'Je kunt beter veel verse groenten, fruit, noten, zaden en pitten eten. En Omega 3, dat zit in vette vis. De endometriose gaat hierdoor niet over. Wel remt het de ontstekingen die vaak bij de endometriosehaarden zitten.
U kunt proberen of pijnstillers helpen. Zoals paracetamol, ibuprofen of naproxen . U kunt ook een medicijn met hormonen proberen. Als dat niet genoeg helpt, dan stuurt uw huisarts u door naar een arts in het ziekenhuis (gynaecoloog).
Naast de behandeling met medicijnen wordt bij endometriose aangeraden om voedingsmiddelen te kiezen met voldoende antioxidanten (via bijvoorbeeld groente, fruit, oliën), magnesium (via bijvoorbeeld chocolade, noten), calcium (via zuivel), vitamine D (via bijv.
Vitamines E, B en D. Een gevarieerd dieet vol vitamines is om ontzettend veel redenen aan te raden. Wil je je menstruatieklachten verminderen, dan komt daar nog een reden bij. Zo zouden volgens verschillende onderzoeken vitamine B1, B6, E en D allemaal menstruatiepijn verlichten.
Endometriose gaat niet weg met hormonen. Ze zorgen dat de endometriose rustiger wordt en u minder klachten heeft. Als u stopt met hormonen, komen de klachten meestal weer terug. Middelen met hormonen zijn niet geschikt als u zwanger wilt worden.
Medicijnen: hormonen
Hormonen onderdrukken over het algemeen goed lichte vormen van endometriose zoals kleine plekjes op het buikslijmvlies. Ze verdwijnen soms zelfs door de behandeling. Chocoladecysten (endometriomen) of verklevingen verdwijnen niet door een behandeling met hormonen.
Als de endometriose doorgroeit in de blaas, of door de blaaswand heen, komt er bloed in de urine en ontstaan ook blaaskrampen. Dit gebeurt meestal tijdens de menstruatie. VermoeidheidNa langdurige lichamelijke of geestelijke inspanning is het normaal dat je moe bent.
In het kort. Bij endometriose zit er weefsel dat lijkt op baarmoeder-slijmvlies buiten uw baarmoeder. Bijvoorbeeld op uw eierstokken, eileiders, buikvlies, blaas of darmen. Bij pijn tijdens ongesteldheid kunnen pijnstillers helpen, zoals ibuprofen of paracetamol.
De goedaardige aandoening kan leiden tot een chronische ontstekingsreactie met pijn en verklevingen als gevolg. Verklevingen ontstaan wanneer littekenweefsel verschillende structuren of organen met elkaar verbindt. Darmen, blaas, urineleiders en buikholte kunnen zijn aangetast.
Ook worden klachten door endometriose vaak minder als je minder stress hebt. Je maakt dan minder stresshormonen (cortisol) aan. Mindfulness, yoga, regelmatig sporten en voldoende slapen (7-9 uur per nacht) helpen stress verminderen.
Veel vrouwen met endometriose hebben geen klachten. Endometriose is een chronische ziekte die alleen in de vruchtbare jaren voorkomt. Endometriose is niet levensbedreigend en behandeling is alleen bij klachten nodig. De behandeling kan bestaan uit medicijnen en/of een operatie.
Door de klachten van endometriose kun je stress krijgen in je dagelijks leven. Anderzijds kan stress je klachten verergeren. Belangrijk is dat je zorgt voor momenten van rust. Dit kan bijvoorbeeld een dagje bankhangen zijn of een ontspannen uitje.
Vermijd draderig en taai vlees, eet liever wit vlees (kip/wild) of graatvrije vis. Gekookte aardappelen, puree, witte rijst, pasta en mie kunt u wel eten. Wees voorzichtig met volkoren pasta en eet geen peulvruchten (bruine bonen, witte bonen, kapucijners, etc.).
Je kunt het beste gaan voor kruisbloemige- en bladgroenten (zoals kool, spruitjes en broccoli) in plaats van zetmeelrijke groenten (waaronder aardappels, pompoen en erwten). Magnesium: magnesiumrijk eten helpt tegen menstruatiepijn (krampen), verbetert je slaap en helpt om je meer ontspannen te voelen.
Het is een ziektebeeld wat voorkomt bij ongeveer 10% van alle vruchtbare vrouwen. Het zijn goedaardige aandoeningen maar kunnen veel klachten geven en zelfs voor onvruchtbaarheid zorgen. Gelukkig krijgen de meeste vrouwen met endometriose geen (eierstok)kanker maar er lijkt wel een verband te zijn.
Als endometriose in de darm zit, kan dat problemen met de stoelgang geven zoals moeizame en/of pijnlijke ontlasting. Soms groeit endometriose onder het darmslijmvlies, wat bloedverlies uit de anus kan geven. Dit gebeurt vaak tijdens de menstruatie, maar soms ook daarbuiten.
Bloedonderzoek is niet bedoeld om endometriose vast te stellen. Als we weten dat u endometriose heeft, kan bloedonderzoek wel laten zien hoe actief de endometriose is.
Endometriose is geen kwaadaardige ziekte. Wel kan de aandoening vervelende ongemakken geven of problemen opleveren met zwanger worden omdat de bloedingen in de buikholte verklevingen veroorzaken.
Als jij dus in je operatie verslag van je schoonmaakoperatie ziet staat dat er endometriose r-AFS stage IV is aangetroffen, wil dat zeggen dat ze veel verklevingen, cystes en betrokkenheid van de verschillende organen hebben gezien en de endometriose daar hebben verwijderd.
Endometriose rondom je ureters kan zorgen voor een ureter afsluiting, dit kan weer leiden tot uitval van een nier. Niets doen aan de endometriose kan dus grote gevolgen hebben. Of er daadwerkelijke schade ontstaat en in welke mate kan helaas niet worden ingeschat.
Endometriose in de eierstokken kan worden vastgesteld met behulp van echoscopie. Er ontstaan namelijk typische endometriose-cysten, die goed zichtbaar zijn bij een echo. Endometriose in de buikholte kan met echoscopie niet worden vastgesteld. Met bloedonderzoek kan de hoogte van het CA-125 worden bepaald.
Endometriose kan vervelende klachten geven of een rol spelen bij verminderde vruchtbaarheid. Sommige vrouwen hebben bij uitgebreide endometriose nauwelijks of geen klachten, andere vrouwen hebben bij milde vormen van endometriose juist veel klachten, zoals pijn bij plassen of hevige menstruatie.
Verklevingen kunnen voorkomen rond de baarmoeder, de eileiders en de eierstokken, of op andere plaatsen in de buik. Meestal geven ze geen klachten. Een aantal mensen krijgt wel klachten. Zij krijgen bijvoorbeeld last van buikpijn, een opgezette buik en verstopping.
De endometriose is dan het beste te zien en te voelen. De gynaecoloog kan ook een echoscopie verrichten. Dit onderzoek doet men bij een volle blaas via de buikwand en bij een lege blaas via de vagina. Lichte vormen van endometriose zijn met een echo niet te zien.