Wil je sterke en gezonde nagels? Zorg er dan voor dat je verschillende soorten fruit, groente, noten en zaden opneemt in je dieet/eetpatroon. Eet producten met omega 3 en eet daarnaast voedsel met voldoende eiwitten/proteïne.
Voor sterke nagels heb je calcium nodig. Je nagels voeden kan daarom op twee manieren: door meer melk te drinken of door je nagels te weken in een badje van melk. Zorg wel dat je nagels helemaal nagellak vrij zijn voor een optimaal effect. Een badje van azijn behoort overigens ook tot oma's tips voor sterke nagels.
Hydrateer, hydrateer, hydrateer
Niet alleen moet je je handen en nagels iedere dag goed hydrateren met een fijne, rijke handcrème, ook het drinken van genoeg water is heel belangrijk, dus zo'n twee liter per dag. Hydratatie maakt je nagels sterker, waardoor ze minder snel afbreken en dus beter kunnen groeien.
Veel B-vitamines zijn inderdaad nodig voor de algehele gezondheid van de nagels, met name: vitamine B2, B3, B5 en B8. Wanneer het lichaam voldoende van deze B-vitamines binnenkrijgt, zal het nemen van extra B-vitamines geen effect hebben op de gezondheid van de nagels.
En ze zijn nog lekker ook! Ander fruit dat heel goed is voor je haren en nagels, zijn kiwi's voor hun vitamine C en bananen voor hun vitamine B6.
Oorzaken Dikke of Kromme Nagels
De nagel is krommer en dikker dan u daarvoor gewend was. Ook kan een kromme nagel genetisch bepaald zijn of het gevolg zijn van te krappe schoenen. Dikke nagels ontstaan vaak door een slechtere doorbloeding of een schimmel.
Het hydrateren van je nagels is belangrijk om droge velletjes te voorkomen. Deze velletjes worden gevormd door een te droge huid, dus hydrateer je nagels door je nagelriemen regelmatig in te smeren met vaseline, handcrème, lippenbalsem of kokosolie.
Eet gezond
Dat geldt dus óók voor je lange nagels. Hoe belangrijk een goede nagelverzorging ook is, mooie nagels beginnen bij gezonde voeding. Je nagels groeien natuurlijk vanuit je lichaam. Voor sterkere en sneller groeiende nagels eet je vezels, proteïnen, goede vetten én veel groenten.
Meestal is de oorzaak veroudering. Soms worden ribbels veroorzaakt door een onderliggende aandoening of ziekte. Een vitaminetekort kan ook een rol spelen bij deze nagelafwijking. Als je lichaam te weinig calcium, zink of vitamine A bevat, kan een tekort zichtbaar worden door het verschijnen van ribbels in je nagels.
Een gezonde nagel is lichtroze en een beetje transparant van kleur. Eventueel nog een klein wit maantje (lunula) boven de nagelriem. Nagels van zowel de handen als de voeten hebben goede verzorging nodig. Nagelbijten is niet goed voor de nagels en kan bijvoorbeeld ontstekingen aan de nagelriem (paronychia) veroorzaken.
Afbrokkelende nagels worden best kort geknipt. Handschoenen zijn zinvol wanneer je veel in water zit en nagellak beperk je best. Koop nagellak van goede kwaliteit, die de nagel niet hermetisch afdekt. Goede therapieën zijn niet voorhanden.
Knoflook maakt bacteriën kapot en zodoende beschermt het ook je nagels tegen schimmels en andere toxische stoffen. Snijd een teentje knoflook doormidden en masseer dit over je nagels (klinkt heel stom, maar doe het toch maar). Vergeet ook niet de nagelriemen en de zijkanten van de nagels mee te nemen.
Giet warme melk in een kom en laat je handen vijf minuten weken. Dit versterkt je nagels en maakt je huid lekker zacht. Ga nooit met je handen in te heet water, want je nagels en je huid drogen hiervan uit. Als je broze nagels hebt, gebruik dan geen matte nagellak.
Nagels groeien als nieuw gevormde cellen die de nagelplaat naar voren drukken. Bij iedereen verschilt de snelheid hiervan, maar gemiddeld groeien nagels ongeveer 3mm per maand. Dit betekent dat het ongeveer zes maanden duurt voordat een vingernagel helemaal uitgegroeid is.
Verticale ribbels op de nagel ontstaan voornamelijk bij ouderen en bij het ouder worden. Deze klacht wijst vrijwel nooit op een ernstig gezondheidsprobleem. Vaak gaan deze geribbelde nagels gepaard met een lichte verkleuring van de nagel, wat eveneens vaak gezien wordt als ouderdomskwaal.
Droge nagels? Neem, nadat je je nagellak hebt verwijderd, zeker ook even de tijd om je nagels opnieuw te hydrateren. Meng hiervoor in een kom een lepel olijfolie met een lepel honing. Laat je vingertoppen 15 minuten in dit mengsel rusten voor een hernieuwde glans en verzorgde nagelriemen.
1) Breng dagelijks handcrème en nagelriemolie aan
Gehydrateerde nagels zijn sterkere nagels! In handcrème zit vaak bestanddelen die je nagels sterker maken. Nagelriem-olie is een andere belangrijke redder in nood, die een boost geeft aan de nagelgroei en stevigheid stimuleert.
Door je nagels dagelijks in te smeren met een nagelolie, help je ze herstellen. Dit is erg belangrijk in het herstelproces van je nagels. Nagelriemen zorgen ervoor dat bacteriën geen kans krijgen om het lichaam binnen te dringen en infecties te veroorzaken. Door je nagelriemen te verzorgen blijven ze zacht en soepel.
Arganolie heeft bewezen nagels schoon en sterk te kunnen houden. Kokosolie – deze olie is rijk aan laurinezuur wat helpt de nagels gezond te maken. Palmpitolie – deze olie houdt de nagels sterk. Olijfolie – ook goed voor de nagels en overal verkrijgbaar.
Tenenkaas heeft geen relatie met voetschimmel en is geen huidaandoening, maar is een bacteriële ophoping in samenstelling vergelijkbaar met smegma of tandplak die verder geen directe kwalijke gevolgen voor de gezondheid heeft. Tenenkaas is te voorkomen door regelmatige reiniging van de nagelrand.
Manier 1: Waterstofperoxide en soda
Dip het watje een beetje in de mix en dep het op jouw nagel en onder de bovenkant van jouw nagel, dus het stukje dat uitsteekt. Jouw nagel is dan een beetje nat en laat het 3 minuten inwerken. Spoel het dan af met warm water. Herhaal dit elke 6 weken voor een goed resultaat.
Een verdikte nagel (hypertrofische nagel of onychauxis) komt voor bij zowel vinger- als teennagels. Iedereen kan hier last van krijgen. Het komt wel vaker bij ouderen voor dan bij jongeren. Behalve verdikking van de nagelplaat kan deze aandoening ook broze en/of verkleurde nagels met zich meebrengen.