Er is voor ieder wat wils. Dat maakt de Griekse keuken misschien ook één van de populairste keukens wereldwijd. De bekendste gerechten zijn pita gyros, mousaka, tzatziki en souvlaki.
Lunchen in Griekenland
Vaak zijn dit gerechten met veel verse producten. Denk hierbij aan verse groenten, vis en vlees. Typische lunchgerechten in Griekenland zijn bijvoorbeeld spanakopita (een Griekse hartige taart) of een kofta (een Griekse gehaktbal) met een tomatensaus.
Moussaka wordt vaak beschouwd als het nationale gerecht van Griekenland en is een must voor iedereen die de Griekse keuken verkent. SouvlakiSouvlaki, een andere Griekse favoriet, bestaat uit gemarineerde stukjes vlees op een spies en gegrild, meestal varkensvlees of kip.
De Grieken beginnen de dag liever met een ijskoffie genaamd “Freddo Espresso” en hartige gebakjes zoals de “Tyropita” met kaas en de “Spanakopita” met spinazie zijn het meest populair. Daarmee hebben ze het goedkoopste ontbijt van de onderzochte landen.
Grieks brood staat gelijk aan pitabrood, een plat broodje met een zachte korst en waar u alle kanten mee op kunt. Het Griekse broodje wordt overlangs ingesneden zodat het pitabroodje een soort zakje wordt die u kunt vullen. In sommige landen wordt het Griekse broodje gebruikt als vervanging van het bord.
Ze eten laat op de avond, op z'n vroegst om 21:00, en houden van uitgebreid tafelen. Daarbij is het gezelschap bijna net zo belangrijk als het eten zelf. Het avondeten wordt namelijk gezien als een sociale aangelegenheid, waardoor Grieken vaak in grote groepen eten.
Uit eten gaan in Griekenland is goedkoper dan in Nederland. Als je ervoor kiest om bij een taverna te gaan eten ben je goedkoper uit dan bij een restaurant. Een taverna is een traditioneel Grieks restaurant met gerechten zoals gyros, moussaka of souvlaki.
Laat eten. Waar het bij ons het heel normaal is al om 18:00 te avondeten, kun je in Griekenland beter het ritme opschuiven. Zo is het gebruikelijk pas om 21:00 aan te schuiven, waarbij de Grieken uitgebreid eten en ook nog lekker natafelen met veel ouzo.
Kosten eten in Griekenland
Over het algemeen is het eten en drinken in Griekenland een stuk goedkoper dan in Nederland. Wanneer je uit eten gaat in Griekenland kan dit dus ook vaak erg goedkoop. Let wel op dat de kosten bij de meest toeristische plekken vaak wat hoger liggen dan op wat rustigere locaties.
Op de meeste plaatsen in Griekenland verwacht men een fooi, maar je bent niet verplicht. Een fooi van tussen de 5 à 10% van het totale bedrag is een goede leidraad. Leg het bij de rekening op tafel of geef het aan de ober aan wie je een fooi wil geven.
De Grieken drinken het puur, maar er wordt altijd een glaasje water bij geserveerd. De Griekse cognac heet Metaxa. Ouzo kan zowel puur als aangelengd met water gedronken worden. Ook kan je Ouzo serveren met een ijsblokje erin.
Typische Griekse drankjes zijn de dranken Ouzo, Metaxa en Raki. Ouzo is een populaire anijsdrank dat bij voorkeur flink koud gedronken moet worden. Vaak wordt er een glaasje water bij geserveerd. Metaxa is een Griekse cognac dat in twee kwaliteitsvarianten verkrijgbaar is, 3.5 en 7 sterren.
Een verblijf van zeven nachten in Griekenland heeft een gemiddeld prijskaartje van €987,50 per persoon voor de zomer van 2023. Dat de prijzen zo gestegen zijn, heeft een aantal redenen. Zo zorgt de huidige inflatie ervoor dat alles duurder wordt: je vlucht, het hotel, eten, drinken en eventueel de huur van een auto.
Griekenland is maar liefst 18,96% goedkoper als het Europees gemiddelde.
De goedkoopste eilanden van Griekenland
Zakynthos, Naxos, Lesbos, Karpathos en Milos bieden prachtige landschappen, schitterende stranden en een rijke cultuur, allemaal tegen betaalbare prijzen.
Het is onbeleefd om naar binnen te gaan met onbedekte schouders en knieën. Dit geldt ook voor de heren. In kloosters geldt er daarnaast vaak een verbod voor vrouwen (en soms zelfs mannen) in een broek.
De Grieken noemen hun siësta “messimeri”. Rond 14:00 uur en 17:00 uur doen de Grieken een dutje en sluiten ze de deuren van hun winkeltjes. Voor de Grieken is dit middagdutje heel normaal en het is dan ook erg onbeleefd om iemand te storen rond dit tijdstip.
Het hoeft natuurlijk geen t-shirt of handdoek te zijn met een opdruk van Kreta of Kos, maar er zijn tal van andere (authentieke) souvenirs. Wat denk je van Griekse kruiden, een fles of blik lokale olijfolie, een kleurrijke komboloi, een magneetje voor op de koelkast, een lokaal biertje of een lekkere fles Griekse wijn.
Meloenen, watermeloenen, perziken, nectarines, kersen, citroenen en sinaasappels behoren tot de fruitsoorten die vooral in het hoogseizoen in overvloed te verkrijgen zijn.
Ouzo. Ouzo wordt veelal gezien als de nationale drank van Griekenland. Alleen als de drank in Griekenland is geproduceerd, mag het de naam ouzo krijgen. Op veel eilanden wordt ouzo gemaakt, maar Lesbos is hét eiland van de bekende Plomari ouzo.
De Griekse keuken staat bekend om zijn voedzame eenvoud en wordt beschouwd als een van de beste en gezondste ter wereld. De meeste traditionele gerechten vermijden ingewikkelde sauzen en geven de voorkeur aan het parfum van kruiden en de aroma's van verse tomatensaus, knoflook en citrus.