Vermijd fastfood, bewerkte voeding, te veel koolhydraten en te veel snelle suikers.Kies voor een gezonde combinatie van onbewerkte langzame koolhydraten met eiwitten en gezonde vetten. Als je onbewerkte voeding eet met veel groenten en vezels zit je meestal wel goed.
Eet onbeperkt groente en fruit. Eet regelmatig noten, zaden, pitten en verschillende soorten granen. Eet matig vlees, vis en eieren en kies altijd voor volle zuivel en roomboter.
Verschillende soorten groenten leveren allerlei vitamines en mineralen die je nodig hebt om weer beter te worden. Denk aan vitamine C in paprika en bloemkool, vitamine A in wortel en prei en vitamine B6 in spinazie en kool. Eet de soep lekker heet, dat helpt om slijm af te voeren.
Vijf minuten bewegen na het opstaan zorgt voor energie én dat je gedurende de dag twee keer zo veel calorieën verbrandt. En je hoeft daar echt geen topprestaties voor te leveren. Druk je een paar keer op of doe 'jumping jacks' om je hartslag te verhogen.
Appels bevatten bijvoorbeeld veel vitamines en mineralen die snel energie laten vrijkomen. Sinaasappels bevatten dan weer heel veel vitamine C. Bij de opname van vitamine C ben je tot twee uur daarna minder moe. Eén van de goedkoopste dingen die je kan eten voor een opkikker is een banaan.
Energiedranken zijn frisdranken met veel suiker, waaraan cafeïne, taurine en glucurono-lacton zijn toegevoegd. Al deze stoffen hebben een oppeppend effect. Voorbeelden van energiedranken zijn: Red Bull, Burn, Monster en Bullit. Een speciaal soort energiedrankjes zijn de energieshots.
Een muntthee met vers citroensap is erg gezond en kan je de nodige energie geven als je moe bent. Ook een dagelijkse portie vloeibare honing kan wonderen doen: drink 's ochtends een eetlepel vloeibare honing en je kan de dag met energie beginnen.
Veel mensen worden erg moe na het eten van brood. Dit zou wel eens kunnen komen doordat, veel mensen het niet weten maar, zij overgevoelig zijn voor gluten of zelfs een glutenintolerantie ofwel de aandoening 'Coeliaki' hebben.
Dit kan van alles zijn: volkorenbrood met ei en een glas melk of halfvolle yoghurt met fruit en havermout. Het is belangrijk om te ontbijten want dit zorgt voor nieuwe energie na de nacht en brengt de spijsvertering op gang. Een ontbijt levert ongeveer 300 tot 400 kcal.
Dat stelt Kelly Silverio Alonso-Duin, gezondheidswetenschapper en diëtist bij het Amsterdam UMC. "Energie haal je uit koolhydraten, eiwitten en vetten. Daarbij verzadigen eiwitten en vezels het meest." Het verschilt per persoon hoeveel calorieën je nodig hebt om de dag energierijk door te komen.
Energierijke voeding is voeding die veel calorieën bevat. Een calorie is namelijk niets meer dan de eenheid voor energie. Energie of calorieën in voeding komt enkel voor in de vorm van de 3 macronutriënten: eiwitten, koolhydraten en vetten. Eiwitten en koolhydraten bevatten 4 kcal per gram, vetten, 9 kcal per gram.
De kleinste taken zijn al te veel gevraagd en dat kan zorgen voor gevoelens van falen. Als je een burn-out hebt, dan heb je vaak ook veel klachten die voorkomen bij een depressie. Zo voel je je vaak somber, lusteloos en heb je last van schuldgevoelens. De ziektebeelden zijn moeilijk van elkaar te onderscheiden.
Overmatige slaperigheid gedurende de dag noemen we ook wel hypersomnie. Hypersomnie is dus niet hetzelfde als vermoeidheid. Mensen met hypersomnie slapen erg vel en hebben overdag aanvallen van ongewild in slaap vallen.
Denk er bijvoorbeeld over na of je genoeg slaapt, gezond eet en genoeg beweegt. Ook stress kan veel invloed hebben. Als je sneller moe bent en je weet niet waarom, is het goed om te kijken of daar een reden voor is. Veel mensen met een longziekte hebben moeheid als klacht.
Warm citroensap en gemberthee
Citroen en gember zitten vol vitamines en anti-oxidanten, dus drink elke dag een kop citroensap of gemberthee – dat is goed voor je immuunsysteem. Gember helpt je bloedcirculatie te verbeteren en citroen kan een ontsteking helpen kalmeren.
Voornamelijk citrusvruchten (sinaasappel, citroen), kiwi's, aardbeien, bessen, koolsoorten, paprika, tomaten, broccoli, zoete en normale aardappelen bevatten veel vitamine C. Vitamine C verhoogt de mobiliteit van de leucocyten of witte bloedcellen. Dat zijn de cellen van ons immuunsysteem.