Dan mag je tot tien schapen of geiten houden. Heb je er meer, dan is er een milieuvergunning klasse 2 nodig. In woongebied met landelijk karakter verhoogt het aantal zonder vergunning tot 25 dieren en in landbouwgebied mag je tot 150 schapen en geiten houden zonder vergunning.
Schapen zijn echte kuddedieren. Ze horen dan ook altijd met meerdere bij elkaar gehouden te worden. Wie genoeg land heeft om een groepje van deze vriendelijke, rustige dieren te houden, kan kiezen uit allerlei rassen. Deze verschillen van elkaar in zowel uiterlijk als karakter.
De jaarlijkse kosten per ooi bedragen voor een schapenhouder zo'n 200 tot 220 euro, zo berekent vakblad Management&Techniek. De voerkosten bedragen zo'n 136 euro per jaar, dat is ongeveer 65% van de totale kosten.
De verzorging van je schapen houdt meer in dan het voorzien van onderdak en eten: Het scheren van de dieren: één tot twee keer per jaar. Hoefverzorging: controleer minstens twee keer per jaar de hoeven van je schapen en bekap ze zo nodig.
Volgens Anouchka Mulder van de Dierenambulance is het dier helemaal de oude en heeft het schaap een gezonde eetlust. Het advies om dieren geen brood te voeren geldt behalve voor paarden, koeien en schapen ook voor eenden en andere vogels, want brood bevat veel zout en dat is erg schadelijk voor ze.
25 gram per kg lichaamsgewicht per dag geven aan totale voeropname (waarvan 75% ruwvoer), omdat ze meer nodig hebben; Zogende dieren hebben zelfs nog meer nodig, hier geldt als richtlijn: ca. 40 gram per kg lichaamsgewicht per dag aan totale voeropname (waarvan 75% ruwvoer).
Huisvesting van schapen
Gemiddeld kan men 10 tot 15 schapen per hectare plaatsen. Dit komt neer op ongeveer 700-1000 vierkante meter per schaap. Één schaap heeft dus 700 à 1000m² grasoppervlakte nodig. De beschikbare oppervlakte hangt natuurlijk af van hoeveel aanvullend voer er wordt verstrekt aan de dieren.
Ooien met een slachtgewicht tot 20 kilo brengen 112,50 tot 142,50 euro op. Rammen tot 22 kilo gaan voor 127,50 tot 152,50 euro weg en voor rammen zwaarder dan 25 kilo wordt 142,50 tot 162,50 euro betaald. De prijzen gelden op de verzamelplaats in Leeuwarden.
Eens per jaar scheren is meestal voldoende. Een extra scheerbeurt kan nodig zijn om Myiasis bij schapen te voorkomen.
Sommige dieren zijn al vanaf 3 maanden geslachtsrijp, meestal ligt dit moment tussen de 4 en de 6 maanden. De bronst bij schapen duurt doorgaans van augustus tot december. Ooien zijn in die periode 17 tot 20 dagen dekrijp. Sommige rassen kunnen drie keer aflammeren in twee jaar.
De Flevolander, Noordhollander en Blauwe Texelaar zijn schapen die worden gehouden voor vleesproductie. De Zwartbles is een dubbeldoelras: fokkers kweken dit schaap voor zowel vlees als melk. Door zijn makke en vriendelijke karakter is het erg geschikt als hobbydier.
Ook schapen en geiten kunnen goed tegen koude temperaturen, op voorwaarde – alweer – dat ze op een droge plek kunnen schuilen. Tegen regen en wind kunnen ze immers minder goed dan tegen koude temperaturen. Daarenboven hebben zij – net als koeien en paarden – voldoende voeder en onbevroren water nodig.
Dieren moeten altijd de beschikking hebben over voldoende vers drinkwater. De NVWA zegt dat een paar keer per dag water aan een dier aanbieden niet voldoende is. Dieren moeten verkoeling kunnen opzoeken op schaduwplekken of in een goed geventileerde stal. Dit staat volgens de NVWA in het Besluit Houders van Dieren.
Veel dieren zoals konijnen, paarden, kippen en schapen kunnen prima de hele winter door buiten zijn.
Een schaap kan een leeftijd van 15 tot 20 jaar halen, maar dit komt in de praktijk zelden voor: meestal worden ze veel eerder geslacht. Op hoge leeftijd verliest een schaap zijn tanden en kiezen waardoor het niet meer goed kan eten.
Geef de schapen in elk geval onbeperkt hooi, zeker nu er geen gras groeit. Krachtvoer is afhankelijk van de behoefte.
Snoeiafval en herkauwers
Adelaarsvaren, bereklauw, eikels, gevlekte scheerling, goudenregen, hedera (klimop), jacobskruiskruid, laurierkers, nachtschade, pieris japonica, rhododendron, sint-janskruid, taxus, vingerhoedskruid en wolfsmelk zijn giftig voor de meeste schapen en kunnen dodelijke gevolgen hebben.
Kan ik een schaap iets leren? Schapen leer je niet makkelijk iets aan. Toch is het mogelijk om op hun dagelijkse patroon in te spelen. Ze zijn echte gewoontedieren en vinden een vast dagritme prettig.
Door de hoeveelheid regen in de afgelopen weken hebben schapen moeite een droge ligplaats te vinden. Volgens de Gezondheidsdienst voor Dieren verhoogt dat de gevoeligheid voor klauwproblemen. Ook is het drogestofgehalte van het gras door de neerslag erg laag.
De appels en peren zijn vanwege hun hoge energiewaarde zeker in te schakelen in een rantsoen van melkkoeien, vleesrunderen, schapen of geiten, hetzij rauw en in stukken gehakt, hetzij ingekuild.
Schapen leven het liefst in een kudde. Schapen die alleen leven, zijn eenzaam en ongelukkig.
Als de schapen in de schuur in een hok zitten, ligt zij er meestal voor. Als ze lammeren heeft en in een apart hokje zit springt ze er niet uit. We hebben tot nu toe geen lam van haar aan kunnen houden, omdat de lammeren ook springers zijn en ik één springschaap wel genoeg vind. Succes met de nieuwe schapen!