gezond. Smakelijke en gevarieerde hapjes die ook nog eens gezond zijn. Het kan gewoon niet stuk met tapas. De olijven, de olie en de vele soorten groenten en kruiden die gebruikt worden, ze zorgen er allemaal voor dat de hapjes ook nog eens bijzonder gezond zijn!
Tapas zijn Spaanse voorgerechtjes. Deze kleine hapjes worden in Spanje gegeten bij bars en restaurants, vaak met een lekkere borrel. Alle hapjes bij elkaar vormen samen een volledige maaltijd.
Ga ongeveer uit van 5 tot 6 tapas per persoon als je het als hoofdmaaltijd serveert. Voor een borrel heb je genoeg aan ongeveer 2 tot 3 gerechtjes. Hoeveel tapas je per persoon nodig hebt, hangt ook erg af van het soort gerechtjes dat je maakt.
Tapas zijn aperitiefhapjes, die traditioneel in Spaanse cafés werden geserveerd bij alcoholhoudende drankjes zoals bier, wijn en sherry.
Een tapa (Nederlands meervoud tapa's, Spaans meervoud tapas) is de aanduiding voor een Spaans aperitiefhapje. Traditioneel is een tapa een eetlustopwekkend hapje dat in Spaanse cafés bij een alcoholhoudend drankje (bier, wijn, sherry) wordt genuttigd.
Probeer tapas
Vaak fungeren deze mini-maaltijden als aperitief voordat men uit eten gaat. Het is echter ook leuk om een avond tussen de bars door te gaan en je langzaam tegoed te doen aan deze kleine gerechten, in plaats van aan te schuiven voor een volledige avondmaaltijd.
Als het gaat om het eten van tapas, zijn er enkele ongeschreven regels. Eet je tapas altijd met een vork of een tandenstoker. Het is onbeleefd om met je handen te eten, tenzij je tapas als broodjes bestelt. Neem kleine hapjes en kauw rustig, zodat je geniet van de smaak van elke tapa.
Maar in grote delen van Spanje kan je echt op elke hoek van de straat een tapa eten. Ook voor de Spanjaarden het eten van een tapa een gewoonte geworden om bijvoorbeeld de tijd tussen de lunch en het avondeten te overbruggen. De niet-Spanjaarden zien tapas eten meer als een maaltijd dan een tussendoortje.
Laten we beginnen met een gemiddelde portie friet van 200 gram. Zo'n portie levert al snel ± 75-80 gram koolhydraten en ± 500-600 calorieën. Samen met een flinke dot mayonaise (50 gram) komt dit al gauw uit op ± 800 calorieën.
Patatje zonder saus: 462 kcal
Een patatje zonder saus levert je gemiddeld 462 kcal aan energie. Kies je daar een flinke klodder mayonaise bij? Dan tik je daar ruim honderd kilocalorieën bovenop aan. Ketchup is dan een betere keuze.
Men zegt dat de Spaanse koning Alfonso X "El Sabio" bepaalde dat bij de wijn altijd iets te eten moest worden geserveerd om te voorkomen dat deze te snel naar het hoofd zou stijgen. In het begin plaatste men de Spaanse tapas bovenop de rand van de kan of glas welk men geserveerd kreeg.
Tapas zijn Spaanse borrelhapjes, variërend van heel eenvoudig – een paar plakjes kaas of ham – tot exquise mini-gerechtjes zoals gefrituurde zeeduivelwangen of gerookte tonijn met rozemarijnolie. Tapas waren van oorsprong gratis; je kreeg ze als je een glaasje alcohol bestelde in een bar.
Ben je in Spanje, dan kun je er echt niet omheen: tapas, de heerlijke kleine hapjes die per regio weer anders zijn. Naast tapas zijn er natuurlijk nog veel meer specialiteiten, zoals de welbekende Pata Negra, maar ook de nog onbekende conserves.
Velen kennen het wel, tapas. Als je aan mensen om je heen vraagt wat tapas is, dan weten de meeste toch wel te vertellen dat tapas kleine gerechtjes zijn die uit de Spaanse keuken afkomstig zijn.
De meeste tapas zijn in de pan of in de magnetron goed op te warmen. Sommige tapas zijn zowel warm als koud te eten. Dit geldt bijvoorbeeld voor pimientos de padrón en tortilla de patatas.
Sommige van de typische Spaanse tapas bevatten een gerecht genaamd patatas bravas of aardappelpartjes.Er zijn ook enkele gerechten zoals albondigas of gehaktballen, tortilla española of omelet, en croquetas de jamón y queso of ham en kaas kroketten.
Er zijn honderden soorten tapas, die sterk per regio verschillen, zoals serrano-ham, olijven, calamares (gefrituurde inktvisringen), kaas, tortilla en albondigas (Spaanse gehaktballetjes).
Tapas is eigenlijk een vorm van aperitieven, gewoonlijk met een biertje, glas wijn of cider ernaast.De gerechtjes kunnen zowel koud als warm zijn, geserveerd op toast of in kleine potjes.
De prijs van een tapas buffet is afhankelijk van het buffet dat u kiest en varieert tussen € 21,00 en € 27,00.
Tapas is het gebruikelijkst, maar tapa's is ook juist. Tapas is het Spaanse meervoud van tapa, dat letterlijk 'deksel' betekent. Deze Spaanse hapjes zijn genoemd naar de kleine, op glaasjes drank liggende dekseltjes (tegen insecten) waarop ze oorspronkelijk geserveerd werden.
Het Tapas buffet is een complete maaltijd en bestaat uit zowel koude als warme originele gerechten uit verschillende streken uit Spanje en de Mediterrane.