Typisch Grieks eten
Heerlijk bij je vlees of pita. Griekse salade – een traditioneel recept bestaande uit tomaat, komkommer, olijven, uien, olijfolie, feta en paprika. Moussaka – een ovenschotel op basis van aubergine, met lagen lamsvlees (of gehakt), uien, tomaten, aardappel en een witte saus (bechamelsaus).
Hoewel eten voor Grieken een erg belangrijke en sociale bezigheid is, vinden ze het ontbijt niet echt belangrijk. Er wordt dan ook vaak niet thuis ontbeten, maar onderweg iets genomen. Vaak wordt er dan gekozen voor een simpele maaltijd zoals een stuk toast of een witte boterham met jam.
Grieken zijn gek op uit eten en doen dat dan ook volop, het liefst met zo veel mogelijk familie en/of vrienden. Zij gaan dan vooral naar taveernes. In een taverne wordt een grote diversiteit aan eten besteld en dat wordt dan midden op tafel gezet. Zo kan iedereen aan tafel zijn favoriete eten uitkiezen.
Hierbij is keuze genoeg, zoals kalenders, keukengerei, olijfolie, honing, sleutelhangers, koelkast-magneten, handwerk en aardewerk. Er zijn heel wat leuke souvenirs te koop in Griekenland. Griekse producten zijn erg populair!
De Grieken noemen hun siësta “messimeri”. Rond 14:00 uur en 17:00 uur doen de Grieken een dutje en sluiten ze de deuren van hun winkeltjes. Voor de Grieken is dit middagdutje heel normaal en het is dan ook erg onbeleefd om iemand te storen rond dit tijdstip.
Naast wijn drinken de Grieken ook Ouzo. Het is een geliefd aperitief op anijsbasis dat wit kleurt als je er water bij doet. De Grieken drinken het puur, maar er wordt altijd een glaasje water bij geserveerd.
Op de meeste plaatsen in Griekenland verwacht men een fooi, maar je bent niet verplicht. Een fooi van tussen de 5 à 10% van het totale bedrag is een goede leidraad. Leg het bij de rekening op tafel of geef het aan de ober aan wie je een fooi wil geven.
Vanaf begin van de middag is het tijd voor de lunch. De lunch is een uitgebreide maaltijd en wordt genuttigd tussen 13 en 16 uur. Het diner is zeker niet uitgebreider dan de lunch en begint zeker in toeristische gebieden vaak vrij laat, vaak gaat men pas na 22 uur aan tafel.
Is Griekenland een duur land? Griekenland is geen duur land om vakantie te vieren. De kosten van levensonderhoud in Griekenland zijn zo'n 1.46 keer lager dan in Amsterdam, Nederland. Houd er echter wel rekening mee dat de prijzen in de toeristische gebieden hoger zullen liggen.
Uit eten in Griekenland is een stuk goedkoper dan in Nederland! Al met al, zijn wij in Griekenland met ons gezin bij een restaurant meestal gemiddeld rond de €10 per persoon kwijt en daar zit dan het voorgerecht, hoofdgerecht en drinken bij en meestal ook nog een toetje in de vorm van een schaal met fruit.
Is Kreta een duur eiland? De prijzen van basisproducten in Griekenland zijn lager dan in Nederland. Je moet 1.36 keer minder betalen om te winkelen in Griekenland dan in Nederland. De gemiddelde accommodatie kost in Kreta bereik van: 15 EUR in Hostel tot 63 EUR in 3 sterren hotel.
In Griekenland behoord er één ding bij het ontbijt: Koulouria. Deze tarwebrood ringen zijn krokant van buiten en luchtig van binnen en smaken intensief door een overvloed aan sesamzaadjes. Men kan zij in de koffie stippen of met choco genieten of zelfs met feta bij een salade eten in de middagpauze.
Het Griekse dieet is flexitarisch. Je eet weinig vlees, maar niet helemaal vegetarisch. Elke week één keer vis, één keer gevogelte en één keer eieren is een gezonde gulden middenweg volgens de Grieken. Oh, en je mag wekelijks even genieten van iets lekker zoets, zoals baklava of een ander toetje of taartje.
De Grieken dronken voornamelijk water. Ook wijn was populair, hoewel de wijn vóór het drinken altijd aangevuld werd met water. Het drinken van pure wijn werd door de Grieken als iets barbaars gezien, hoewel zij wel iedere ochtend hun brood in onverdunde wijn doopten als ontbijt.
Γειά σας (yássas) en χαίρετε (chérete)
Gedurende de hele dag gebruiken Grieken ook het woord yássas of chérete. Dit betekent letterlijk 'hallo'.
Kalimèra betekent letterlijk "goedendag". 'Chèrete' zegt men tussen 12.00 u en 17.00 uur en bij aankomst. 'Se Cheretó' of 'Sas Cheretó' gebruik je bij vertrek en dat betekent 'ik begroet je' of 'ik begroet jullie'. 'Kalispèra' zegt men vanaf 17.00 uur tot laat in de avond.
Denk aan Griekse gehaktballetjes (keftedes genoemd), salades, calamaris, tapenade, souvlaki, pasteitjes, octopus, spanakopita (filodeeghapje gevuld met spinazie en feta) en gevulde druivenbladeren.
Bepaalde goederen mag u vaak niet meenemen als u naar het buitenland reist. Denk aan (namaak)wapens, dieren, planten, dierlijke producten en eten. Ook gelden er regels voor producten die u uit het buitenland wil meenemen naar Nederland. Bijvoorbeeld nepartikelen en kunstvoorwerpen.
Een Grieks drankje nemen we ook graag me als souvenir uit Griekenland. Ouzo scoort bij 14% van de respondenten, maar ook Metaxa (6%) en Griekse wijn of bier (5%) vinden we lekker om thuis ook te drinken. Lokale likeuren als Koum Quat, Tentura en Mastiha worden ook genoemd om het vakantiegevoel thuis te creëren.
Wat betreft je kleding raden we je aan om praktische kleding mee te nemen die zich makkelijk laat combineren (laag over laag). Het Griekse vasteland heeft een mediterraan klimaat, dus je zult vooral zomerse kleding willen inpakken.