Dementie kunnen we helaas niet voorkomen. Wel is uit onderzoek gebleken dat een gezonde levensstijl een gunstige invloed kan hebben op het ziekteproces. Voldoende beweging, gezond eten, matig alcohol gebruik en niet roken zijn daarom aan te raden.
30% van het aantal gevallen met dementie kan voorkomen worden door een gezonde leefstijl. Gezond eten, voldoende bewegen en stoppen met roken helpen bij de preventie.
Van een aantal factoren is bekend dat ze de kans op dementie verkleinen of uitstellen. Dit zijn langer onderwijs volgen, bewegen, sociaal actief zijn, verminderen of stoppen met roken en het voorkomen en de behandeling van gehoorverlies, depressie, diabetes, hoge bloeddruk en obesitas.
Oorzaken dementie
Het belangrijkste risico voor dementie is dus: een oudere leeftijd. Ook als je niet zo gezond leeft, weinig beweegt, rookt, hoge bloeddruk of diabetes hebt of je hersenen niet zo actief houdt, is de kans om dementie te krijgen groter.
Volgens een recent onderzoek (in wetenschappelijk tijdschrift 'Alzheimer's and Dementia') beschermt vitamine D wellicht tegen dementie. De spiegels van vitamine D in de hersenen van mensen met dementie bleken duidelijk lager dan die bij mensen zonder dementie.
Verzadigde vetzuren en transvetten aanwezig in melk(producten), vlees(waren), gebak en fast food zijn schadelijk voor de hersenen. Bietsuiker moet je vermijden, omdat het het risico op diabetes, hartproblemen en obesitas verhoogt, wat schadelijk kan zijn voor de hersenen.
Vitaminetekort. Een tekort aan vitamine B12 of B1 (ook thiamine genoemd) kan een geheugenstoornis veroorzaken. Een vitamine B1-tekort komt vooral voor bij personen met een alcoholverslaving met zeer slechte eetgewoonten.
Leeftijd is de grootste bekende risicofactor voor Alzheimer . De meeste mensen met Alzheimer ontwikkelen de ziekte wanneer ze 65 jaar of ouder zijn, met minder dan 10% van de gevallen die zich voor die tijd voordoen. Naarmate iemand ouder wordt dan 65, neemt het risico op Alzheimer toe.
Dagelijks drinken van meer dan twee alcoholische eenheden bleek lineair geassocieerd met dementie. Hoe meer je drinkt, hoe groter het risico. Het advies luidt dus nog steeds: geniet, maar drink met mate.
Als je te veel calorieën binnenkrijgt, kun je overgewicht krijgen. Hierdoor neemt het risico op hersenaandoeningen, zoals dementie, toe. Daarnaast zorgt suiker, net als witte graanproducten, voor een sterk wisselende bloedsuikerspiegel. Daardoor kan je een dip ervaren en werken je hersenen minder goed.
Dementie kunnen we helaas niet voorkomen. Wel is uit onderzoek gebleken dat een gezonde levensstijl een gunstige invloed kan hebben op het ziekteproces. Voldoende beweging, gezond eten, matig alcohol gebruik en niet roken zijn daarom aan te raden.
Oefening lijkt de cerebrale bloedstroom te vergroten, het volume van mitochondriën in de hersenen te vergroten, het volume van de hippocampus te vergroten en de neurogenese te verbeteren . Daarom kan oefening de cognitieve functie verbeteren, neuropsychiatrische symptomen verminderen en de dagelijkse activiteiten verbeteren bij mensen met AD (Cass, 2017).
Hoewel er geen effectieve behandeling of bewezen preventie is voor Alzheimer en verwante vormen van dementie, kan het leiden van een gezonde levensstijl over het algemeen helpen om risicofactoren aan te pakken die in verband zijn gebracht met deze ziekten. Controleer hoge bloeddruk.
Door regelmatig oefeningen en gewoonten zoals puzzels, lezen, lichaamsbeweging en gezonde voeding in je dagelijkse routine op te nemen, kun je je hersenen fit houden en het risico op cognitieve achteruitgang verminderen.
Blauwe bessen worden ook wel eens 'brain berries' genoemd, omdat ze werken als antioxidant voor onze hersenen. Ze houden je hersencellen gezond en fit, waardoor je geheugen vele malen langer meegaat. Naast antioxidanten bevatten blauwe bessen vitamine C, K, vezels en mangaan.
De bevindingen van deze studie suggereren dat een algehele hoge suikerinname of een hoger percentage calorieën uit suiker geassocieerd wordt met een verhoogd risico op dementie . Degenen in het hoogste kwintiel van suikerinname hadden twee keer zoveel kans om dementie te ontwikkelen tijdens de jaren van follow-up vergeleken met degenen in het laagste kwintiel.
Lange tijd was de hoop dat sommige vitamines en voedingsstoffen uit het mediterraan dieet een groot effect zouden hebben op het ontstaan en verloop van dementie. Helaas is bij mensen nog voor geen enkel voedingsmiddel bewezen dat het helpt om dementie te voorkomen.
Leeftijd is de grootste bekende risicofactor voor Alzheimer. De meeste mensen met Alzheimer ontwikkelen de ziekte wanneer ze 65 jaar of ouder zijn, met minder dan 10% van de gevallen die zich voor die tijd voordoen. Naarmate iemand ouder wordt dan 65, neemt het risico op Alzheimer toe.
De ziekte van Alzheimer is meestal niet erfelijk. Door toeval kunnen meerdere mensen uit dezelfde familie de ziekte van Alzheimer krijgen. Heb je een vader, moeder, broer of zus die na het 65e levensjaar de ziekte van Alzheimer kreeg? Dan heb je een iets groter risico om zelf alzheimer te krijgen.
Zo kunnen twee mensen met exact dezelfde levensstijl de ziekte wél of niet krijgen. Toch zijn er enkele belangrijke factoren die bijdragen aan een verhoogd risico, zoals: een hoge bloeddruk, overgewicht, te veel alcohol drinken, roken, te weinig beweging, te weinig mentale stimulans of vereenzaming.
In de basis is een gezond voedingspatroon voor je brein niet anders dan voor je hele lijf: eet gevarieerd en zoveel mogelijk onbewerkte voeding. Oftewel: veel groente, fruit, noten & zaden, volle granen, peulvruchten, eieren, wilde vis en (een klein beetje) biologisch vlees.
Vitamine B12 komt alleen voor in dierlijke producten als vlees, vis, zuivel en eieren en kaas. Daarnaast komt het ook voor in melk- en zuivelvervangers, denk dan aan vleesvervangers en alternatieve dranken als soja- en havermelk. Je kunt geen vitamine B12 uit groenten, fruit en noten halen.
Mineralen voor het geheugen
Ook de mineralen magnesium, ijzer, jodium en zink dragen bij aan een normaal geheugen.