan dan niets meer van de rekening worden afgeschreven.
Op het moment dat de bank de tegoeden vrijgeeft, moeten alle erfgenamen in persoon of via volmacht aanwezig zijn. In afwachting van de deblokkering van de tegoeden, kan de bank de nabestaanden het geld voor een aantal kosten ter beschikking stellen.
Bijvoorbeeld: uw bank moet met uw gegevens (uw loonstroken bijvoorbeeld) nagaan of een hypotheek wel past bij uw financiële situatie. Ook gebruiken banken klantdata om fraude- en witwaspraktijken te bestrijden. Banken gebruiken data ook om klanten op nieuwe of aanvullende producten en diensten te wijzen.
Bij de Deposito- en Consignatiekas bestaat onze voornaamste taak erin de verschillende deposito's die ons zijn toevertrouwd te beheren, alvorens ze aan het einde van het proces aan de rechthebbenden terug te betalen.
Objectieve indicatoren
Het gebruik van een creditcard of prepaidcard voor een bedrag van €15.000 of meer. Een transactie voor een bedrag van €10.000 of meer, waarbij contante omwisseling in een andere valuta of van kleine naar grote coupures plaatsvindt.
Voor winkels geldt dat ze maximaal een bedrag van 3.000 euro aan mogen nemen. Stort je meer of betaal je in een winkel met meer dan 3.000 euro contant, dan is de bank en is de winkelier verplicht een melding te doen bij het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties.
Zo kan de fiscus, bij een aantoonbaar vermoeden van fraude, inzage krijgen in het bedrag op een bepaalde rekening. De regeling moet het de fiscus makkelijker maken om de saldi van rekeningen te bekijken bij vermoedens van onder meer fraude en witwassen, en bij het invorderen van fiscale schulden.
Politie kan straks geautomatiseerd saldo- en transactiegegevens opvragen. De politie, het openbaar ministerie, de Belastingdienst en andere opsporingsdiensten kunnen straks geautomatiseerd saldo- en transactiegegevens bij banken opvragen.