Heb je de olijfboom in de volle grond staan of staat de boom in een pot, maar kan deze niet naar beschutte plek? Dan is het goed om de boom te beschermen tegen langdurige kou en vorst. Dit kun je doen met noppenfolie, jute of een warmtekabel.
De verhuizing naar de winterverblijven vindt plaats wanneer de eerste nachtvorst dreigt. Bij temperaturen rond het vriespunt volstaat het, om de olijf tijdelijk in fleece of een deken te wikkelen. In principe moet u proberen de olijfboom zo lang mogelijk buiten te houden.
Een olijfboom verdraagt gemakkelijk vriestemperaturen tot ongeveer -5°C. Wordt de vrieskou nog erger dan gaat er een deel of alle blad afvallen. Ook is het zo dat oudere en dikkere bomen beter bestand zijn tegen vorst. Zo kunnen grotere bomen, vanaf stamomtrek +20 cm, al tot -12 °C verdragen.
Voldoende hydrokorrels onderin de plantenbak zorgen voor een goede afwatering voor de olijfboom. Zelfs gedurende de winterperiode is het goed om de olijfboom in pot eens in de vier weken een klein beetje water te geven. Doe dit uiteraard niet wanneer het (binnenkort) vriest!
Een olijfboom verdraagt absoluut geen natte wortels. Een hoge watertafel of een slecht afwaterende grond zijn dus absoluut verboden bij olijfbomen. Hier is gelukkig wel iets aan te doen door het gebruik van drainage, lava-gesteente, … Meer informatie over het planten van een olijfboom.
Wanneer de bladeren van de Olijfboom geel verkleuren en eraf vallen is te weinig water de oorzaak. Bij teveel water zullen de bladeren van de olijfboom krullen en ook eraf vallen. Wanneer de olijfboom het te koud krijgt zullen er ook bladeren vanaf vallen.
Een olijfboom verdraagt gemakkelijk vriestemperaturen tot ongeveer -5°C. Wordt de vrieskou nog erger dan gaat er een deel of alle blad afvallen. Ook is het zo dat oudere en dikkere bomen beter bestand zijn tegen vorst. Zo kunnen grotere bomen, vanaf stamomtrek +20 cm, al tot -12 °C verdragen.
Een olijfboom snoeien doe je het beste in het begin van de lente, dus om precies te zijn in de maanden maart of april. Dit heeft te maken met het feit dat de olijfboom vanaf april weer zal uitlopen, waardoor je snel weer kunt rekenen op nieuwe takken en bladeren.
Een olijfboom (Olea Europaea) is een echte eye catcher in huis! Wanneer een olijfboom in pot staat, dan moet deze op een standplaats komen met voldoende zonlicht. Vaak worden de kleine olijfboompjes in huis ook wel bonsai-olijfbomen genoemd.
Het veiligst is om een olijfboom als kuipplant te houden, maar de oudere olijfbomen (met een stamomtrek meer dan 20-30 cm )kunnen in de volle grond buiten blijven staan en tot 15 graden kortstondige vorst verdragen, en na eventuele vorstschade weer nieuwe scheuten ontwikkelen.
Op zich is het niet nodig om een olijfboom te snoeien, maar vormsnoei kan worden toegepast. Zo kan men eventueel de toppen van de langste takken ( 3-4 jarige twijgen) van de olijfboom snoeien om de groei vanuit de kroon te bevorderen, zodat men een volle boom krijgt. Laat takken van de olijfboom minstens 20 cm lang.
De Olijfboom dient altijd in lichtvochtige grond te staan. Doordat de tuinplant op een plek met veel licht staat, zal de plant veel water verdampen. In de zomer kan het best mogelijk zijn dat je hierdoor de plant 2 tot 3 keer per week water moet geven. Vooral als de plant in de volle zon staat.
Een olijf kunt u niet rechtstreeks van de boom consumeren.Hij is bitter en hard. Leg de olijven eerst twee weken in water en zet de vruchten regelmatig om en ververs het water elke dag. Wel is het nodig de olijven tevoren licht te kneuzen.
Een goede manier om te controleren of een olijfboom water nodig heeft, is door de grond rond de wortels te controleren. Steek een vinger in de grond tot aan de eerste knokkel. Als de grond droog aanvoelt, is het tijd om water te geven.
In conclusie hebben olijfbomen de potentie om enkele honderden jaren oud te worden en sommige kunnen zelfs duizend jaar of langer leven.
Olijfboom snoeien
Zo blijft de kruin van de boom compact met frisse jonge, groeikrachtige takken. Zonder snoei blijven de takken ijl doorgroeien aan de uiteinden en worden ze kaal van onder, dit is geen mooi zicht. Je moet niet bang zijn om te snoeien, in dit geval telt snoei=groei.
De olijfboom staat het liefst in lichtvochtige grond. In de zomer kan het best voorkomen dat je jouw olijfboom twee tot drie keer per week water moet geven. Vooral wanneer de plant veel in de zon staat en het water in de plantenbak verdampt. Te veel water is helaas ook niet goed voor de olijfboom.
Kort de kruin met ongeveer één in, maar wees niet bang dat je te veel snoeit: meer snoeien betekent harder groeien voor de olijfboom! Tot slot kun je nog eventuele scheuten aan de stam wegknippen. Die stam wordt met de jaren steeds mooier en wil je niet ontsieren door er scheuten te laten groeien.
Een olijfboom verdraagt gemakkelijk vriestemperaturen tot ongeveer -5°C. Wordt de vrieskou nog erger dan gaat er een deel of alle blad afvallen. Ook is het zo dat oudere en dikkere bomen beter bestand zijn tegen vorst. Zo kunnen grotere bomen, vanaf stamomtrek +20 cm, al tot -12 °C verdragen.
Maakt u dus niet de vergissing om te denken: 'een olijfboom komt uit droge en warme streken dus kan vast lang zonder water'. Zelfs in de winter (mits het niet vriest) vraagt een olijfboom in pot eens in de vier weken een kleine hoeveelheid water.
Geef de olijfboom ook binnen 2-3 keer per week water, wanneer de aarde 3 cm onder het oppervlak droog aanvoelt geef hem dan weer genoeg water. Zorg dat hij niet te nat staat. In de winter kan hij met wat minder water toe. Olijfbomen die binnen staan zijn vatbaarder voor spint (wittige pluisjes in de boom) en luis.
Indien de bladeren geel worden en afvallen, krijgt de olijfboom te weinig water. Voorts kan in de olijfboom schild- of bladluis optreden (vaak alleen bij de kleinere bomen). Mocht er spint of luis in de boom voorkomen, kunt u bij uw tuincentrum een middel aanschaffen om de boom te behandelen.
De meest handige manier om een olijfboom in de volle grond tegen vorst en uitdrogende wind te beschermen is door de boom in te pakken met een winterhoes voor planten. Zo'n winterhoes laat licht en lucht door en is bovendien gemakkelijk te plaatsen omdat hij voorzien is van rits.
Bij Olijfboom Haaren leveren ze mooie houten omheininkjes om het bergje uit het zicht te houden. Snoei de olijf in het voorjaar bij. Een fluitje van een cent: er kan heel weinig mis gaan. Haal de laatste twintig centimeter van de dunste takjes af en de boom krijgt de neiging weer nieuwe frisse bladeren aan te maken.
Groene olijven zijn doorgaans rijp om te plukken in de maanden september en oktober, wanneer je ervoor kiest om de olijven niet direct te plukken zullen deze zwart worden. Het is belangrijk om te weten dat de olijven niet direct eetbaar zijn.